Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Слънчев бряг в лапите на ВИС и СИК

Дългите сенки на силови застрахователни компании пробиха през 23-те години на прехода и легнаха върху пясъка на курорт Слънчев бряг, който и преди, и сега остана предпочитана дестинация и за отмаряне, и за бизнес, и на българския ъндърграунд. Напоследък напрежението в курорта се покачва - на 21 юли (неделя) гръмна бомба в района на зоната за партита Какао бийч, избухна пожар в бар Нептун, а напомпани с анаболи мутри щъкат и вилнеят из курорта както в доброто старо време на бухалковото застраховане.


Взривното устройство, което разтърси курорта в неделя, гръмна на площадка между ресторант Глория мар и малък паркинг пред заведението в 6.05 часа сутринта. Ресторантът е бил затворен, съседните заведения около Какао бийч клуб, който е на самия плаж - също. От взривната вълна са счупени два от прозорците на Глория мар.


Полицията много бързо се докопа до неизвестния бомбаджия благодарение на охранителните камери в района. Фирмата концесионер на Южния плаж, на чиято територия са заведенията, е монтирала камери и записите от тях са били предадени на Областната дирекция на полицията в Бургас за експертиза.


Любопитното е, че концесионер на ивицата е дружеството Ирида-71, свързана с една от иконите на бившата борческа империя ВИС-2 - Димитър Димитров-Маймуняка. Той бе взривен професионално на 28 януари 2002 г. - с дистанционно, което задейства самоделка с около 400 грама тротилов еквивалент. Висаджията беше убит във входа на бл. 27 в ж.к. Стрелбище, където на третия етаж в закупен от него апартамент живееше жената на живота му Надя Иванова. Тя довърши и повечето бизнес планове на любимия си след неговата кончина.


Както е известно, приживе Маймуняка държеше източния плаж на Поморие, южния в Слънчев бряг и Харманите в Созопол. Именно Иванова е собственик на споменатото дружество Ирида-71, регистрирано от Софийския градски съд през 1997 година. То държи 20-годишна концесия за стопанисване на плажа на Слънчев бряг-юг. Любопитство събуждат съдружниците и свързаните с бизнесдамата фирми. В дружество Ирида 71 Надя Иванова има 48% дял, останалите държи Радостин Бързанов. Той от своя страна участва и в управлението на дружеството Софтранс бетон, специализирано в изделия за строителството. Регистрирано е на ул.Ал. Пушкин № 84и е собственост на Тит-Ком (50%) и... на прословутия наркобос Христофорос Никос Аманатидис-Таки (50%). Иванова участва и в управлението на дружеството Брилянт 63, а ВАИ холдинг е 100% собственик на дружеството. Иванова владее и 10% от Глобал Инкорпорейтид, където сред съсобствениците и до ден днешен е друг виден представител на някогашната борческа империя ВИС - Антон Вергилов Боянов...


Полицията в Несебър е задължена на концесионера Ирида-71, защото в отчета си за работата през 2013 г. със сигурност ще отбележи бързото и успешно разследване на атентата от 21 юли. Във връзка със случая е задържан младеж, срещу когото е започнало разследване и за наркотици. Срещу лицето е образувано бързо производство за притежание на марихуана и синтетична дрога, потвърди шефът на ОД на МВР в Бургас комисар Милен Димитров. Наркотикът е открит при обиск в квартирата на младия мъж, който е от вътрешността на страната. Намерената дрога даде основание на разследващите да изградят версия, че бомбата е свързана с напрежение около пласирането на синтетика по култовите плажни заведения. Според тях е възможно бомбата да е предупреждение срещу концесионера на Южния плаж, ако той е ограничил достъпа на определени дилъри на синтетична дрога до модните барове край бреговата ивица.


Докато бургаската полиция разнищва версията за връзката между взрива и разпространението на синтетична дрога в курорта, междувременно в Слънчев бряг започнаха пак да се споменават името на друга бивша силова застрахователна структура - СИК. В дъното и на този случай стои жена, и то не коя да е, а вдовицата на прочутия основател на СИК Милчо Бонев- бай Миле Силвия Панагонова.


И тя, подобно на любимата на висаджията Димитър Димитров, върти разнообразен бизнес след кончината на съпруга си, който беше разстрелян на 30 юли 2004 г. в ресторант Славия в столицата. Името на Панагонова се завъртя из алеите на курорта тези дни след няколко странни инцидента, случили се в Слънчев бряг. В момента тече скрита война в пространството между хотел Кубан и крайбрежната алея на курорта, където са разположени множество търговски обекти и заведения. В началото на юни пред част от магазинчетата бяха разбити плочките, а някой ги разположи пред останалите пейки, които пречеха на туристите да влизат в тях.


