Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Смърт покоси подсъдим по САПАРД

Шести фалстарт претърпя тази седмица в Софийския апелативен съд (САС) делото за пране на 7 млн. евро по програма САПАРД срещу близките до соцпартията бизнесмени Марио Николов и Людмил Стайков и срещу още няколко души. Причината за поредното отлагане на процеса се оказа отсъствието на две адвокатки, едната от които е болна, а другата била в чужбина до Коледа. Делото не успява да тръгне на тази инстанция повече от половин година.


По време на заседанието бе съобщено, че е починал един от подсъдимите в процеса - Григор Главев. В четвъртък (8 декември) стана ясно, че той се е споминал на 5 ноември тази година. Странното в случая е, че на предишното заседание, което беше на 22 ноември, адвокатката на Григор Главев Зоя Иванова не можа да обясни защо нейният подзащитен отсъства, което и стана причина за отлагането му. Някои от присъстващите тогава предположиха, че може да не е в залата по здравословни причини, тъй като делото вече на няколко пъти се отлага заради заболявания на Главев. За всеки случай съдът поиска справка дали има данни подсъдимият да е в ареста, а също да се види дали не е напуснал страната. Магистратите изискаха и информация за актуалния домашен адрес на подсъдимия. Поради отсъствието на адвокатките ход на делото все още не е даден и Софийският апелативен съд не можа да отмени присъдата му от Софийския градския съд (СГС) и да прекрати процеса срещу него поради смъртта му.


Тъй като делото все още не е започнало, съдът не може да приеме и доказателства по него, а също няма как да се прибави към материалите смъртният акт на Главев. Това по всяка вероятност ще стане на 30 януари следващата година, за когато бе насрочено следващото съдебно заседание. Нищо чудно обаче и тогава да изникне някаква причина то да бъде отсрочено.


Преди година и половина съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд оправда бизнесмена Людмил Стойков, а останалите осем подсъдими, начело с Марио Николов, призна за виновни по делото за пране на пари. Съдът постанови присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 30 хил. лв. за ръководителя на групата Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и също глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми - Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главен и Валентин Ангелов, получиха по 6 години затвор и по 30 хил. лв. глоба. У нас процесът все още е далече от финала, а замесените в аферата двама германци бяха осъдени още през 2008 г., един от тях бе вкаран в затвора и даже вече е излежал присъдата си. (sect;22)


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във