Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецбезделници срещу мафията

Популярният водевил, наречен спецсъд, свършва. Актьорите могат да се поздравят един друг, защото след като се подърляха някое време, все пак всички остават доволни и никой нищо не губи. А мафията, която спецсъдът уж трябва да подхване, вместо реквием може да се отпусне, тананикайки си ехидно Ода на радостта. Или по-скоро: О-о-о, Тигре, Тигре, имаш ли пари...
Тези дни разбрахме как стъпканата от бандитите държава ще отвоюва себе си (любопитна конструкция, нали?) от мафията. Това ще стане с усилията на няколко десетки високоплатени съдии, следователи и прокурори, които предстои да бъдат прехвърлени на щат в структурите на специализираните съдилища, прокуратури и органи на досъдебното производство. Тези магистрати, изградили се като юристи и хора в тънещата в корупция на всички равнища съдебна система, ще започнат внезапно да разследват, да обвиняват и да осъждат справедливо. Гаранция за качеството на правораздаването им ще са ред допълнителни облаги, лъскави кабинети и зали в бившата сграда на ДАНС на ул. Черковна. И крайно деликатният брой дела, по които ще работят - около 200 на година. Както каза в сряда (16 март) председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова след среща с представители на Върховния касационен съд, прокуратурата, Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, в специализирания съд ще бъдат разглеждани около две дела на месец от магистрат. Нямало пречка, ако се налага съставът на специализирания съд да бъде увеличен с двама-трима съдии, а в обвинението да бъдат включени още прокурори. Което би намалило натоварването на един спецмагистрат от две дела, да речем, до 1.875 дела месечно.
За да е ясно какви титанични усилия ще полагат те, ще посочим данни от отчета за дейността на съдилищата през 2010 година. В Софийския градски съд (където има най-много дела срещу мафията) всеки съдия разглежда по около 25 дела годишно, а са му разпределени по 38. В Софийския районен съд пък един съдия разглежда средно по 72 дела на месец, а общо са му възложени 92. А срещу 200-та дела, с които ще се занимава новата специализирана и общонационална наказателна магистратура, стоят общо 600 хил. дела в цялата страна, които остават за простосмъртните съдии и прокурори. Всъщност делата вече са много повече, тъй като броят им нараства лавинообразно - с 12% на година. Толкова със сметките по принцип.
Ден след всичко това главният прокурор Борис Велчев си поиска от ВСС поне два пъти повече прокурори от тези, които съветът вече отпусна - единадесет. Според Велчев ще са необходими поне 20-25 обвинители. Същевременно той продължи да настоява да се окастри компетентността на този съд. Компетентността, предвидена в НПК за специализирания наказателен съд и оттам за специализираната прокуратура, не е само за организирани престъпни групи. Там се предвиди те да бъдат компетентни органи по разследване на престъпленията по два текста на Наказателния кодекс - чл.243 и чл.244, свързани с незаконно разпространение на фалшиви парични знаци, кредитни карти и бандероли. Само тези дела са около 800. Нашата идея е те да бъдат премахнати от компетентността на специализирания съд, тъй като в тяхното разследване няма нищо особено. Тогава ще останат само дейности, свързани с организирани престъпни групи, и така ще останат 200-300 дела, заяви Велчев.
Това, което Велчев иска, управляващите уж обещаха, но в друг вид. Още в понеделник (14 март) Фидосова подметна някак си между другото, че в момента се обмисля само една евентуална промяна в НПК, която да ограничи делата срещу организираната престъпност, които ще бъдат в компетенциите на спецмагистратите. Това е връщане към първоначалния законопроект, според който спецсъдът трябваше да се занимава само с най-тежките престъпления, а не с всички деяния, извършени от трима или повече съучастници. Нещо, което колегата й Анастас Анастасов не допускаше категорично при гласуването на промените в НПК, уреждащи компетентността на спецструктурата. Той твърдеше, че няма опасност в нея да попаднат дела срещу престъпно организирали се кокошкари.
После пък се оказа, че прокуратурата е подвела частично управляващите с доклада си от миналата седмица, в който хвърли на масата числото 1100 за предполагаемия брой дела на специализираната магистратура. Оказа се, че той е коректен само за досъдебните производства, тъй като 80% от тях се прекратяват поради липса на доказателства и въобще не влизат в съда. До съдебно дирене се стига едва при 1/5 от тях, като най-голям брой провали има в разследванията срещу фалшификация на пари и бандероли. Тоест в онези престъпни състави, които Велчев иска да отпаднат от компетентността на спецсъда, за да не го претоварват.
Така лупингите, спекулациите и лакърдиите по темата преминаха окончателно от страшните квалификации като трибунал и извънреден и противоконституционен политически съд към пазарлъка какъвто ще да е, само да лапаме яко. След като от онези някакви си 1000 дела, заради които изобщо не си струвало да се създава подобна структура, в крайна сметка останаха едва 200 и пак се оказаха много, се премина към умопомрачителна игра с цифри и числа. По последни оценки на Фидосова, след като е била предоставена сграда, ремонтът, оборудването и заплатите на магистратите ще струват около 7 млн. лева. Това е първоначалната сума, която ще бъде инвестирана, плюс текущите разходи до края на годината. Имаме парите. А догодина спецсъдът ще струва по-малко, защото ще са необходими средства единствено за заплати, увери Фидосова.
В края на февруари Велчев и председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Върховния административен съд Георги Колев призоваха да се отложи за трети път старта на спецсъда. Те поискаха той да започне работа от началото на 2012 г., след като се мина през датите 1 януари и 1 май тази година, а в гласувания проект спецструктурата трябва да заработи в началото на август. Кръвното на управляващите скочи рязко след шокиращото изявление на Груев от миналата седмица, че издръжката на новото съдилище можела да стигне 50-100 млн. лева. Категорично бюджетът не може да отиде до такива нива, отсече в понеделник Фидосова след среща с премиера Бойко Борисов и с министъра на правосъдието Маргарита Попова. Фидосова се зарече от името на управляващите, че ново отлагане няма да бъде допуснато. Нищо че главният прокурор, който също присъства на срещата, беше заявил по-рано край масата на ВСС, че ако структурата влезе в действие още през август, ще настъпи колосален хаос.
Така всеки постигна своето. Управляващите ще се ударят в гърдите пред Еврокомисията, че изпълняват екшън план срещу организираната престъпност. Но ако си мислят, че след толкова отстъпки правят нещо, както и че са сломили съпротивата, грешат - критиците им няма да мирясат. За тях спецструктурата ще си остане излишна и неефективна. А реално ще бъде повод все повече средства от бюджета да се преливат към независимия бюджет на съдебната власт. Говори се вече, че спецмагистратите може да станат деветдесет. Тогава може да се развие тенденция всеки магистрат да обгрижва едно дело на месец. А тогава жална им майка на работещите българи, които ще издържат тези стахановци!

Facebook logo
Бъдете с нас и във