Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спазариха новите съдебни инспектори

Парламентарният шеф Цецка Цачева и главният съдебен инспектор Теодора Точкова са доволни от "прозрачната" процедура. Точкова благодари на досегашните инспектори за положените усилия и пожела на приемниците им здраве и успешна работа.

Безсрамен пазарлък опорочи за пореден път избора на новите съдебни инспектори, замислен като основно оръжие срещу корупцията сред магистратите. Парламентарната процедура по одобряване на кандидатите се оказа пълна пародия на  прозрачност в подбора, а депутатите гласуваха като стадо, без да знаят и без да питат за миналото и за вижданията им за работата. ГЕРБ се уреди с четирима съдебни инспектори - Лидия Стоянова и Юрий Кръстев от Върховния касационен съд, Любомир Крумов от Софийския окръжен съд и Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура.

Останалите парламентарни сили (без "Атака") вкараха по един от предложените от тях хора - Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (БСП), Игнат Георгиев - председател на Пернишкия административен съд (Реформаторски блок), Любка Кабзималска от Софийската районна прокуратура (ДПС), Мария Нейкова от Апелативната специализирана прокуратура (Патриотичен фронт), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ), Теодора Нинова от Върховния касационен съд (АБВ)

Изборът премина като най-скучното нещо на света. Първо, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов прочете доклад, съдържащ подкрепа за всичките 19 кандидати, без обаче да ги представи. После парламентарната шефка Цецка Цачева побърза да прикани депутатите към дебат, а опитът на някои от тях да поискат кандидатите да бъдат представени срещна упорития й отказ. Аргументът й за него беше съвършено нелеп - такава процедура не била предвидена в правилата за избор на инспекторите.

После се оказа, че няма и желаещи да вземат думата поне от кумова срама. И Цачева обяви, че "дебатът" е закрит. Бързайки да обяви гласуването, тя се уплаши в един момент, че няма кворум в пленарната зала. След направената поименна проверка бройката беше докарана с привикване на депутати от коридорите и "правилните" кандидати бяха одобрени. Двама от тях са били и преди във висшите органи на съдебната власт - Мумджиев като съдебен инспектор, Нинова - като член на Висшия съдебен съвет. 

Картинката беше същата и на проведеното преди месец изслушване на кандидатите в правната комисия. В присъствието на главния съдебен инспектор Теодора Точкова повечето кандидати говореха предимно общи приказки, а тя и депутатите им задаваха удобни въпроси и реплики. В един момент одремалите се депутати съвсем млъкнаха, та се наложи Йорданка Костова от Върховния административен съд да им напомни, че нищо не питат. Тогава Данаил Кирилов призова: "Отсъствието на въпроси не го приемайте по какъвто и да е начин", а колегата му Явор Нотев добави: " Ние просто мълчим с разбиране и с одобрение."  

Facebook logo
Бъдете с нас и във