Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сотир Цацаров пристъпи към стола на главния прокурор

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров все по-вероятно е следващият главен прокурор. В четвъртък (8 ноември)Висшият съдебен съвет (ВСС) прие и откри процедура, която улеснява придвижването на кандидатурата му напред. Часове по-късно тя се появи. Цацаров беше номиниран от петима членове на съвета, излъчени от парламентарната квота, и от двама от професионалната. Предложиха го Каролина Неделчева, Соня Найденова и Светла Петкова от ГЕРБ, Магдалена Лазарова-Проданова от ДПС, Ясен Тодоров от Атака, както и бившият заместник главен прокурор Михаил Кожарев и съдийката Галя Георгиева. Пред медиите Цацаров, който се прочу със строгата наказателна политика в пловдивския съдебен район, обясни, че няма проблем с преквалифицирането му от съдия в прокурор и че ще се грижи най-вече за прокурорите на първа линия.


Два дни преди ВСС да открие процедурата изглеждаше, че директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов е изпреварил с едни гърди конкуренцията. След като получи миналата седмица втори мандат като шеф на следствието, той преодоля без проблеми гласуването за временно изпълняващ функциите на обвинител 'b91. Както е известно, Борис Велчев напусна предсрочно, без да довърши седемгодишния си прокурорски мандат, за да започне нов - този път деветгодишен - като конституционен съдия.


С избора на Найденов за временен главен прокурор заявката му да заеме поста за постоянно придоби реални измерения. При гласуването, а и в дебата преди него, се очерта и сериозната подкрепа, на която той може да разчита. За Найденов бяха подадени 14 гласа за, докато съперничката му Галина Тонева беше подкрепена от шестима членове на съвета. Не й помогна и разразилият се в съвета спор доколко изборът на Найденов е законосъобразен с оглед на двойствения статут на следствието като структура в рамките на прокуратурата.


Първоначално изглеждаше, че противниците на Найденов вземат връх и ще успеят да наложат Тонева като временен главен прокурор. И двамата са заместници на главния прокурор, но докато тя има обща компетентност, шефът на следствието отговаря само за досъдебното производство и като следовател е подчинен на прокуратурата. Поради липсата на подобна ситуация в досегашната практика на ВСС се стигна до дълъг спор дали шефът на следствието може да е едновременно и главен прокурор, па макар и само за ограничен период.


Кандидатурата на Бойко Найденов беше представена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който увери, че няма законова пречка шефът на следствието да изпълнява функциите и на шеф на прокуратурата. Колев подсили номинацията на Найденов, като припомни, че седмица по-рано той вече е получил доверието на съвета. Колев бе подкрепен от Васил Петров и от Ясен Тодоров. Петров прочете стенограми от предишни заседания на правната комисия, за да обоснове еднаквия статут на прокурорите и следователите.


Обратната теза застъпиха Румен Боев, Калин Калпакчиев, Юлияна Ковачева, Камен Иванов, Галина Карагьозова и бившият заместник главен прокурор Камен Ситнилски. Те призоваха членовете на съвета да се замислят в каква яма и в каква незаконосъобразност могат да хвърлят прокуратурата с такъв избор. Според тях подобно решение е най-малкото спорно и може да създаде правен вакуум и напрежение в прокуратурата.


Председателстващата съвета - правосъдната министърка Диана Ковачева, както обикновено опита да седне по средата. Без изобщо да коментира проблема по същество, тя се хвана за липсата на писмено съгласие от Галина Тонева да поеме временно ръководството на прокуратурата. Настоявайки, че за да бъдат кандидатурите равностойни, Тонева ще трябва поне да се обади по телефона във ВСС и да обяви, че е съгласна, Ковачева вдигна кръвното на довчерашния си колега Ситнилски, който твърдеше, че е получил такова устно съгласие. Компромисът беше направен с 10-минутна почивка, в която Тонева изпрати факс, че е съгласна. В крайна сметка това се оказа безсмислено, тъй като повечето членове на съвета гласуваха за Бойко Найденов. Твърде вероятно е самата Тонева да е била наясно с разпределението на силите и да се е отказала предварително от борбата за поста. След кандидатурата на Цацаров и при утвърдените правила шансовете й да стане титуляр на поста са вече илюзорни.


nbsp;


nbsp;


Утвърдените от ВСС процедури уреждат както избора на главен прокурор, така и на председатели на двете върховни съдилища. Срокът за задаване на въпроси към кандидатите беше увеличен на 14 дни, но тази част трябва да приключи не по-късно от седем дни преди изслушването. Спор се разгоря по въпроса дали гласуването да става по електронен път, или с бюлетина. Проблемът възникна заради досегашната практика на съвета да гласува по различен начин в зависимост от броя на кандидатите - когато кандидатът е един, вотът е бил електронен, а когато са били повече, се е гласувало с бюлетина. В сегашния случай се прие електронното гласуване, което запазва тайната на вота, но пък не може да отчете недействителните бюлетини и не става ясно колко гласа е получил всеки от кандидатите. Имаше възражения и по правилото кандидатите да бъдат подложени на гласуване не по азбучен ред, а по реда на постъпване на кандидатурите, но в крайна сметка то бе прието. Това веднага роди подозрения, че целта е да се даде предимство на сочения за фаворит Сотир Цацаров пред заместник главния прокурор Галина Тонева. При светкавично внасяне на кандидатурата му, както и стана, той ще бъде избран, ако за него гласуват 2/3 от членовете на съвета, а кандидатурата на Тонева изобщо няма бъде подложена на гласуване. Ако има сценарий за избора на нов главен прокурор, той не е добър, подметна загадъчно след заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. И пак така загадъчно добави, че в стола на главния прокурор трябвало да седне почтен човек.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във