Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СОФИЙСКИ СЪДИЯ ОТКАЗВА ДА ИГРАЕ ПО АДВОКАТСКА СВИРКА

Хич няма да му е лесно на съдията от Софийския градски съд (СГС) Иван Коев да води делото срещу небезизвестния кръг Амигос - Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска. Петимата трябва да отговарят за престъпления по два текста от Наказателния кодекс: чл.253 - пране на пари, и чл.321 - създаване на организирана престъпна група. Според обвинителния акт в периода 1997-2002 г. Доктора и хората му са изпрали с фалшиви документи близо 99 млн. нови лв., придобити от контрабанда и източване на ДДС.
Разплитането на аферата започна след неуспешния бомбен атентат срещу Иван Тодоров-Доктора на 18 април 2003 г. и последвалия яхтен скандал около снимките на Доктора и Петър Петров с бившия финансов министър Милен Велчев, бившия транспортен министър Пламен Петров и с ексдепутата от Новото време Мирослав Севлиевски.
Три дни по-късно (на 21 май) директорът на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) информира депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 39-ото Народно събрание, че през 1999 г. срещу финансово-брокерската къща Амигос - 3 е започнала разработка за изпиране на 150 млн. щ. долара. Тя е приключила през 2002 г. и материалите са предадени на прокуратурата. А фирмата е собственост на Петър Петров-Пепи Амигоса и на братята Дойчин и Димитър Мирянови, които пък са съдружници с Иван Тодоров-Доктора в Източни финанси.
В средата на юни 2003 г. стана известно, че изпирането на милионите е ставало чрез три фантомни дружества - Едиадис ЕООД, Куори ЕООД и Нортхайм ЕООД, които са регистрирани с фалшиви документи. Фирмите са управлявани от служителката на Амигос - 3 Цвета Манавска, която с фалшиви пълномощни е успяла да прехвърли в чужбина препраното и е изчезнала зад граница.
Според прокуратурата Иван Тодоров-Доктора се е занимавал с организирането на търговски операции по транзит на цигари през България. В страната стоката е влизала легално, но е внасяна и продавана в Македония незаконно. Емисари на Доктора връщали платените за тях пари у нас в дипломатически куфарчета, след което е удрял часът на перачите: с фалшиви търговски договори за внос на бяла и черна техника парите са внасяни в наши банки, а после са изнасяни в чужбина срещу фалшиви фактури от несъществуващи търговски дружества.

Още в самото начало на процеса стана ясно, че защитата няма да даде клиентите си без бой и ще направи всичко възможно, за да отлага делото до... евентуалното му прекратяване. Именно това е причината, поради която във вторник (18 октомври) пред съда се изправиха не петима подсъдими и още толкова (поне) адвокати, а само братята Дойчин и Димитър Мирянови. Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Пепи Амигоса се оказаха тежкоболни, а Цвета Манавска е зад граница от пет-шест години (делото срещу нея се води задочно). Тежък мор беше налегнал и групата на адвокатите, защото защитниците на Доктора и на Амигоса също се оказаха повалени на легло - единият от хипертонична криза (според болничния лист кръвното му налягане е 190 на 100), а другият - от страхотен грип.
Още по-странно бе съвпадението между намерението на съда да проведе първото заседание в три дни - 18, 19 и 20 октомври, и валидността на болничните листове - от 17 до 20 октомври. За най-голяма радост на десетките съдебни репортери обаче председателят на състава Иван Коев не пожела да отложи делото. Той назначи съдебномедицинска експертиза и разпореди на вещото лице - д-р Александър Минчев, да посети двамата височайши страдалци, да им направи по един преглед и на другия ден - сряда (19 октомври), да докладва пред съда какво е здравословното им състояние и дали то може да възпрепятства участието в делото. Освен това съдия Коев задължи Иван Тодоров и Петър Петров да бъдат по домовете си в сряда сутринта и да окажат пълно съдействие на д-р Александър Минчев. В противен случай съдът ще приеме, че съществува умисъл за шиканиране на процеса, отсече съдия Иван Коев и обяви, че ще се произнесе по въпроса за по-нататъшния ход на делото едва след като изслуша доклада на експерта.
Осъзнал горчивата истина, че номерът с масовите заболявания няма да мине, адвокатът на Петър Петров - Христо Георгиев, предприе друга маневра: той поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения, които накърнявали правото на защита на подсъдимия.
Адвокатът има предвид, че в края на предварителното разследване Пепи Амигоса е отказал да се запознае с материалите по делото, защото те са му предявени в отсъствието на неговия адвокат. А това противоречи на чл. 213, ал. 3 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), който гласи: когато не се яви защитник, следователят насрочва ново предявяване на следствието, ако участието на защитник е задължително или обвиняемият не е могъл своевременно да упълномощи защитник.
