Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Соцмашини бълват Марлборо менте

Машини от фалирал тютюнев комбинат отново бълват цигари, но този път те се произвеждат контрабандно. Това е основната версия, по които работят криминалистите след разбиването на фабрика за фалшиви папироси по време на операция Базата във Видин в края на миналата седмица. Контрабандните цигари са от марката Марлборо (пакет) и Гранд Кинг сайз.


По време на акцията антимафиотите арестуваха банда от седем души, изградила нелегалния тютюнев цех за цигари и произвеждала денонощно незаконна продукция за пазара у нас, а и за износ. Фабриката, оборудвана с пълната гама от машини за производство и пакетиране на папиросите е била разположена в хале в квартал Строител в крайдунавския град. На заловените при акцията първоначално бе наложена мярка задържане под стража.


След като прекараха в ареста четири денонощия, седмината арестувани излязоха оттам в сряда 5 (октомври). Съдът отхвърли искането на прокуратурата да останат зад решетките. Магистратите наложиха най-леката мярка подписка на петима от задържаните - Владимир Йорданов, Валери Пенков, Лилия Петрова, Тодорка Ангелова и Методи Димитров. На останалите двама - Жори Илиев и Венелин Денков , бе определена парична гаранция от по 800 лв., които трябва да бъдат внесени в срок от три дни. Обвиняемите криеха упорито лицата си и ги беше обхванала амнезия - не знаеха нито коя е фирмата, ползваща складовото помещение, нито кой е човекът или фирмата, наели ги на работа...


Спецакцията Базата бе проведена от Главна дирекция Криминална полиция. Групата престъпници е била наблюдавана от шест месеца, като в разкриването й са участвали и служители на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС). Контрабандистите са били търпеливо следени от агентите месеци наред в очакване да монтират и окомплектоват поточните линии. Използвани са били и специални разузнавателни средства. Акцията е проведена в момент, когато машините вече започнали да произвеждат нелегални цигари на пълни обороти. В помещенията е открита и готова за пласиране продукция - фалшификат на Марлборо пакет над 30 000 броя, както и хиляди пакети от марката Гранд Кинг сайз. Други 90 000 къса са намерени заредени в машина за опаковане. Открит е и тютюн в насипно състояние, готов за производство.


По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234 ал.2 и 3 от НК. Разследването продължава и в момента, но по сведения на криминалисти досега е установено, че нелегалният цигарен цех е изграден с машини, пристигнали от Сърбия. Те са били внесени на части, а след това сглобени. Любопитното в случая е, че преди това може да са работили в наш завод. Преди години, малко преди да фалира окончателно, част от техниката на бившия тютюнев комбинат във Видин е изнесена в Сърбия. Дори е създадено съвместно българо-сръбско дружество в западната ни съседка в опит да се завърти тютюнев бизнес там. Фабриката, замислена да работи в град Парачин, обаче така и не тръгва, а съдбата на машините потъва в забвение. Съвместното дружество е закрито, а видинският комбинат е обявен във фалит и през последвалите години от него е разпродадено всичко. Бивши работници във фабриката разказаха за Параграф 22, че преди години в града са произвеждани само цигари в пакети, нямало е линия за кутии, така че нелегалните машини може да са същите, които преди много време са произвеждали родната марка Стюардеса.


Българо-сръбската връзка пък се потвърждава и от факта, че върху пакетите с нелегално Марлборо надписите за вредата от тютюнопушенето са на сръбски език. В момента на черния пазар у нас се предлагат най-разнообразни цигари по 3 лв. кутията, но не и пакети Марлборо.


Това е втори пореден опит за производство на фалшиво Марлборо у нас в рамките на десет години. През 2001 г. антимафиоти от ГДБОП разбиха тайна цигарена фабрика в петричкото село Ръждак. Машините там бълваха хиляди кутии дневно от известната марка. Никой от организаторите на нелегалния Булгар Ръждак обаче не бе осъден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във