Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецакция озапти майката хранилница

Страховитата катаджийска майка хранилница (палката) вече няма да се размахва по магистрала Тракия без основание, твърдят шефовете от МВР. В сряда (8 юни) при мащабна акция бяха задържани 10 служители от Пътна полиция, рекетирали невинни шофьори по пътищата. Катаджиите Г.Г. (38 г.), И.С. (43 г.), И.А. (38 г.), И.Д. (38 г.), М.Е. (38 г.), П.К. (43 г.), П.М. (40 г.) и С.И. (38 г.) от Пазарджик и колегите им З.Т. (58 г.) и Н.С. (45 г.) от Пловдив ще прекарат в ареста 72 часа - това е мярката, приложена към тях в рамките на образуваното досъдено производство.
Метлата не подмина и шефа им от сектор Пътна полиция в областната дирекция на полицията в Пазарджик главен инспектор Марин Тодоров. Със заповед на министър Цветан Цветанов срещу него е започнало дисциплинарно производство и е временно отстранен от длъжност. Разпоредена е и цялостна проверка на ръководения от Тодоров сектор в областната дирекция.
Пътните полицаи бяха задържани при операция „Палките, организирана от специализирана дирекция „Вътрешна сигурност в МВР, под надзора на Софийска градска прокуратура и лично на заместник градския прокурор Роман Василев. Всички задържани катаджии са работили на магистралата, като са изнудвали шофьори под претекст, че са нарушили правилата за движение и подлежат на наказание. Ченгетата предлагали вместо да пишат глоби и актове, виновните водачи да им пускат 20 или 50 лв. - в зависимост от прегрешението. Взетите пари катаджиите криели в палките си, които били оборудвани със специални капачки на винт. Групата е наблюдавана два месеца и за този период са установени над хиляда случая на изнудване на шофьори за пари. Ръководител на групата е бил командир на отделение в сектор Пътна полиция.
Според заместник градският прокурор на София Роман Василев сигналите за групата са много. Срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за престъпление „подкуп. „Тежки са престъпленията, наказанията са от 8 до 15 години лишаване от свобода, обясни заместник градският прокурор.
След операцията Палките вътрешният министър Цветанов обяви, че за да се избегне субективизъм при проверките за спазване на правилата за движение, ще бъдат премахнати катаджийските патрули по магистралите. Неотдавна премиерът Бойко Борисов също заяви, че в бъдеще Пътна полиция ще разчита на видеонаблюдението по магистралата. Как обаче ще се осъществява на практика то никой не може да каже. В момента в отсечката между Плавдив и София тук там се мъдрят табели с надпис Внимание - видеонаблюдение, но от камери няма и следа.
Революционни идеи за озаптяването на катаджиите от цялата страна сподели и новият шеф на софийския КАТ Богдан Милчев в края на май, когато зае поста. Тогава той предложи да се създаде спецгрупа в Пътна полиция, която да следи онези катаджии, за които има сигнали за рушветчийство. Милчев предложи още всички пътни полицаи, заподозрени в нарушение, да бъдат вкарани в регистър, който да бъде наблюдаван от новата група за контрол. Подобно на страховитата дирекция Вътрешна сигурност спецкатаджиите ще обикалят из страната и ако се усъмнят в даден полицай, ще го вадят от средата му и ще го местят на друго място. В ръководството на Пътна полиция се въртят и идеи пътните полицаи вече да спират и да проверяват всички коли, които им се сторят съмнителни. Ще бъдат проверявани товари, пътници, идентификационни номера и т.н. Дали обаче тогава няма да възникнат ситуации, подтикващи към корупционно поведение, засега няма гаранции.
Междувременно докато отзвучаваше шума от Палките, шефът на столичния КАТ Милчев обяви, че от 19 май досега са били извършени общо 778 проверки на водачи, връчени са 46 акта и 21 покани. След заснети нарушения ще бъдат наложени 1011 наказания - 304 акта и 707 електронни фиша. От четвъртък (10 юни) по столичните улици ще патрулират три полицейски автомобила, оборудвани с камери, които ще снимат както вътре, така и извън колата. Ако шофьорите, спрени за проверка, откажат заснемането, ще попълват писмена декларация, която ще бъде прилагана в документите от проверката. Това е пилотен проект, който ще продължи три месеца, и целта му е да допринесе за сигурността на водачите и на пътните полицаи, съобщиха от КАТ.
Пътна полиция в София вече освен нов шеф има и напълно обновен ръководен екип - заместник-началник е Иво Писанов, шеф на група „Видеоконтрол е Биляна Тонева, началник група „Паркинги и гаражи - Иво Кирилов, и шеф на група „Организация на движението е Николай Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във