Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПЕЦ НИ ОТСРАМВА В СТРАСБУРГ

България успя да отмие срама, който бра преди няколко месеца заради предложените тогава некадърни кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Сега вече можем да въздъхнем с облекчение, тъй като в ЕСПЧ ще замине един доказан авторитет в областта на човешките права.
Във вторник (22 януари) късно вечерта Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра адвокат Здравка Калайджиева за български съдия в Страсбург. Тя ще заеме мястото на Снежана Ботушарова, чийто мандат изтече през октомври 2007 година.
Заседанието на ПАСЕ е продължило над три часа. В крайна сметка със 123 гласа за от общо 185, Калайджиева е надвила останалите двама български кандидати за поста - Павлина Панова и Румен Ненков. В подкрепа на Панова са гласували 31 от членовете на ПАСЕ, а за Румен Ненков - 15 души. Останалите бюлетини са били недействителни.
Всъщност изборът на наш съдия в ЕСПЧ бе съпроводен с постоянни скандали. В началото на лятото на 2007 г. министерството на правосъдието започна, уж, прозрачна процедура за излъчване на кандидати за поста в Страсбург. В средата на лятото стана ясно, че бившият заместник правосъден министър Маргарит Ганев, адвокат Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева са се представили най-добре на изпита. На 1 октомври 2007 г. те се явиха пред ПАСЕ. Но тогава Съветът на Европа ги отхвърли, защото не владеели достатъчно добре чужди езици и нямали необходимата за ЕСПЧ юридическа подготовка.
Веднага след решението на парламентарната асамблея Миглена Тачева заяви, че това е голям срам за България. Тогава тя обеща ясна, открита и справедлива процедура по избора на кандидати за Европейския съд.
До 12 ноември 2007 г. желаещите трябваше да подадат необходимите документи. Сториха го общо 19 души. До езиковия изпит, който се проведе на 15 ноември с.г., не бяха допуснати четирима от тях, в това число и депутатът от ОДС Филип Димитров и съветникът в Комисията по правата на човека в Народното събрание и бивш правителствен агент в ЕСПЧ Галина Самарас. Причината за тяхната елиминация бе липсата на необходимите 12 години юридически стаж.
На 16 ноември 2007 г. се проведе вторият етап от конкурса - събеседване по теми, свързани с практиката на ЕСПЧ и европейското законодателство. Именно по време на въпросното събеседване лъснаха поредните проблеми около процедурата.
Най-напред ОДС разпространи декларация, в която защитава Филип Димитров. Комисията добросъвестно отказа да се съобрази с представените писмени доказателства за общоизвестния факт, че Филип Димитров има 18 години стаж като адвокат. Това е преднамерен акт на дискриминация с политически подтекст, заявиха от ОДС.
Другият отлюспен кандидат Галина Самарас пък коментира, че отхвърлянето й с мотива липса на стаж води до съмнения за лобистки интереси и поредни предварително сключени сделки. Тя и Димитров заподозряха журито и правосъдното ведомство в нагласяване на крайните резултати.
Въпреки техните протести конкурсът приключи и на 21 ноември бяха обявени финалистите - това бяха Здравка Калайджиева, съдия Павлина Панова и заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков. На 18 декември миналата година ПАСЕ проведе с тях събеседване и обяви, че окончателното решение ще бъде взето през януари.
В сряда (23 януари) министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че вече е разговаряла с Калайджиева. Оттук нататък предстоят още много неща, за да не бъде България съдена в Европейския съд по правата на човека, каза още Тачева.
Здравка Калайджиева е дългогодишен адвокат, специализирала се е в областта на европейското законодателство по правата на човека. Тя е член на организацията Български адвокати за правата на човека. Калайджиева е печелила и много дела срещу България в Страсбург. За нея се говори, че е един от най-добрите експерти в тази област у нас. Юристи коментират, че изборът й за наш представител в ЕСПЧ е изключително сполучлив. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във