Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СОФИЯНСКИ: НЕДОКАЗАНО КОРУМПИРАН

Невинен поради недоказване на противното. Така приключи последното четвърто дело, което се водеше срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Във вторник (19 февруари) Софийският градски съд произнесе оправдателна присъда за ексградоначалника за бизнесцентъра на Гурко 1.
Прокуратурата призна, че не е намерила достатъчни и безспорни доказателства за вината на Софиянски и другия подсъдим Венцеслав Николов и оттегли обвиненията си. Така прокурор и адвокати стигнаха до един извод - че действията на подсъдимите не са били в разрез със служебните им задължения и че не са причинили щети на Столичната община. Защитникът на Софиянски, адвокат Доковска, изтъкна, че учредителният договор за Гурко 1 не поражда правни задължения за кмета на общината. Освен това в устава на новосформираното дружество няма вписано задължение за апортна вноска, което е единственото нещо, задължително от юридическа гледна точка.
Стефан Софиянски беше обвинен, че в качеството си на кмет на София в периода 14 юли 1997 - 30 юли 1999 г. не е изпълнил служебните си задължения - не е внесъл апортна вноска в капитала на дружество от името на Столичната община, която е акционер в Бизнес център Гурко 1 АД. В резултат на това настъпили значителни последици за Столичната община в размер на 5 274 352 лв., а другият инвеститор НИКМИ е извлякъл неправомерни ползи.
Според второто обвинение на 9 август 2002 г., в същото си длъжностно положение, Софиянски не е упражнил достатъчно контрол върху работата на свои служители, отговорни за превеждането на парите от продажбата на 34% от акциите на Столичната община в капитала на Бизнес център Гурко 1 АД. Тези акции са били продадени на занижена сума на НИКМИ АД, като с това са причинени значителни щети на Столичната община в размер на 517 517 лева. Никъде обаче не се посочвали какъв точно е трябвало да бъде контролът и към кои служители. А и Софиянски е бил в отпуск от 11 до 30 август 2003 г., поради което е нямал възможност да извършва контрол. По това време той е представляван от бившия заместник-кмет по финансите на София Венцеслав Николов.
Защитата посочи, че разминаването между договорената и продажната цена не е престъпление, а просто възниква задължение от страна на НИКМИ. В случая могат да се начисляват лихви, а не да се скача в дълбокото със съдебен процес.
Обвинителните тези обаче не издържаха и бившият кмет бе провъзгласен за невинен по всички параграфи. Чист като сълзица излезе от делото и Венцеслав Николов, който бе оправдан за това, че е превишил правата си, докато е замествал Софиянски.
Вещите лица, заради които бе отложено предишното заседание, се явиха, но страните по делото не пожелаха нито да изслушат експертизата, нито да зададат въпроси към нея. Причината е, че тя нямала пряка връзка с обвинението.
Софиянски отказа да коментира кой и какви интереси би имал от осъждането му и дали ще търси отговорност от някого. Той заяви само, че една от оправдателните му присъди е обжалвана и ще изчака да съдът да се произнесе. Едва след това ще коментира каквото и да било. Шеговито вметна само, че той е единственият политик в България, който е доказано некорумпиран.
Срещу бившия кмет се водеха още три дела: за длъжностно престъпление във връзка с еврооблигационния заем от 1999 г.; за продажби на държавни имоти и реституции в държавни терени в нарушение на закона, свързани с Централни хали; за некоректно изпълнение на длъжностни задължения във връзка с продажба на 25% на общината за Милениум център на цена, по-ниска от определената, с което е ощетил общината с 1 753 000 лева. И по трите дела Софиянски бе оправдан.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във