Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Смешни присъди за банков обир

В рамките на една седмица - между 5 и 12 февруари, банковите обирджии от прочутата Люлинска бригада си тръгнаха по живо, по здраво от следствения арест. Причината е, че апашите, които миналата година бяха задържани при обира, сключиха споразумения за леки присъди и вече са волни граждани на татковината.
Както Параграф 22 писа, седмината от софийската група бяха задържани на 18 май 2009 г. в района на Интернешънъл Асет банк в Кюстендил, след като разрушиха тухлената стена между трезора на банката и съседните мазета. Докато грабителите рязали металната решетка обаче, се активирала противопожарната аларма и на мястото на инцидента се появили ченгетата. Но в крайна сметка полицейският успех от тяхното залавяне се обезсмисли и върна към живота фразата на Бойко Борисов отпреди няколко години: Ние ги хващаме, те ги пускат. Всъщност съдът не пусна съвсем безнаказано бандитите. Но те получиха символични присъди, които се оказа, че вече са излежали, а някои от крадците дори са престояли зад решетките месец повече. Сега те имат правото да съдят държавата за това просрочие.
Според извънсъдебното споразумение с присъди от по седем месеца се отърваха полицаят от Трето районно управление в София Огнян Йорданов, бившият служител на съдебната охрана Юри Ананиев и аверите им Теофил Александров и Бисер Иванов. Друг член на бригадата - Петър Григоров, получи осем месеца - точно толкова, колкото е лежал в ареста. С условна присъда от година и половина и тригодишен изпитателен срок е Румен Янакиев, който се прочу с безбройните си искания за промяна на мярката за неотклонение задържане под стража заради болни бъбреци. Седмица повече от останалите зад решетките остана само Калоян Бацов, чийто адвокат закъсня за подписване на споразумението. Но той също се бе договорил с прокуратурата за лека присъда, чийто срок съвпада с броя на излежаните месеци в предварителния арест.
За всички в съдебната система е ясно, че до извънсъдебни споразумения се стига тогава, когато доказателствата не достигат. Този случай обаче едва ли може да мине за такъв, при положение че бандитите бяха хванати на място, макар и малко преди да се докопат до парите. След подобни присъди нищо чудно банковите обири да станат масово явление, при положение че за тях почти не се наказва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във