Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спасително

За мнозина статистиката е най-точният познавателен метод. У нас обаче тя понякога е умопомрачаваща. През седмицата НЦИОМ отчете поредния срив в доверието на гражданите към прокуратурата и съда. Одобрението им към държавното обвинение паднало през май с нови 5%, а към съдиите - с 4% спрямо два месеца по-рано. Прокуратурата е обаче с едни гърди напред, събирайки четири пъти повече критици на работата си, отколкото привърженици, а най-негативно настроени към успехите й са образованите българи. НЦИОМ прави извода, че магистратите са еднакво зле възприемани както от привържениците на управляващата партия ГЕРБ, така и от тези на опозицията. С две думи - никой не може да ги понася.
В същото време националната статистика отчита, че МВР се очертава като най-уважаваната държавна институция. Въпреки 4-процентния спад 41% от българите одобряват дейността на вътрешното ведомство. Пак предимно младите и образованите.
Макар и спорни, тези числа биха били обясними, ако не съдържаха нещо дълбоко парадоксално. Как така братята по оръжие МВР и Върховната касационна прокуратура са на различни полюси, след като не спират да ни убеждават колко добре работят заедно. Акциите им - съвместни, изявленията - също. Е, разминават им се числата за разкриваемостта на престъпленията, ама и по този въпрос работят.
От данните излиза, че прокуратурата съсипва труда на полицията, но пък тя не й се сърди. А обвинението и съдът заедно се хвалят, че 90% от присъдите у нас са осъдителни. И съвместно презират полицията, която ги захранва с клиенти.
Тук статистиката засича. И разумът изобщо. Но има спасение, сочи проучването на НЦИОМ. Според него първа по одобрение с 47% е църквата. А който поп да питаш, дори най-охранения, ще ти каже, че вярата не минава през разума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във