Неизвестни лица потрошиха паркиран в района жълт бус и нарязаха гумите му. Според записи на охранителните камери в екшъна са участвали хора, свързани с братята Християн и Радослав Попови, синове на Янко Попов от бандата на Килърите. Радослав е управител на Казино бийч ризорт груп ООД, на което собственици са Силвия Панагонова и дъщеря й Йоанна.


Смята се, че напрежението в курорта произтича от неуредените отношения между Панагонова и доскорошния й съдружник Пламен Петков от Поморие. До 2012 г. двамата имат дялове в общата им компания ТранстуристООД, регистрирана в Поморие. В нея Панагонова държеше половината от общия капитал, Петков има 25%, а баща му Димитър - останалите 25 на сто. Според неофициална информация, чрез общата си фирма Панагонова и Петков са владели парцел от 10 дка, намиращ се в споменатата ивица между хотел Кубан и крайбрежната алея. Там са разположени и магазините, ресторантите и другите заведения, за които стана дума. Обектите са поделени между двамата собственици, които са ги отдали под наем.


От началото на 2013 г. обаче двамата съдружници решават да се разделят. През пролетта те отиват в съда за делбата на 10 230 кв. м, в които двамата владеят равни идеални части. Планът за преобразуване на общия парцел е готов, но все още имотът не е разделен на две отделни УПИ-та, за да имат отделни подстъпи към разположените там обекти. По тази причина досегашните съдружници все още ползват общ паркинг, до който се минава през обща бариера.


Напрежението между бившите бизнес партньори скочи, след като преди няколко дни туристите смаяно изгледаха неповторим екшън в района. В средата на миналата седмица няколко здрави момчета с черни маски на очите започнали да трошат с бухалки разположените в близост до дискотека Викинг камери за видеонаблюдение. След това изкъртили металните заграждения и паркирали там стар и очукан ЗИЛ, пълен с камъни. Наемателите били шокирани. Оказва се, че екшънът със ЗИЛ-а е дело на хора на Пламен Петков в отговор на акцията на хората на Панагонова, които потрошили жълтия бус, за който стана дума.


Докато играта на нерви между двамата бивши партньори продължава, полицията в Бургас е засипана с жалби от наематели на обекти, разположени в спорния парцел. Жалбоподателите са и от двата лагера и всички се оплакват от силовите прийоми на противниковата страна. Представители на областната дирекция обясниха, че по случая са заведени четири досъдебни производства. Резултат от тях обаче няма. А градусът на напрежението се покачва и вероятно до края на сезона екшъните, спретнати от доскорошните съдружници, ще продължат да изумяват тълпите летовници.


nbsp;


nbsp;


ВКС върна делото за разстрела на бай Миле.Убийството на един от основателите на силовата групировка СИК Милчо Бонев отново се върна за разглеждане в съда. Тази седмица Върховният касационен съд върна за ново разглеждане от друг съдебен състав делото за екзекуцията на бай Миле и на петимата му охранители. Те бяха разстреляни на 30 юли 2004 г. от седем преоблечени като полицаи килъри в ресторант Славия. Процесът за покушението тръгна през 2006 г. и на подсъдимата скамейка седнаха Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишката, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. Четиримата обаче бяха оправдани на две инстанции с мотив, че представените доказателства по делото са крайно недостатъчни. Според ВКС обаче предишните съдебни инстанции Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са допуснали съществени процесуални нарушения при събиране, проверка и оценка на доказателствата. Сред тях е и запис от разговор по мобилния телефон на Анатоли Мънков-Плъха седмица след разстрела в ресторант Славия. Според неофициална информация в него е било изразено опасение, че разследващите са открили улики в изоставения от килърите Нисан Примера. Съдиите и от двете инстанции кой знае защо не са отчели, че сим-картата на телефона по онова време е използвана от Плъха, а разговорът е записан със законно разрешени СРС-та. Пред СГС Мънков отказва да даде гласов материал за сравнение, а съдът е приел отказа на подсъдимия. Според ВКС това е процесуално нарушение, тъй като дори при отказ съдът с решение е можел да разпореди принудително изземане на гласов материал от Мънков. ВКС препоръчва да се направи сравнение и да се провери дали Анатоли Мънков е човекът, провел разговор с неустановено лице след убийството на бай Миле.

Facebook logo
Бъдете с нас и във