Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СМЪРТТА НА ЧОРАТА НАЙ-СЕТНЕ В СЪДА

След близо 18 месеца скандали, прокурорски постановления, съдийски определения и размотаване истината за убийството на Ангел Димитров-Чората най-сетне бе изречена на глас в съдебна зала. Това стана в понеделник (18 юни), когато най-накрая Софийският военен съд (СВС) даде ход на процеса.
На подсъдимата скамейка са изправени петима полицаи - майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов. Срещу тях е повдигнато обвинение за умишлено убийство, причинено по особено жесток начин (чл.116 от Наказателния кодекс).
Шокиращият факт, че петимата обвиняеми съвсем целенасочено са млатили Чората до кръв, бе потвърден от проф. Стойчо Раданов, бивш шеф на катедра Съдебна медицина към Медицинска академия. На закритото заседание по делото той докладва резултатите от петорната съдебномедицинска експертиза, която трябваше да установи причината за смъртта на благоевградския бизнесмен. На излизане от съдебната зала проф. Раданов заяви, че смъртта на Ангел Димитров е причинена насилствено и вследствие на побой. Димитров е починал от черепно-мозъчна травма и прекъсване на аортата. Т.е. от удар по главата. Но аз не смятам, че полицаите са искали да го убият, а по-скоро да му нанесат телесни повреди, каза още проф. Раданов.
Освен експертизата в понеделник съдът изслуша и роднините на Чората. Какво обаче са казали, остана тайна, защото те не пожелаха да разговарят с медиите.
Както вече е известно, Ангел Димитров бе зверски пребит на 10 ноември 2005 г. по време на прословутата операция Респект. В хайката срещу него са участвали петима служители на РДВР-Благоевград: редовите ченгета - Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, както и Мирослав Писов - ръководител на група в РЗБОП-Благоевград .
В мерака си да скрие убийците в униформа МВР изфабрикува версията, че едва ли не Чората умрял от страх при рутинни действия на полицията. Два-три дни след инцидента от РДВР-Благоевград оповестиха, че смъртта е настъпила от кардиогенен шок. Ръководството на МВР се хвана като удавник за сламка и докрай пробутваше това твърдение като живата истина.
Роднините на Чората обаче организираха светкавична контраатака. В средата на ноември 2005 г. те публично обявиха, че Ангел Димитров е убит умишлено от ченгетата. Причината според тях са данните, които той имал за връзките на благоевградски полицаи и магистрати с Васил Горчев-Кьоравия, застрелян на 20 януари 2005 година. Нещо повече - те поискаха петорна съдебномедицинска експертиза, която да извади на бял свят истинските причини за смъртта на Димитров, и... се заканиха, че няма да оставят нещата така.
На 4 декември с.г. резултатите от въпросната петорна експертиза стават публично достояние и те нямат нищо общо с официалната версия. Според екипа, ръководен от проф. Стойчо Раданов, Ангел Димитров не е умрял от никакъв кардиогенен шок, а от удари с твърд предмет по главата, от скачане върху гърдите и т. н.
Тази констатация бе потвърдена от неколцина свидетели. Според тях Чората е бил закопчан веднага, след като излязъл от колата си, без да направи и крачка. Свидетелите отричат и твърдението на МВР, че той е оказвал яростна съпротива.
Въпреки очевидните данни за престъплението, извършено от благоевградските ченгета, на 14 декември 2005 г. прокурор Мирослав Ангелов от Софийската военна прокуратура прекрати делото. Според мотивите му биячите действали в условията на неизбежна самоотбрана. Адвокатът на роднините Васил Василев обаче обжалва постановлението пред Софийския военен съд.
На 18 януари 2006 г. военните съдии отменят постановлението на прокурор Ангелов и разпореждат разследването да започне отначало. Според съда петимата полицаи трябва да бъдат разследвани за престъпление по чл. 116 от НК - умишлено убийство, защото по делото няма никакви доказателства, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила при оказване на съпротива. Освен това, според военните съдии, престъплението е тежко - защото е извършено от служители на реда, а побоят е нанесен по особено жесток и мъчителен начин на лице, което е в безпомощно състояние.
Въпреки указанията, дадени от съда, на 17 юни 2006 г. Софийската военна прокуратура внася обвинителен акт, без изобщо да ги вземе под внимание. Според представителите на военното обвинение петимата полицаи могат да бъдат отговорни само за убийство по непредпазливост (чл.124, ал. 1 от Наказателния кодекс).
След като прегледа материалите по делото, на 26 юни с.г. Софийският военен съд върна делото за прецизиране на обвинителния акт. В мотивите си магистратите заявяват, че обвинението трябва да се преквалифицира в по-тежко.
Военната прокуратура коригира обвинителния акт и през есента на миналата година отново го внася в съда. Първото заседание бе насрочено за 30 януари 2007 година. Тогава не се яви Мирослав Писов, следващата насрочена дата бе 26 март. Делото отново не тръгна, защото пък липсваше адвокат Георги Гатев, който по същото време се явяваше по СПИН-делото в Либия.
В понеделник отново адвокат Гатев стана причина за отлагане на процеса, пак по същата причина. В сряда (20 юни) Върховният съд в Джамахирията разгледа делото срещу петте български сестри. Заради това Софийският военен съд отложи процеса срещу петимата биячи от МВР за 19 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във