Параграф22 Daily

§22 Анализи

Со кротце, со благо, "Глок" и бронежилетка...

МВР усилено се снабдява с противокуршумни защитни средства

Краткият срок на действие на служебния кабинет предполага слаба активност в сферата на обществените поръчки. Прегледът на обявените процедури от МВР обаче разкрива, че това неписано правило все пак има изключения. Те са дело на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) на МВР, която в периода на служебното ръководство на министерството се е осмелило да пусне нова процедура. 

 

Бившата тилова служба на министерството май стяга личния състав за много сериозни бойни действия - и на първа линия, и в дълбокия тил на врага. Или поне така изглежда, ако човек вземе и изчете всички обществени поръчки, обявени през последния месец. С две думи - служебното МВР-ръководство продължи стратегията на ГЕРБ-ерските МВР-началници за "оборудване" на полицейските спецчасти със защитни средства срещу огнестрелни оръжия и атаки с нож. Все едно т. нар. барети се стягат за участие в сражения като край Сливница (през Сръбско-българската война) или

за превземането на Одринската крепост

по време на Балканската война. 

В края на май дирекцията публикува покана за представяне на оферта за възлагане на обществена поръчка по чл. 20 от ЗОП с предмет "Доставка на противокуршумни жилетки с ниво на защита клас III А+7,62 х 25 мм + нож, по стандарт NIJ 0101.04 или еквивалент".

Експертите на дирекцията са записали, че количеството на търсените бронежилетки ще бъде конкретизирано в договора с избрания изпълнител - в зависимост от единичната цена на изделието - но крайната сума е фиксирана на 700 000 лв. без ДДС и МВР не смята да похарчи дори и половин лев повече.

В обявата все пак е конкретизирано, че максимално допустимата единична цена всяка противокуршумна жилетка не трябва да надхвърля 999.99 лева без ДДС. И всеки участник, който в офертата си превиши дори и с една стотинка лимита на възложителя, автоматично се "самоизхвърля" от по-нататъшно участие.

Подаването на офертите е с краен срок 21 юни, а изпълнението на поръчката трябва да приключи най-късно шест месеца след подписване на договора с крайния победител.

Прави впечатление, че пазарното проучване за целите на обществената поръчка е разпоредено от вътрешния министър Христо Терзийски, само 10 дни

преди ГЕРБ да загуби властта,

спечелвайки парламентарните избори на 4 април - на 23 март 2021 година.

В заданието е посочено общото количество на противокуршумните жилетки - 2100 бройки, както и най-важните технически характеристики: да осигуряват надеждна защита от куршуми на пистолети и револвери, както и от хладно оръжие.

Според изискванията за балистична защита, максималната дълбочина на травмата при попадение на куршум е 44 мм, а при проникване след удар с нож - не повече от 20 милиметра. Бронежилетката не трябва да превишава и тегло от 4.2 кг, за размер L (номера 52-54).

Надеждната защита на служителите при престрелка и атака "На нож" е била голяма грижа на предишното ръководство на МВР. За тази цел дирекцията два пъти е публикувала покани за участие в процедурата - веднъж през юни 2020, втори път - през август същата година. Поканите са абсолютно еднакви. На 10 юни м.г. дирекцията е обявила показа за оферти за възлагане на поръчка за доставката на 20 броя противокуршумни жилетки с две бронеплочи, клас "Специален".

В сравнение с последната покана от май 2021 г., миналогодишните обявления издават известна разточителност, като за една бройка бронежилетка МВР е предложило цена от 1600 лева, нито стотинка повече. Същата цена е посочена и в поканата към изпълнителите, обявена на 6 август 2020 г., в която е уточнено, че дирекцията очаква доставка на 20 броя бронежилетки.

Всъщност,

бронежилетката се оказва най-търсената стока от МВР.

За това свидетелства и едно решение на Комисията за защита на конкуренцията от 12 декември 2019 г., във връзка с производство по жалба на компанията "Спешъл Тактикъл Съплайс" ЕООД срещу класирането, извършено от ДУССД два месеца преди това - пак по повод на поръчка за доставка на 190 бронежилетки, този път за скрито носене. От компанията се жалвали, че конкурсната комисия неправилно е декласирала предложението на "Спешъл Тактикъл Съплайс" ЕООД като неотговарящо на изискванията.

КЗК обаче е отхвърлила мотивите на жалбоподателя като неоснователни и е приключила случая, като е оставила МВР да довърши поръчката с изпълнителя - "Марс Армор" ООД.

През юни 2020 г. тази компания е представила своите възможности и спецпроизводство пред ръководителите на основните главни дирекции в МВР- "Гранична полиция", " Национална полиция" , ГДБОП, "Жандармерия", СДВР и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

На презентацията са били демонстрирани тактически, военни и насочени към специализирани операции бронежилетки и бронеплочи, водоплаващи бронежилетки, бойни каски, балистични куфари и щитове, противоударни комплекти за борба  масови безредици.

През лятото на миналата година МВР се постара да попълни и арсенала си, като обяви обществена поръчка за доставка на многозарядни пистолети. За общо 167 пистолета "Глок 17" и "Глок 19", министерството задели 166 129 лв. без ДДС, като пределната единична цена на пистолет бе закована на 985 лева.

Харчът си заслужава, защото както е казал народът, с мента, "Глок" и валериан всичко се оправя...

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във