Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спазен е законът при одита на МВР

Сметната палата отхвърли в понеделник (10 март) като неоснователни обвиненията, отправени миналата седмица от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, че е допуснала нарушения при изготвянето на одитния доклад за МВР. Проверката за финансовото управление на вътрешното министерство й беше възложена с решение на Народното събрание и обхващаше периода от 1 януари 2010 до 31 май 2013 година.


В края на миналата седмица депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини ръководството на палатата в лицето на сегашния й ръководител Валери Димитров в политически слугинаж към ГЕРБ. По време на гостуването си в bTV Цонев показа имейл от дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление" (ОСФУ), изпратен до секретарката на тогавашния министър Цветан Цветанов и получен от неназовани служители на ведомството. Според Цонев с написаното в имейла одиторът всъщност дава консултация на проверявания как да оформи възражението си към заключенията на ревизията.


В специално съобщение в понеделник (10 март) Сметната палата обаче припомня, че според закона проектът на одитен доклад се връчва на ръководителя на проверяваната организация, както и на евентуалните й ръководители още през периода на проверката. Те съответно могат да дадат писмени възражения, предоставяйки допълнителни доказателства и допълнителни писмени обяснения в 14-дневен срок, след като получат констатациите на проверяващите, заявяват от палатата. Одиторите се аргументират с текста на чл.52 от Закона за Сметната палата, който се отнася до неуредените въпроси в хода на производството. Според проверяващите разпоредбите на закона създават допълнителни гаранции, че отношението към настоящите и бившите ръководители на одитираните организации ще бъде справедливо. "Те им дават право на участие в одитната процедура с цел защита на правата и законните интереси на засегнатото лице от самото начало, а не само от момента на връчване на проекта на доклад за възражения. Настоящите и бившите ръководители на одитираните организации могат да искат проверки на определени факти и обстоятелства и събиране на доказателства в рамките на одитната задача. Те имат право на достъп не само до проекта на одитен доклад, но и до всички доказателства и документи от одитното досие, имат право на обяснения и възражения. Всички тези права обвързват органите на Сметната палата, които трябва да окажат съдействие на засегнатите лица за осъществяване на посочените процедурни права", се казва в съобщението на Сметната палата. За по-голяма яснота нейните представители приложили хронологията на действията си при подготовката на одитния доклад за МВР. На 14 октомври 2013 г. шефът на дирекция "Одити за съответствие на финансовото управление"(ОСФУ) издава решение за връчване на проекта на одитен доклад, а на 18 октомври същата година проектът е връчен на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов в качеството му на упълномощен да замества министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Същия ден проектът е бил връчен и на Петя Първанова - министър на вътрешните работи от служебното правителство. Съгласно Закона за Сметната палата това е било отразено същия ден в интернет страницата на палатата.


Проектът на одитен доклад е бил връчен и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (министър от 27 юли 2009 до 13 март 2013 г.), което е станало на 22 октомври 2013 година. Срокът Цветанов да депозира възражения изтичал на 5 ноември 2013 година. На 31 октомври същата година той отправил до председателя на палатата писмено искане за удължаване на срока със седем дни. Палатата е удовлетворила искането му да представи писмено становище и е удължила срока до 12 ноември 2013 година. Становището на Цветанов е получено в Сметната палата на 8 ноември 2013 година.


Бившият МВР шеф поискал Сметната палата да включи в доклада си и констатации и изводи за договора между МВР и "Сименс" ЕООД за изработване на документите за самоличност на българите, независимо че е сключен от предшественика му Михаил Миков. Мотивите му са, че договорът се е изпълнявал и докато той е бил министър, подписани са и два анекса, с което са икономисани 17 млн. евро. Това дава основание на бившия вътрешен министър Цветанов да претендира, че съществено е подобрил управлението в министерството.


Сметната палата проверила тези факти и събраните доказателства за сделката със "Сименс"ЕООД по време на одита. От палатата уточняват, че тези констатации са изпратени на Цветан Цветанов, тъй като той има право да ги знае по силата на правата си, уредени в Административнопроцесуалния кодекс.


Именно текстът за допълнителната проверка на палатата по сделката със "Сименс" ЕООД е бил изпратен от служебния имейл на одитна дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление". Въпросният материал съдържа само фактически констатации, в него няма изводи и оценки за подобряване на управлението, каквито е искал бившият министър Цветанов, допълват от институцията. В окончателния одитен доклад са включени само фактите за сделката със "Сименс" ЕООД, но не и предлаганите от Цветан Цветанов изводи и оценки за подобрение на управлението, подчертава в съобщението си палатата.


Когато Сметната палата внесе през декември 2013 г. доклада за МВР в Народното събрание, стана ясно, че за нарушенията на Закона за обществените поръчки, констатирани в работата на министерството, тя съставя около 60 акта на съответните заместник-министри на МВР и на ръководители на структурни звена - юридически лица в системата на МВР. Освен това Сметната палата даде 19 препоръки за подобряване на дейността във вътрешното ведомство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във