Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Служителите в затворите искат равноправие

Изпълнителната и законодателната власт да прекратят порочната практика на неравнопоставеност на служителите на Министерството на правосъдието спрямо колегите им от останалите ведомства в сектор "Сигурност".

Това се казва в отворено писмо на Синдиката на служителите в затворите в България, изпратено до народните представители в 43-ото НС, до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, до министъра на финансите Владислав Горанов, до министъра на правосъдието Христо Иванов, до председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и тази по бюджет и финанси в 43-ото НС.

Синдикатът иска институциите да спазят задълженията си и да изпълнят закона, като гарантират социалните им придобивки, определени в ЗМВР.

Припомняме, че представителите на УС на Синдиката на служителите в затворите в България напуснаха срещата, проведена на 2 декември тази година в сградата на Министерството на правосъдието крайно неудовлетворени. Те не се разбраха с правосъдния министър Христо Иванов и с неговите заместници. На заседанието стана ясно, че министерството не възнамерява да изпълни задълженията си към служителите, произтичащи от ЗМВР, и на практика нарушава протестното споразумение от септември, когато надзиратели от цялата страна протестираха пред ведомството в София.

След срещата от своя страна пък синдикатът взе решение да започне активни действия за отстояване на исканията, в това число и протести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във