Параграф22 Weekly

Нищят планово премиите в Агенцията по вписвания

Смело премиално мислене, но по Закон

Министерството на правосъдието ще проверява тлъстите бонуси, които си е раздало ръководството на Агенцията по вписвания. В сряда (8 февруари) на интернет страницата на министерството беше публикувано съобщение, че по повод постъпилите въпроси от медиите за финансовата дисциплина в Агенцията по вписванията пресцентърът на Министерството на правосъдието информира, че там се извършват планови проверки. Агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни средства в МП.


Хората на министър Диана Ковачева явно много държат да неглижират проблема, подчертавайки плановостта. В съобщението се уточнява, че проверките фигурират в годишните планове на дирекция Инспекторат и дирекция Вътрешен одит и обхващат цялата 2011 г. плюс месец януари от сегашната. Проверката на дирекция Инспекторат трябва да приключи до 17 февруари, а тази на дирекция Вътрешен одит - до 15 март.


Два дни по-рано стана ясно, че в края на миналата година изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е определила премии в размер на 11 000 лева. През септември се самонаградила със 7000 лв., а през октомври - с още 4000 лева. Николова отказала да признае това по реда на Закона за достъп до обществена информация с довода, че става въпрос за лични данни.


През първото тримесечие на миналата година таксите и глобите, събирани от поддържания от агенцията Търговски регистър, осигуриха премии за около 200 служители, включително и за тогавашното ръководство на правосъдното министерство. Подчинените на тогавашния министър, а сега вицепрезидент Маргарита Попова обясниха тогава, че са се наградили заради контрола, благодарение на който е преодоляно закъснението при произнасяне на длъжностните лица по регистрацията. Освен това актът е съгласуван с финансовия министър Симеон Дянков, и е можело да се разпределят и повече пари, без да нарушат закона.


Така и не стана ясно защо най-високите премии тогава прибраха членовете на политически кабинет на Попова. Тримата й заместници взеха по 6400 лв., началникът на кабинета - 5800 лв., а парламентарният секретар - 4200 лева. Една част от средствата за служителите в Търговския регистър бяха раздадени като награди, друга под формата на допълнително материално стимулиране. В същото време Агенцията по вписванията продължи да смуче извънредни средства от централния бюджет, през лятото компютърната й система блокира, а пререгистрацията на дружествата не стана и след поредното удължаване на срока. В началото на тази година пък стана ясно, че регистрираният достъп до фирмените досиета не може да тръгне поради липса на софтуер и се наложи депутатите да го отложат с една година. Кабинетът отпусна миналия месец поредната извънредна субсидия (както направи и миналата година), този път от 450 000 лева.


Предишната шефка на агенцията Даниела Митева беше уволнена и дадена на прокурор заради проблемите с внедрения по нейно време в Имотния регистър програмен продукт ИКАР. Той допускаше много грешки при отчитането на удостоверения за тежести, ипотеки, искови молби, възбрани. Подозренията бяха, че за доставчик е уредена близка до тройната коалиция IT-компания, тъй като кандидатът за внедряването на системата беше само един, а Сметната палата констатира в одитен доклад, че обществените поръчки в агенцията през 2008-а и 2009 г. са провеждани в корупционна среда. В края на 2007 г. тогавашният правосъден министър Миглена Тачева също сезира прокуратурата, смени ръководството на структурата и уволни предшественика на Митева Емил Станков. Освен че лобират за свои фирми доставчици, той и заместничката му Митева също си раздавали топ бонуси . И от тази проверка нищо не излезе. А след като Митева замени Станков на поста, тръгна мълва за близкото й приятелство с Тачева.


Тази скандална практика никога няма да спре, ако не се промени законът. Съгласно чл.39, ал.1 от Закона за Търговския регистър 25 на сто от събраните такси, глоби и имуществени санкции, наложени за нарушения по закона, постъпват като собствени приходи в бюджета на Агенцията по вписванията, а 90% от тези средства трябва да се разходват за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от агенцията. Останалите 10% са за допълнително материално стимулиране към основната заплата на служители от централната администрация на Министерството на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър. Както се вижда, законът гарантира разпределянето на огромни суми, които ръководствата на министерството и агенцията са едва ли не длъжни да изплатят, независимо от проблемите в дейността й. Условията и редът за определяне на конкретните суми става въз основа на две наредби, в резултат на което началниците винаги се оказват с най-големи заслуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във