Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецекип за бой се стяга пак

Изборът на хан Аспарух да свие държавно гнездо тук на Балканите има своите исторически основания, но по-хубавото е, че и днес се появяват такива. Например това, че сме далеч от Европейската комисия (ЕК), Брюксел, европейски парламенти, съд и прочие. Досущ като в мъдростта: Бог високо, цар далеко.
Ако ЕК заседаваше нейде наблизо, в Правец да речем, досега да сме й проглушили ушите с обещания и да си е била камшика към Тибет. Но, слава богу, тя е на има-няма 2000 километра, и засега ни търпи.
Поредните български смели намерения, за които ЕК трябва да чуе, бяха оповестени в четвъртък (20 август) след работна среща на вътрешния министър Цветан Цветанов, шефа на ДАНС Цветелин Йовчев и главния прокурор Борис Велчев. Обявените намерения действително са смели, но са и български, тъй като не ги чуваме за първи път.
От септември започват работа първите специализирани екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР, заяви главният прокурор Борис Велчев след срещата в МВР. Тя беше организирана във връзка с предстоящото споразумение между трите ведомства за създаване на общи работни групи.
Стана ясно, че тримата силни са се разбрали работещите в спецгрупите да бъдат изведени от досегашните си работни места и да действат само по ключови знакови дела от голям обществен интерес. Те ще бъдат стимулирани допълнително финансово, обеща Велчев. Целта на екипите е да се покаже, че държавата е по-силна от всички, които компрометират България пред европейските институции, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.
Както вече знаем, създаването на специализираните групи е една от препоръките, които Европейската комисия отправи към България в последния си доклад. Приказки за структурирането на такива екипи вървят от доста време, за последно на тази тема си говориха Бойко Борисов (все още в качеството му на спечелил изборите неформален партиен лидер) и главния прокурор Велчев, който на 22 юли току-що беше прочел доклада на ЕК. Тогава обвинител №1 уточни, че новите звена ще се появят в отговор на препоръките на Брюксел, като в тях ще има представители на прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и митниците. Според очертаната тогава основна задача те трябваше да разследват не само лидерите на престъпните групи, а техните териториални поделения и представители, като екипите, занимаващи се с организираната престъпност, няма да се занимават с корупцията и обратно.
Явно препоръките на ЕК се четат непрекъснато, защото едно с едно изказаните намерения в тази посока не си приличат. От юлските например не стана ясно как точно екипите ще бъдат структурирани, на базата на какви нормативни документи ще работят под една шапка спецполицай български фебереец, прокурор, данъчен и митничар.
На приказката Орел, рак и щука напомнят и сегашните оповестени идеи. От срещата на тримата тенори в борбата с организираната престъпност стана ясно само, че ще бъде сведено до минимум изтичането на информация за участниците в спецгрупите. Те ще бъдат тайното оръжие на държавата, заяви новият шеф на ДАНС Йовчев. Тайна е също и как ще се уреди законово екипът, съчленен от различни ведомства.
Научихме още, че тепърва Министерство на правосъдието ще умува над списък, изпратен му от прокуратурата, с най-належащите законови промени, които да подпомогнат функционирането на съдебната система. В депешата например се иска да се признават специалните разузнавателни средства, използвани преди досъдебната фаза и по време на съдебното следствие, да се премахне излишният формализъм в досъдебното производство. За това говори и новият правосъден министър Маргарита Попова, когато встъпваше в длъжност, но до реализирането на намеренията й явно ще мине време повече от десетината дни до края на август.
Да оставим настрана якото главоблъскане, което предстои около съчиняването на нормативните документи около спецекипите. Шефът на ДАНС не скри, че в момента МВР и агенцията имат различни виждания как ДАНС да изпълнява функциите си. Цветанов неведнъж напоследък обявява, че работата по организираните престъпни групи трябва да се води в антимафиотската служба на МВР ГДБОП. Според Йовчев ДАНС трябва да продължи да изпълнява контраразузнавателни функции, да работи по международния тероризъм, но и да продължи да наблюдава организираните престъпни групи, тъй като до голяма степен те са предпоставка за проникване на чужди разузнавания, както и на терористични и екстремистки организации у нас.
Борбата срещу корупцията също трябва да бъде съществен елемент от дейността на ДАНС, тъй като е заплаха за сигурността на страната, каза Йовчев. Обяснението - деструктивно влияние върху държавните институции, негативно въздействие върху икономическите показатели, създаване на предпоставки за проникване на чужди разузнавателни служби в страната. Така че се очертава борбата с корупцията да остане водещ приоритет в дейността на ДАНС.
Има и други главоболни въпроси, които МВР и ДАНС трябва да решат в крачка, правейки междувременно и съвместни спецекипи. Такъв е например въпросът за работата със СРС. Както е известно, в ДАНС има дирекция за технически операции, която покрива едно към едно дейността на дирекция Оперативно-технически операции в МВР. С тази разлика, че досега тази в агенцията той съществува все още на думи и щат, без съответната техника.
В момента текат консултации между МВР и ДАНС за изясняване на правомощията между двете институции с цел да се избегне дублирането на функциите на двете ведомства, обявиха участниците в срещата. В ДАНС ще останат отделите, които се занимават с контраразузнаването, борбата с международния тероризъм, предотвратяването на проникване на представители на терористични групи и на чужди разузнаватели у нас. А МВР ще си вземе всичко останало.
Въпросът е, като си го вземе да започне най-сетне да работи ефективно. През седмицата съмнения в тази посока обаче изказа не кой да е, а депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Не ми е много ясно на този етап от изказванията на управляващите каква е визията им за промени в МВР. Те нямат ясни цели, които да реализират, заяви в понеделник (17 август) Бакалов. Той обобщи, че управляващите говорят само за борбата с организираната престъпност, но не и за останалите сектори на престъпността - уличната престъпност, трафика на хора, наркоразпространението. Бакалов заподозря, че новото ръководство на МВР се опитва да изпълни международните ангажименти на страната ни по отношение на организираната престъпност, която касае Европейския съюз.
Дано подозренията му не се потвърдят. Защото ако това се получи, и на Тибет не можем да избягаме...

Facebook logo
Бъдете с нас и във