Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сновем из Европа с вехти паспорти

Скандалите около станалите вече прословути нови документи за самоличност продължават с нестихваща сила. А всички - участници в търга, и обикновени граждани, са вперили очи в очакване държавното обвинение най-сетне да им сложи точка.
Изискването на Европейския съюз (ЕС) паспортите да са с биометрични данни, както е известно, влиза в сила от 2010 година. От началото на следващата година, която вече чука на прага, трябва да започне подмяната на поне 800 000 паспорта, чийто срок изтича.
Въпреки няколкогодишната сага с направата на новите документи с биометрични данни и в разрез с категоричното заявление на ексвътрешния министър Михаил Миков, че изработването на европейските тескерета ще започне от месец октомври, в МВР, оказа се, все още нямат готовност за това. Новината съобщи преди месец новият шеф на МВР Цветан Цветанов.
Господинът просто ви е излъгал
коментира на 13 август вътрешният министър обещанията на предшественика си. Той дори определи ситуацията с новите биометрични документи като насаждане на пачи яйца. От думите му се разбра, че проблематично ще бъде дори и издаването на документи от стария тип - проблем, непознат досега за широката публика. Причината била, че материалите, необходими за печатането им, щели се изчерпят в края на ноември. Така че нищо чудно мнозина да останат с невалидни паспорти и лични карти не по своя вина.
Няма нова обществена поръчка, няма договор, по който би могло да започне работа, каза Цветанов. В тази връзка той разясни, че е събрал всички хора, които работят по тази процедура, и в рамките на една седмица ще бъде взето решение. Но въпросната седмица вече мина, но яснота по въпроса все още няма.
Както е известно, въвеждането на новите документи бе посочено като най-важен приоритет за МВР в екшън плана на кабинета Станишев, и то със смелото намерение това да стане до ноември 2007 година. (!) Въпреки щедрите обещания това обаче не се случи. Екшънът все пак дойде, но откъм Брюксел. Виждайки, че работата по изработването на новите документи се бави застрашително, Европейската комисия (ЕК) откри процедура срещу България за неизпълнение на поетия ангажимент. Пред заплахата от санкции в средата на април тази година МВР тържествено обяви, че Сименс е избрана да изработи новите документи. Ставаше дума за договор на стойност 116 млн. евро, според който фирмата се задължаваше до шест месеца да започне да издава документите.
Веднага след това обаче от Върховния административен съд (ВАС) дойде новината, че
предварителното изпълнение на договора е спряно
Причина бяха жалбите на загубилите конкурса фирми - Bundesdruckerei - Германия, Allami Nuorda Nurt - Унгария, и Sagem - Франция, които оспориха избора на Сименс. В резултат работата спря, въпреки че вътрешното министерство беше мотивирало спешното подписване на договора със защита на особено важни държавни и обществени интереси и възможност да последва труднопоправима вреда от закъснение на изпълнението. Зад тази формулировка се криеше евентуалната заплаха за санкции от ЕС заради прекомерното забавяне на процедурата в България.
След провала й и след серия съдебни спорове с решение на ВАС от 29 юни тази година бе потвърдено, че фирмата Сименс печели и би трябвало да изработи паспортите. Но проблемите не свършиха дотук.
Междувременно в началото на юли в столичната преса се появиха публикации, според които при търга за фирмата изпълнител е използвана корупционна схема, от която се облажили дузина неназовани държавни чиновници, сред които дори един министър. В резултат на далаверата новите тескерета щели да излязат на данъкоплатеца с 20 млн. лв. повече, тъй като търгът всъщност бил предрешен в ущърб на фирми, предложили по-ниска цена. На нарочна пресконференция ексшефът на МВР Михаил Миков веднага опроверга слуховете за нагласен търг. Той контрира, че класираната на второ място фирма Принтек е дала с 3 млн. евро по-висока оферта от тази на фирма Сименс. Миков беше категоричен, че процедурата във всичките си етапи е била прозрачна и открита и никой от кандидатите не е бил фаворизиран. Трябва да е ясно, че въвеждането на документи за самоличност не е приумица на някои чиновници, които искат да направят далавера за милиони левове, заяви Миков. Припомнено беше, че става въпрос за изискване на Европейската комисия и че беше започнала наказателна процедура срещу България заради забавената подмяна на личните документи, която обаче е била спряна с избирането на изпълнител. По тази причина е направено максималното, за да е прозрачен конкурсът, и е осигурено широко представителство в комисията, което да го гарантира. Вътрешният министър коментира, че намеците за корупция и обслужване на бизнес интереси, включително и за натиск върху комисията, целят разтрогване на сделката след смяната на правителството.
Напук на всички тези опровержения и въпреки решението на ВАС
Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира
и започна проверка за евентуални закононарушения при провеждането на търга. Не мога да ви кажа какви са резултатите от проверката, тъй като тя все още не е завършила, заяви пред Параграф 22 във вторник (8 септември) градският прокурор на София Николай Кокинов.
Междувременно допълнително масло в огъня наля инж. Живко Желев, шеф на фирма Кейт ООД (която е подизпълнител на един от отхвърлените участници - Бундес дрюкерай). На специална пресконференция на 4 септември той заяви сензационно, че новите документи за самоличност ще са лесни за подправяне, тъй като технологията, която ще се използва за защита, е стара и е доказано лесна за фалшифициране. По думите на Желев в резултат на корупционната схема, използвана при търга за новите документи, МВР е избрало проект с по-ниска степен на защита на личните документи и е била отхвърлена офертата на основаната от него Кейт ООД, която от 2002 г. държи патента върху уникална българска технология за маркиране с лазер, наречена стохастично криптиране.
Тази технология включва уникална криптограма, която е невъзможно да бъде фалшифицирана. От всяка точка на света може да бъде проверено дали тя е оригинална или не, обясни инж. Желев. Той информира, че въпросната технология за защита от фалшификати вече е била внедрена в Държавната агенция Национална сигурност от бившия шеф на агенцията Петко Сертов за защита на техните документи, а също и в Министерството на отбраната. Освен това по тази технология са маркирани стотици хиляди автомобили, което е намалило многократно кражбите. Според Желев заради по-слабо защитени лични документи през следващите седем години всеки българин хипотетично може да олекне средно с по 1000 лева.
Така или иначе три месеца и половина преди настъпването на Новата 2010 година проблемът с личните документи остава висящ. Дали новото ръководство е насадено на пачи яйца - както твърди вътрешният министър Цветанов, дали шумотевицата около търга за новите паспорти е заради нечии бизнес интереси и какви точно са те - може би ще се разбере, след като приключи проверката на прокуратурата.
Междувременно се задават неприятните удари. Швеция, която ще председателства Европейския съюз до края на тази година, вече не признава сегашните български документи, тъй като не отговарят на изискванията на ЕС. Вероятно и другите страни ще я последват скоро. Дано опасенията на МВР-шефа Цветанов не се сбъднат, защото така рискуваме да бродим из Европа със старите тескерета. Ако не ни хлопнат вратите навсякъде. Така ще си седим у дома със старите паспорти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във