Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПАСИТЕЛНАТА СЛАМКА ОТНОВО Е В СТРАСБУРГ

Скандалът с облагането на ДДС върху юридическите услуги от началото на годината у нас вече прехвърли пределите на страната. Въпреки че Конституционният съд тепърва ще трябва да се произнесе по казуса, браншовите организации на адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители подготвят и резервен план. В случай че конституционните съдии не приемат искането ДДС върху юридическите услуги да отпадне, спорът ще бъде прехвърлен в Съда по правата на човека в Страсбург. Новината бе съобщена от председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители у нас Георги Дичев по време на първото общо събрание на организацията, проведено на 27 януари в Пловдив.
Срещу облагането с налога се обяви и председателят на Международния съюз на частните изпълнители в ЕС - французинът Бернар Меню. Според него действащата в България система на данъчно третиране на частните изпълнители (които дължат ДДС) и на колегите им на държавна заплата, които са освободени от налога, представлява форма на сериозна дискриминация и нарушава правото на кредиторите и длъжниците за справедлив съдебен процес.
Иначе Бернар Меню изрази задоволството си от близо едногодишната дейност на частните съдебни изпълнители у нас. Той оцени високо и приетия от парламента през пролетта на 2005-а специален закон, регламентиращ работа на частните събирачи на дългове. Българският модел ще бъде използван при предстоящата реформа на принудителното изпълнение в Казахстан.
По данни на Камарата на частните съдебни изпълнители в периода март-декември 2006 г., в нея са образувани общо 37 286 дела. От тях 24 877 са новообразувани, а 12 409 са били прехвърлени от държавните изпълнители (Законът за частни изпълнители даде такава възможност на кредиторите по заварените случаи). Кредиторите са представили изпълнителни листове за около 340 млн. лева. До този момент 5505 дела са приключили успешно, а събраните задължения са в размер на близо 90 млн. лева.
Като един от най-сериозните проблеми в работата на частните изпълнители се очертават исканите от съдилищата и държавните институции такси за предоставянето на различни справки или вписване на запор и възбрана. Според председателя Георги Дичев плащането на искането на подобни суми е незаконно, тъй като той и колегите му изпълняват публични функции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във