Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СОЧЕНИЯТ ЗА УБИЕЦ НА ХРИСТОМИРА СЕ ОКАЗА...ТЕЖКО БОЛЕН

Внимание! Престоят в ареста е пагубен за човешкото здраве. Идва Коледа, затова нека проявим милост и подарим на някой подсъдим медицинска експертиза, като я придружим с писмено изразен лекарски съвет - мерките за неотклонение задържане под стража да бъдат променени поне... на домашен арест.
Така би прозвучала празнична кампания за спасяването на престъпниците от страшните мъки на възмездието. Сред най-известните участници в кампанията е Красимир Маринов-Големия Маргин. На 13 декември Софийският градски съд (СГС) по лекарско предписание го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Големия Маргин страда от редица заболявания - дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване и камъни в бъбреците. Налага се операция.
Новият кандидат за участие в кампанията е бившият военен Йордан Колев. Той е обвинен в убийството на аптекарката Христомира Атанасова. Тя бе взривена в автомобила си на 9 октомври 2002 г. близо до сградата на МВР на ул. Шести септември. А заедно с Минко Павлев е подведен под отговорност за взривяването на бензиностанция и автомобил през 2002 г. край Троян.
В сряда (20 декември) СГС се събра на поредното заседание по делото. Още в началото обаче адвокатът на Колев - Христо Христов, заяви, че клиентът му е тежкоболен. Имал стара гръбначно-мозъчна травма на петия, шестия и седмия прешлен. И понеже от години Колев не се лекувал, сега изведнъж състоянието му се е влошило и трябвало бързо да се предприемат мерки.
Адвокат Христов поиска съдът да назначи съдебномедицинска експертиза, в която да участват специалисти-невролози. Те трябва да направят обстоен преглед на Йордан Колев, за да установят сериозността на заболяването. Освен това експертизата трябва да отговори на въпроса необходима ли е оперативна намеса и възможно ли е тя да се извърши в ареста. Ако лекарите на затвора не могат да разрежат Колев и да му оправят травмата, адвокатът ще иска промяна на мярката за неотклонение задържане под стража в домашен арест, за да може клиентът му спокойно да се излекува навън. Съдът уважи искането и определи експерти, които да решат съдбата на Колев. Вещите лица ще трябва да свършат с изследванията до февруари, след което ще докладват изводите си на съда.
Може би тук е мястото да припомним, че едно от заседанията по делото през изминалата година бе отложено по вина на адвокат Христов. Той не се яви в залата, защото получил тежка контузия на крака. Сега пък неговият клиент се разболял. Явно контузиите са... силно заразни.
Другото, което успя да свърши СГС в сряда, бе да разпита единствения явил се свидетел. Това бе Габриела Петрова, която трябваше да разкаже за познанството си с известния плевенски мафиот Марио Иванов-Боксьора, който бе застрелян на 4 април 2003 г. в родния си град.
Според обвинителния акт Иванов е поръчал атентата срещу аптекарката. Прокуратурата твърди, че приживе Христомира Атанасова и родителите й - Ангелина и Живко Стефанови, въртели търговия с лекарства. През 2002 г. вече имали четири аптеки в София. На 24 април същата година Ангелина Стефанова наела сейф в клон Батенберг на банка БИОХИМ, в който оставила на съхранение монети и бижута на стойност 4000 лв., плюс 90 800 щ. долара и 231 000 лв. в брой.
Не е ясно как и от кой, но Марио Иванов научил за спестяванията на семейството. Той предложил да им стане съдружник, но Атанасова и родителите й отказали да се сдружават. Тогава Боксьора обърнал тоягата и започнал да ги изнудва за 100 000 долара. Ако не платят, на семейството щяло да се случи случка.
На 6 октомври 2002 г. Живко Стефанов кандисал да плати рекета. Той отишъл в банката и помолил служителите да му разрешат достъп до сейфа на съпругата си. По онова време Ангелина Стефанова била тежкоболна и не можела да се придвижва. Банкерите обаче отказали с аргумента, че само титулярът може да се разпорежда с имуществото си в касетката.
Само три дни по-късно (9 октомври 2002 г.) Христомира била взривена в автомобила си Рено 5. Месец след атентата МВР задържа Йордан Колев и Минко Павлев. Те били спрени край Троян, а в колата (която била собственост на бившия военен) полицията намерила голямо количество боеприпаси, стари оръжия, взривни вещества, няколко мобилни телефона и СИМ-карти.
Първоначално срещу Колев и Павлев е образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси (чл. 339 от Наказателния кодекс). Двамата са пуснати срещу парична гаранция.
Разследването обаче показало, че откритите у Колев взривни вещества са точно копие на онова, с което е убита аптекарката. Йордан Колев е задържан за втори път на 2 юли 2004 година. Тогава вече прокуратурата му повдига същинското обвинение по чл. 116 от НК - за убийството на Христомира Атанасова.
Единственото, което свидетелката Габриела Петрова потвърди по време на разпита си в сряда, е, че познава плевенчанина Марио Иванов. На всички останали въпроси тя отговаряше по категоричен начин - не е чувала нищо за бомбата, не знае Боксьора да е подготвял убийството на някого, не е присъствала на разговорите му с трети лица, не е чувала Марио да е изнудвал когото и да било, не знае дали е искал да участва в аптекарския бизнес.
След близо 20-минутно въртене на шиш свидетелката бе освободена. Преди да отложи делото за 8 февруари 2007 г., СГС направи още нещо. Магистратите изискаха справка от Мобилтел за телефонните разговори, проведени от двамата подсъдими Йордан Колев и Минко Павлев с убития Марио Иванов. Телекомуникационната компания трябва да посочи не само номерата, от и към които е имало обаждания, но и местонахождението на мобилните апарати по време на разговорите. Ако има запазени гласови записи от разговорите, GSM-операторът трябва да предаде и тях. Данните ще бъдат използвани и за разпознаване на гласовете на заподозрените, както и за това дали други хора не са използвали същите СИМ-карти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във