Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Снежанка пристана на Красьо Черния

Красьо Черния получи коледния си подарък във вид на прокурорски фарс по делото за лъжесвидетелстване, което се води срещу него. Това се случва в края на една отлична за него година. В края на съдебното следствие пред Софийския районен съд тази седмица плевенският предприемач Красимир Георгиев даде поредната порция обяснения за познанствата си с магистрати, отричайки да е казвал, че не ги познава.


В коледната приказка, в която попадна Красьо, прокуратурата се оказа Снежанка, а на публиката е отредена ролята на Седемте джуджета. Сюжетът почива върху едно весело недоразумение: прокурорът Първолета Никова, пред която Красьо признал че познава магистрати, всъщност не го била питала за такива, които са му искали или предлагали пари. Според Красьо и защитата му Никова го питала не дали познава магистрати изобщо, а дали е обсъждал с някои такива кадрови въпроси срещу огромни рушвети. Черния отговорил отрицателно, което следвало да докаже, че не е лъжесвидетелствал.


До смях в залата не се стигна единствено заради натрапчивото усещане за предпразничен синхрон между противниците в делото - обвинението и защитата. Според Красьо разговорът му с Никова в Софийската градска прокуратура през юни 2009 г. започнал дружески и опознавателно. Георгиев отишъл с приятеля си адвокат Красимир Данков, който докато го защитава, завърта приказка с Първолета Никова за кариерното развитие на техни общи колеги юристи от Плевен. В този дружески тон прокурорката поразпитала и Красьо дали познава магистрати, които в някакво питейно заведение да са му предлагали (или той на тях) сумата от 200 000 лв. или евро. Аз отговорих, че не познавам такива магистрати, разказа бизнесменът. Именно заради това негово твърдение срещу него беше повдигнато и обвинението за лъжесвидетелстване.


Сега обаче се оказва, че в протокола за разпит, подписан от Георгиев, въпросите на Никова не са отразени. Подсъдимият подметна деликатно, че това станало случайно или не, а при отговорите на въпросите той не успял да реагира, тъй като досега никога не е имал досег с правосъдието и вниманието му не било толкова изострено. На практика с тези думи Красьо срина обвинението, тъй като без въпросите на прокурорката е абсолютно неясно какво е потвърдил и какво е отрекъл. Да, казал е, че не познава магистрати, но само такива, за които се говори, че са го ползвали за кадрови далавери. Но ако Никова го е питала точно за тях, в какво лъжесвидетелстване го обвиняват?!


Кога и дали прокуратурата ще обясни странното цензуриране на представените от нея доказателства, не е ясно. Но че след този подарък Дядо Коледа ще зарадва Красьо (а и стотиците му довереници в съдебната и политическата система, които се кръстят да не проговори)и с оправдателна присъда, изглежда сигурно. Пък и събраните досега доказателства са всъщност в полза на Георгиев, тъй като той потвърждава, че се е познавал с магистратите, които вече признаха това. На прокурорски въпрос дали се познава с Йовко Стоев (Никова дори не си е направила труда да запомни името на члена на Висшия съдебен съвет, провел най-много разговори с обвиняемия, което е Стойко Стоев), той я поправил за името и обяснил, че се знаят със Стоев от три-четири години като общи познати. Имало и въпроси за скъп автомобил БМВ с регистрационен номер 8888, собственост на фирмата на Георгиев, както и за пропуск за служебния паркинг на Окръжния съд в Плевен, какъвто подсъдимият не притежавал.


Освен за Стоев Никова питала конкретно само за още двама магистрати - за назначения по-късно за апелативен прокурор на Пловдив Иван Даскалов и за и. д. председателя на окръжния съдия в Плевен Румен Лазаров. Георгиев твърди, че не познава Даскалов, но пък знае, че е прокурор в Пещера или Пловдив. За Лазаров познанство признава по плевенска линия, тъй като градът не е толкова голям. В добавка Красьо уверява Никова, че не знае за никакви списъци с магистрати, които трябва да гласуват за конкретни назначения. Същото каза той и пред съдията по делото Ваня Горанова: С никого от тях не съм говорил за магистрати, за конкурси, избор, назначения, категоричен бе в края на заседанието във вторник Георгиев.


