Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Смачкаха делото Ковачки

С долнопробен спектакъл, изигран във вторник (24 ноември) в Софийския градски съд (СГС), делото за данъчни престъпления срещу енергийния бос Христо Ковачки беше напълно смачкано още при второто заседание. Съдът го прекрати и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Стана това, което Параграф 22 предрече в предишния си брой (46/21.11.2009 г.) - че процесът ще бъде бързо осуетен, тъй като е явно симулативен и предрешен от политическа сделка. Станалото е класически пример за манипулации в правораздаването и тежко доказателство за пълното отчуждение на неговите органи от възложената им обществено-правна функция. След подобен фарс може да се заключи единствено че наказателните дела у нас се развиват по правило въз основа на престъпни схеми, в които съд, обвинение и защита си сътрудничат взаимноизгодно за реализирането на привидни процеси. В случая делото срещу Ковачки изглежда така, сякаш изброените са писали заедно и обвинителния акт, залагайки капани, които да щракнат дружно в съдебната фаза.
Делото срещу Ковачки доказва за сетен път и нещо друго - Софийският градски съд е истинско тресавище, което съсипва самата идея за справедливо правораздаване. Как да не си припомни човек вица, разказан преди пет години от тогавашния столичен кмет, а сега премиер Бойко Борисов, когато коментираше условната присъда на СГС срещу наркобоса Митьо Очите: Обадил се Осама бин Ладен на Джордж Буш и го уведомил, че ще се предаде, но само при две условия - да го съди Софийският градски съд, а адвокат да му е Илиян Василев.
Нароченият за корифей в защитата по наказателни дела Василев се поти в интерес и на Ковачки в компания с колежката си Ина Лулчева. Но малцината, които още вярват на мита за силата на юридическия майсторлък в подобни процеси, са просто едни патологични наивници. С такива съд и прокуратура защитата трябва просто да съгласува ходовете. На присъстващите в съдебната зала зяпачи и медии пък им остава само усещането, че за пореден път ги правят на идиоти. И очакването Борисов да разкаже нов виц.
След спора, който стана център на първото заседание - дали юрисконсултите на НАП са надлежно упълномощени да предявят граждански иск, тази седмица пародията продължи с допускане за предварително изслушване на страните по реда на съкратеното съдебно следствие. Защитата на Ковачки, която иначе си пада по медийните флиртове, приложи съшития с бели конци сценарий с възражение срещу допуснатите в залата камери и фотоапарати. Председателят на състава Александра Йорданова заяви, че искането да не бъдат допуснати камери е направено прекалено късно, за да му реагира. Явно целта беше журналистите да бъдат зарибени с представата, че съдът държи на обществения интерес не по-малко, отколкото на интереса на обвиняемия. Инсценировката продължи с искане за отвод на съдебния състав, който уж бил предубеден в полза на държавата, тъй като дал възможност за конституиране на граждански ищец в нарушение на разпоредбата на чл. 88, ал. 2 от НПК, според която разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на наказателното дело.
С мотива, че тази разпоредба се отнася за вече допуснат граждански иск, а този на НАП още не е допуснат, съдът отхвърли искането за отвод, а присъстващите се обнадеждиха, че делото ще тръгне като хората. Размяната на къси пасове между съда и защитата обаче продължи с нова разправия около пълномощното на юрисконсулта на НАП Любомир Павловски. Заради спора кой трябва да го упълномощи в качеството на увредено лице, този път той се беше подсигурил с пълномощни както от финансовия министър Симеон Дянков, така и от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Стигна се до абсурдна свада - може ли в случая Дянков да представлява държавния интерес; кое е увреденото от престъплението юридическо лице - държавата или НАП; и държавен орган под ръководството на финансовия министър ли е приходната агенция. И тъй като по време на разправията никой от тях не беше още конституиран като граждански ищец, защитата на Ковачки надвика юрисконсулта, че не е никакъв, за да дава становища. Съдът обаче даде за пореден път вид, че ще бъде безкомпромисен към опитите за спъване на процеса и конституира НАП като граждански ищец.
