Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Смяна на караула в съдебната власт

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) пое тази седмица официално кормилото на Темида. Инагурацията на новото правителство на съдебната власт се проведе с подобаваща празничност в тържествената зала на Съдебната палата в София. Събитието бе уважено от президента на републиката Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от дузина дипломати. Премиерът Бойко Борисов и МВР-шефът Цветан Цветанов не се отзоваха на поканата да присъстват, вероятно за да покажат, че двете власти - изпълнителна и съдебна са независими една от друга.


Церемонията по предаването на щафетата между стария и новия кадрови орган бе водена от министъра на правосъдието Диана Ковачева, която по право е и председател на съвета. Тя пожела на бъдещите кадровици кураж, енергия, вдъхновение. Председателят на парламента Цецка Цачева пък припомни за механизма за сътрудничество и проверка от страна на Европейската комисия, който пожела да отпадне в мандата на този ВСС. Дай боже, защото иначе трябва да чакаме цели пет години, колкото е мандатът!


Президентът Росен Плевнелиев посъветва магистратите да бъдат мъдри и да взимат решения не под диктата на Брюксел или заради партийни зависимости.


Напътствията на държавния глава обаче май не бяха чути. Още на първото заседание на новия съдебен съвет, проведено часове след негово конституиране, парламентарната квота успя да наложи своята кандидатура за представляващ. Това е човекът, който е лице на ВСС, представлява органа при контакти с други институции и организации, замества на заседания председателя на съвета.


При дебатите около кандидатурите още на първото заседание се очертаха две лобита. Едното - обединено около близкия до властта шеф на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, а другото - близко до опозиционния съдийски съюз и обединено около бившия вече апелативен съдия Калин Калпакчиев. Шефът на ВАС предложи за представляващ съдебния съвет Соня Найденова - тя е от парламентарната квота и беше номинирана от ГЕРБ. Бившият апелативен съдия Калпакчиев предложи за същия пост Юлиана Ковачева, която е от съдийската квота. При гласуването Найденова надделя със 17 гласа за при необходими 13. Подобна бе ситуацията и при гласуването на същото заседание и на комисията за изработване на правилник на ВСС, където попаднаха общо четирима представители от парламентарната квота и само един - от квотата на прокурорите.


Упоритите коментари в медиите за създаващи се вече групички по интереси във ВСС обаче бяха отхвърлени от правосъдния министър Диана Ковачева. Тя заяви, че не може да става дума за сблъсък на каквито и да било лобита при избора. Ковачева предложи да се постъпи така, както се постъпва с всеки нов кабинет, като се даде кредит на доверие поне от 100 дни на правителството на съдебната власт.


Първата задача, която стои пред новия съвет за решаване през този период и след това е проблемът с натовареността на съдиите и прокурорите. Този въпрос беше поставен остро от главният прокурор Борис Велчев, който става за трети път член на съдебен съвет. Както е известно, една част от магистратите са затрупани със стотици дела годишно, докато други разглеждат само по няколко казуса. Сега това положение трябва спешно да се промени, като правосъдното министерство не изключва възможността за прекрояване на картата на съдебните райони, за да могат делата да се разпределят балансирано в съдилищата. Във връзка с това шефът на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева вече заяви, че новият съдебен съвет спешно трябва проведе конкурс за назначаване на десет съдии в подопечната й магистратура.


Друг основен проблем е дисциплинарната практика. Трябва да се установят ясни критерии за налагане на адекватни наказания - когато се касае за едни и същи провинения, санкциите трябва да бъдат еднакви за всички, а не да се повтаря практиката на старите кадровици, които за едно и също провинение веднъж уволняваха, а в други случаи само мъмреха.


Новите кадровици ще трябва да осъществят по-ефективен контрол от своите предшественици и върху прословутите знакови процеси. Към съвета имаше цяла комисия, която следеше делата с обществена значимост. Независимо от нейната дейност към настоящия момент (с единични изключения), осъдителни присъди по тези дела все още няма. Висшият съдебен съвет не може да се меси на съда при вземането на решения, но може да го прави индиректно като назначи подходящите магистрати, които да тикнат престъпниците в затвора. Досега това не се случваше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във