Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СНЕГЪТ НА СПОМЕНА (НЕ) ВАЛИ...

Точно преди единайсет години и половина тогавашният вътрешен министър Любомир Начев реши да произведе малко свеж обществен вятър, с който да поосвежи завехналия вече образ на Жан-Виденовото правителство. За да материализира високоблагородното си намерение, министър Любомир Начев предприе три решителни хода.
Най-напред състави списък на бандитите, които имат повече от две висящи следствени дела.
След това свика специална пресконференция, на която направи две важни съобщения. Първо - в списъка са включени 2315 бандити с две и повече висящи дела. И второ - това тежко положение може да бъде поправено само ако Народното събрание въведе в Наказателнопроцесуалния кодекс текст, който гласи приблизително следното: Налагането на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража е задължително за лицата, срещу които са образувани повече от две наказателни производства.
А накрая Любомир Начев скри от медиите и правителството становищата на Националната следствена служба и на Главната прокуратура (през 1995 г. все още Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура не съществуваха). И това никак не беше случайно, защото фактите в тях нямаха нищо общо с наказателните интерпретации на министър Начев.
Но, както неведнъж се е случвало, истината има странното свойство да води свой собствен живот и да изплува на бял свят винаги, когато се наложи. Тогава медиите усетиха, че зад антимафиотските попълзновения на Любомир Начев се крие най-обикновена амбиция за узаконяване на полицейския произвол, вдигнаха вой до небесата и Жан Виденов се видя принуден да озапти нормотворческите мераци на вътрешния си министър.
Параграф 22 днес публикува част от данните в тогавашните становища на следствието и прокуратурата, защото сегашната ситуация е много по-зловеща от случилото се през пролетта на 1995 година. Пак има списъци на бандити с две и повече висящи дела. Тези списъци отново са секретни. За разлика от тогава обаче днес МВР, прокуратурата и следствието играят в един отбор. И по всичко личи, че правителството е напълно съгласно с начина, по който те водят играта:
В списъка са включени 547 лица, които са били задържани преди изготвянето му или вече са в затвора.
В списъка фигурират 588 лица, срещу които е образувано само по едно предварително производство.
Неправилно са посочени 133 лица, срещу които няма образувани предварителни производства.
Общо 138 са случаите, при които лицата, включени в списъка, вече са осъдени или обвинителните актове срещу тях са внесени в съда.
В 98 от случаите са посочени лица с предявени обвинения за леки престъпления (включително и по чл.183 от Наказателния кодекс - неплащане на издръжка), за които задържане под стража се налага само в изключителни случаи.
Срещу 17 лица делата са прекратени и срещу тях не може да се взема мярка за неотклонение задържане под стража.
В списъка са посочени 124 лица, срещу които има образувани предварителни производства, но по вина на следствените органи не са извършвани следствени действия и тези лица не са привлечени обвиняеми, т. е. срещу тях не може да се вземат мерки за неотклонение.
В списъка са включени 10 войници, спрямо които не се е налагало взимането на мярка задържане под стража, както и две починали лица.
Задържани и основателно освободени от съда и прокуратурата са 84 лица.
В 18 случая Главна прокуратура е изменила мярката задържане под стража в по-лека.
В списъка са посочени 105 непълнолетни лица, спрямо които задържане под стража се взема само в изключителни случаи.
Основателно в списъка са посочени 138 лица, които са задържани след получаването му (на списъка - бел. ред.) в съответните прокуратури. В тези случаи прокуратурата и следствието не са приложили своевременно изискванията на закона основно заради липсата на единна и пълна информация за точния брой на неприключилите производства срещу конкретните обвиняеми.
В справките на окръжните прокуратури се съдържат данни за още 225 случая, в които не е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Главна прокуратура ще разпореди допълнителни проверки за изясняване на обстоятелствата и доказателствата по делата, за да се приложи законът точно.
Изхождайки от изложеното, може да се направи заключението, че в списъка на министър Любомир Начев основателно би следвало да се включат не повече от 363 лица...
Толкоз със спомените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във