Плахият опит на съдийката да поразшири спомените му пропадна напълно. Тя се хвана за единственото име, което подкрепя косвено обвинителната теза - на шуменския съдия Тодор Тодоров. Само той призна, че е говорил с Красьо Черния за уреждане на подкрепа във ВСС за конкретно назначение - за шеф на Районния съд в Шумен. В показанията си пред съда Тодоров каза в прав текст, че се срещнал с Георгиев в кафене до Съдебната палата преди да бъде изслушан във ВСС. Красьо му казал, че може да му осигури подкрепа от 15 членове на съвета. Това пряко доказателство за търговия с влияние обаче не води в случая до нищо, тъй като такова обвинение срещу Черния изобщо не беше повдигнато, а прокуратурата до ден днешен не е понесла отговорността си за това.


За твърденията на магистрата, който го уличи директно в корупционното престъпление търговия с влияние, Красьо отвори кутията с локумите: Вижте, аз познавам много хора и, честно казано, когато го видях тука... Да, познавам го по физиономия. Беше ми звънял за нещо, виждали сме се максимум един път. Вече тук разбрах, че е съдия в Шумен. Бизнесът и животът ми така се развиха, че познавам много хора и не си спомням разговори отпреди време. Не си спомням да сме имали някакви конкретни отношения с продължение във времето, които да са предполагали повече контакти и срещи.


Същата разтегливост обвиняемият демонстрира и по отношение на другаруването му с бившия апелативен прокурор на Пловдив Андрея Атанасов, който отказа да си подаде оставката след началото на мегаскандала през лятото на 2009 година. Трудно ми е да кажа кога сме се запознали - не защото е магистрат, а защото беше преди време. Тогава не знаех, после разбрах, че е прокурор. Виждали сме се в София, заяви Красьо. Паметта му обаче изневери за същественото - как и защо са се намерили с Атанасов, както и какво са си говорили. С прокурорите Петър Василев от Стара Загора и Петър Мидов от Хасково пък запознал случайно, когато ги видял заедно със свой познат в кафене до президентството. Седнал на тяхната маса, но кой е бил познатият му и за какво са говорили не можа да каже.


Някои ми бяха познати, но не чак толкова познати, че да си ги спомня. На Петър Мидов ми бяга физиономията, но ако е човекът от Хасково, той беше на същата маса, на която беше и предният - Петър Василев, който беше от Стара Загора. Със сигурност съм си разменил номера с този на Мидов, това е нормална практика, обясни подсъдимият. След напъни да си спомни къде се намира кафенето стана ясно, че то е в непосредствена близост до тогавашната сграда на ВСС. Не по-свежи са и спомените на Георгиев за плевенските магистрати Димитър Захариев, Николай Господинов и Димитър Кирилов. Последният все пак изплува с това, че двамата с Красьо тренирали в една зала.


За другия си основен събеседник от ВСС Иван Димов подсъдимият каза, че първоначално го мислел за политик, а контактите им се изчерпвали с интереса на Георгиев да строи на стотици километри от Плевен - в родния град на Димов Сливен. Нищо престъпно нямало и в познанството на Георгиев със съдийката в Софийския градски съд Румяна Ченалова. Тя преди две седмици издаде скандалната оправдателна присъда за двойното убийство пред дискотеката Соло. Покрай назначението си в София Ченалова се пренасяла от родната си Стара Загора в столицата и го помолила за чисто човешка услуга, която той й оказал - да намерил квартира и работа за сина й. Сигурно сме си говорили за нещата от живота. Не съм обсъждал неща, свързани с магистрати, защото не ме интересуват, заяви Георгиев. Докато изпълнявал молбата й, той, милият, дори не знаел, че тя е съдийка и започва работа в ключовия столичен съд.


След този празничен етюд със звън на камбанки остава да чуем всеопрощаващото съдийско чукче. На 22 февруари обвинението и защитата ще пледират, преди Черния да се окаже поредното доказано невинно лице от прехода. Ще му остане единствено грижата около делото за укриване на данъци в Софийския градски съд. Там веселбата върви при закрити врата заради приложените от прокуратурата справки за телефонните разговори на Георгиев. Защо са приложени по дело за данъчни престъпления, които се доказват основно с документи, само Снежанка си знае. На финала доволни ще бъдат всички освен джуджетата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във