Параграф22 Weekly

§22 Анализи

София - шампион по източени банкомати

Крадците вършеят в наши и чуждестранни курорти

София се очертава като национален първенец по броя на източените сметки чрез фалшиви банкови карти. Но и курортите ни не изостават в този вид престъпност. Печалната класация е дело на отдел Икономическа полиция при Главна дирекция Криминална полиция. Най-голяма е концентрацията на кражбите от банкомати в столицата по простата причина, че в главния град на страната има най-голям брой АТМ машини, разкриха в началото на седмицата криминалистите. В София освен това е най-голям и броят на картодържателите. А заради наплива на хора от провинцията те се увеличават с всеки изминал ден.


Богати ловни полета са и курортите по света, почти няма такива, които не са пропищели от изкусните български ръце. В брой 'b9 8 на Параграф 22 бе описан подробно случай с българин, действал в столицата на хазарта Лас Вегас. Димитър Димитров (59 г.) бе хвърлен в затвора за три години и половина заради измами с банкови карти, при които са използвани високотехнологични методи. Според обвинението той бил лидер на група, откраднала стотици хиляди долари от банкомати в Лас Вегас, в Ню Йорк, в Маями, в Сан Франциско и в Сиатъл.


Доскоро нашенците не бяха се прочули само в Индокитай, но и това се случи. Неотдавна в прочутия курорт Патая в Тайланд двама българи бяха сгащени от полицията, докато се опитват да монтират фалшив капак върху клавиатурата на уличен банкомат. Нека припомним, че през лятото на миналата година в няколко страни по света се проведе мащабна операция срещу тези престъпници, озаглавена у нас Шок, а в Европа и САЩ - Night clone card. В нея бяха арестувани общо 57 души, 47 от които - българи. Бандата бе източила над 80 млн. евро от чужди банкови сметки на граждани и фирми от Стария континент и Щатите, печелейки по 150 000 евро на седмица. Групата действала от девет години и препирала печалбите си, инвестирайки в строителство на частни и обществени сгради в Кения, в Кипър, в Южна Африка и Русия. Задържаните в акцията българи вече са екстрадирани в Италия, където в момента тече съдебен процес срещу банковите крадци. Последен между тях бе банковият измамник Стефан Кленовски, който преди седмица бе отпратен за Апенините (на 6 март) по решение на Софийския градски съд. Кленовски беше арестуван на 27 януари тази година в МОЛ-а на Цариградско шосе след европейска заповед за издирване в рамките на операция Шок. Според МВР Кленовски е член на организираната престъпна група още от 2008 година. Българинът поставял скимиращи устройства, присвоявал е банкови кодове, правил е клонирани карти. През септември 2011 г. криминалната полиция попада на следите му, но той успява да избяга.


Според полицейските експерти контингентът, който изпразва нелегално банковите сметки на хората, не се ограничава само в тази дейност. Бандитите вършат и други криминални престъпления - трафик на наркотици, проституция, грабежи... Организираните престъпни групи имат строго изградена йерархична структура. Отделни звена извършват определени дейности и в много от случаите хората от различните специалности не се познават помежду си. Едни например скимират картите, други изготвят пластиките менте, трети сглобяват скимерите, четвърти източват картите. Специални звена се занимават с търговията на информацията и с покупко-продажбата на скимерите.


Основен съвет, който МВР повтаря често, е гражданите да избягват да ползват банкомати, поставени на безлюдни места, без охрана и контрол. Препоръчва се на хората да се оглеждат за монтирани в близост до банкомата средства за наблюдение и да се вглеждат за някакви необичайни елементи във вида му, които изглеждат съмнително. Инспекторът от Криминална полиция Олег Харалампиев съветва да се огледат клавиатурата и слотът за поставянето на картата на банкомата и да се проверява дали са добре закрепени. Ако не са, това означава, че има скимиращо устройство или допълнителна клавиатура, чрез която се копира пинкодът. Най-добре е да се използват банкомати, които са вградени във фасадата на банки, тъй като там е осветено, има охранителни камери, които затрудняват монтирането на скимиращи устройства.


Друго обичайно предупреждение е в никакъв случай да не се съобщава пинкодът, дори на лица, представящи се за полицаи или банкови служители. Почти всички банки в България предлагат услугата sms известяване както за постъпления, така и за тегления. С такъв sms картодържателят получава съобщение за извършените транзакции с неговата карта, включително и от него самия. И в случай че с нея оперира неоторизирано лице, веднага може да бъде сезирана банката издател и да бъде блокирана картата. Нова мода е бандитите да изписват върху АТМ-машините свои телефонни номера за аварийни случаи. И когато някой гражданин се обади за проблеми с картата, измамниците се представят за банкови служители и се опитват да разберат какъв е пинкодът.


nbsp;


Уникален случай на кражба бе регистриран наскоро в известния с футболните си традиции английски град Манчестър. Полицията все още издирва находчивите крадци, които прокопали 30-метров тунел до банкомат, инсталиран в магазин. Престъпниците успели да задигнат парите от автомата и изчезнали безследно.


Тунелът бил укрепен с подпори и оборудван с електрическо осветление. Той преминавал под автобусна спирка и през основите на строеж. За да се доберат до банкомата, крадците са пробили 40-сантиметрова бетонна стена. Британската полиция съобщи, че няма друг подобен случай в историята и че атаката явно е била подготвяна дълго време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във