Тази маневра предизвика остра реакция от страна на прокурор Божидар Джамбазов и той направи нещо, което отдавна трябваше да бъде направено. В прав текст обвинителят огласи един от начините, по които адвокатите непрекъснато размотават делата и спъват процеса:
Следователят по делото е дал на Петър Петров и на неговия адвокат срок - от 21 до 28 юни 2005 г. - през който те да се запознаят с материалите. През тази една седмица обаче двамата изобщо не са се явили в Националната следствена служба (НСлС), която води разследването. След това им е определена нова дата - 4 юли от 14 часа, но тогава в НСлС се е явил само Петров. Той е отказал да прочете делото без адвоката си, който същия ден е бил зает с две дознания, заяви пред съда прокурорът Джамбазов и направи ход, който прати адвокат Христо Георгиев в нокаут.
Пред съда представителят на държавното обвинение представи две писма - от Софийската районна прокуратура (СРП) и от НСБОП, чието съдържание срина адвокатската теза за нарушените процесуални права на Пепи Амигоса като кула от карти. От писмото на Софийската районна прокуратура стана ясно, че на 4 юли 2005 г. адвокат Георгиев наистина е бил зает с дознание. Тази негова заетост е била сутринта, а работата му по въпросното дознание е продължила точно... пет минути - от 10 до 10. 05 часа. А съдържанието на писмото от НСБОП пък изясни, че по второто дознание, накарало адвокат Георгиев да не отиде в Националното следствие, на 4 юли изобщо не са провеждани процесуални действия и защитникът на Пепи Амигоса не е ходил в НСБОП.
Неочакваният ход на прокурор Джамбазов извади адвокат Христо Георгиев от равновесие. Почервенял от яд, че е допуснал да бъде разобличен по толкова елементарен начин, той смени тактиката и обяви, че на 4 юли не се е явил Националното следствие, защото не е бил призован редовно. И този номер обаче не мина и съдът обяви, че заседанието продължава на следващия ден.
В сряда (19 октомври) единият болник - Петър Петров-Пепи Амигоса, най-изненадващо се появи в съдебната зала, защото... заболяването му не било чак толкова тежко. Просто пипнал някаква вирусна инфекция, а лекарите му предписали антибиотици. Той обаче не ги вземал и забутал някъде рецептата в колата си.
Не толкова фатално се оказа и състоянието на другия подсъдим - Иван Тодоров. Досущ като във вица с компотите и компютрите, Доктора нямал хипертония, а малък кръвоизлив в коремната кухина. И няма кръвно налягане 190 на 100, а най-обикновен колит. Когато пристигнах в дома на Тодоров, той беше на легло, със система на дясната ръка. Говореше тихо и не стана по време на целия преглед, обясни д-р Александър Минчев пред съда. Според него Иван Тодоров трябва да бъде приет в болница, където да бъде установено как се е появила кръвта в стомаха му и да му бъде назначено правилно лечение.
Прокурорът по делото - Божидар Джамбазов, се усъмни както във влошеното здравословно състояние на Доктора, така и в резултатите от експертизата. В залата той обеща да се запознае с цялата медицинска документация и се закани, че ако открие дори една улика за извършено престъпление от общ характер, ще разпореди случката с кръвоизлива на Иван Тодоров да бъде разследвана.
Съдът все пак прие заключението на вещото лице, но се оттегли, за да реши дали да удовлетвори искането на адвокат Христо Георгиев за връщане на делото заради отстраняването на споменатото вече процесуално нарушение - че следствието не е предявило материалите на Петър Петров-Пепи Амигоса в присъствието на неговия адвокат.
След близо половинчасово умуване председателят на съдебния състав Иван Коев обяви, че искането се отхвърля като неоснователно. Магистратът се позова на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което процесуалните нарушения, допуснати по време на предварителното разследване, могат безпроблемно да бъдат отстранени в съдебната фаза.
След внасяне на обвинителния акт в съда страните имаха седем дни да се запознаят с материалите по делото и да изложат своите възражения. Такова нещо обаче не се случи, защото най-вероятно целта на подсъдимия Петров е да протака процеса - обяви съдия Коев. - Право на обвиняемия е да реши дали да се запознае с материалите по делото, или не и в случая той явно се е отказал от това свое право. Дори да беше задържан, той пак можеше да откаже да прегледа томовете по делото, отсече още председателят на съдебния състав и заради кръвоизлива на Иван Тодоров-Доктора насрочи следващото заседание за 1 февруари 2006 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във