И когато мнозина решиха, че пречки делото да тръгне няма, защитата на Ковачки поиска прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, които накърняват правото на обвиняемия на защита. Топката беше подхвърлена към прокуратурата заради несъвпадение на внесения обвинителен акт с повдигнатото в досъдебното производство обвинение. Там обвинителите твърдели, че Ковачки избягнал плащането на данъчни задължения с помощта на справки-декларации и дневници за покупки на машини с невярно съдържание, а сега поддържали в съда, че престъплението е реализирано чрез фактури с невярно съдържание.
Поставят ни пред свършен факт. Ако бяха казали за фактурите по-рано, щяхме да доказваме, че са с вярно съдържание. Това нарушава правото на обвиняемия на защита и е съществено процесуално нарушение, което е отстранимо, но само в досъдебното производство. Проверката, че машините съществуват, трябва да стане на място, защото машините са стотици и са във всички краища на страната, пледира Василев. Срещу аргумента на прокурор Маргарита Немска, че дневниците за покупки възпроизвеждат буквално съдържанието на фактурите и те са неотделими, пък Лулчева възрази, че не може законът да се тълкува толкова разширително. И постави въпроса, който вече зададе и Параграф 22 - какво пречи задълженията на Ковачки към държавата да бъдат събрани по реда на данъчния процес?
Иди разбери защо Немска е добавила фактурите едва в обвинителния акт наред със справките-декларации и дневниците. Сякаш - за да даде възможност на адвокатите да се хванат за това разминаване. Тя самата настоя, че дневниците са достатъчно доказателство като вторичен счетоводен документ, но не обясни защо е добавила първичния едва в обвинителния акт. И това при положение, че въпросните фактури са иззети, приложени са към делото и е трябвало само да посочи навреме доказателствената им сила.
А са минали месеци наред, докато е текло досъдебното производство, през които само тя си знае какво е вършила по комай първото дело срещу олигарх, притежаващ огромни активи и собствена партия. Подобно дело би трябвало да е предизвикателство за всеки прокурор, но пред Параграф 22 Немска заяви след края на заседанието с лъчезарна усмивка, че вкарала няколко реда в повече в обвинителния акт и тъкмо те я провалили. Във всеки случай проверката на фактурите чрез оглед на стотиците машини във всички краища на страната в български условия означава едно - протакане безкрай. А онези от 22-мата призовани свидетели, които два пъти идваха напразно, тъй като до разпита им не се стигна, може вече и да не дойдат. Дори под угрозата да бъдат доведени принудително, както стана този път с двама от тях. И не ще са виновни хората.
Внезапно нещата се преместиха необичайно бързо само ден след въпросното заседание. В сряда (25 ноември) прокурорката демонстрира активност и внесе отново обвинителния акт в съда с поправки. Необичайната й бързина изненада искрено председателя на съда Георги Колев, който заяви, че досега не е имало случай прокуратурата да поправи обвинителен акт за по-малко от 24 часа. Друг е въпросът какво може да се коригира за толкова малко време освен фактурите да се извадят от обвинителния акт, за да се преодолее разминаването с материалите от досъдебното производство. Това пък е нож с две остриета и може утре да се окаже, че липсата им пречи на доказването на престъплението.
Тортата Ковачки беше захаросана и с разкритието, че съдия Александра Йорданова, която прогласи в открито съдебно заседание своята непредубеденост, на практика е застрашена да попадне в конфликт на интереси, тъй като дължи повече от 36 хил. лв. на Лизингово дружество ООД, в което дял има и Общинска банка, контролирана от... подсъдимия Ковачки. Георги Колев обеща до две седмици да извърши проверка за наличие на конфликт на интереси, но с уговорката, че те не са основание за смяна на съдебния състав. Той сам трябва да реши ще си даде ли отвод. Не закъсняха и коментарите, че Йорданова е свършила, каквото е могла, и с удоволствие ще напусне делото. То беше насрочено за необичайно близка дата, 17 декември, и дотогава Василев и Лулчева ще трябва да измислят нови съществени процесуални нарушения, за да искат ново прекратяване. А има и доста други хватки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във