Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецекипи срещу перачи на пари

Инспектори от Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) задължително ще участват в екип с прокурори при разследване на престъпления за пране на пари. Това стана ясно, след като във вторник (3 септември) главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев подписаха споразумение за създаването на такива съвместни екипи.


При необходимост и по преценка на държавното обвинение служителите от комисията ще участват в екипи и когато се разследват престъпления, свързани със злоупотреба на средства от еврофондове, организирани престъпни групи, длъжностно присвояване, документни измами и контрабанда в особено големи размери, укриване на данъци, притежание и производство на наркотици и други. Пресслужбата на прокуратурата уточни, че в споразумението са набелязвани конкретни мерки, съгласно които двете институции ще обменят информация и ще си съдействат. Това ще става при случаи на несъответствие между доходите на разследваните лица и притежаваното от тях имущество, както и при установяването дали то е придобито по законен път.


Според подписания документ, когато някой бъде обвинен в някое от цитираните престъпления, тогава наблюдаващият прокурор незабавно трябва да уведоми териториалната дирекция на комисията, след което ще се сформира съвместният екип.


Прокурорите и инспекторите ще провеждат периодични срещи, на които ще обменят информация за хода на разследването и за проверката по установяване на незаконно придобитото имущество. На тях ще се набелязват и следващите стъпки, които трябва да извършат екипите. Според споразумението те ще работят под ръководството на председателя на Комисията по конфискация и на главния прокурор.


Създаването на съвместните екипи беше планирано още преди няколко месеца и беше заложено в Специалната инструкция за приложението на новия Закон за конфискацията. Документът беше подписан на 11 март от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, от финансовия министър Симеон Дянков, от главния прокурор Сотир Цацаров, от шефа на ДАНС Константин Казаков и от председателя на комисията Пламен Георгиев и регламентира взаимодействието между ръководените от тях ведомства.


Главният прокурор Цацаров каза, че механизмът на взаимодействието върви по системата сигнал - проверка и започване на производство. Инструкцията задължава наблюдаващите прокурори да уведомяват комисията за водените от тях досъдебни производства.


ДАНС има сериозни възможности по отношение на прилагането на закона за мерките срещу изпирането на пари и срещу финансиране на тероризма, както и добър опит в оперативната работа с МВР и прокуратурата. Агенцията има и опит в работата в съвместни екипи.


НАП и митниците вече са възприели процедурите, по които да се събира и предоставя информация към Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


Екипи, съставени от представители на прокуратурата, на МВР и на ДАНС за борба с корупцията и организираната престъпност се формират още от октомври 2009 година. Първоначалният им замисъл беше да работят в строга секретност, като разследват особено тежки случаи на подкупност по високите етажи на властта и по дела от голямо обществено значение в борбата срещу организираната престъпност. Тяхното създаване беше предшествано от създаването на специализирани звена със същата цел между прокуратурата и МВР през август същата година.


Сформирането на тези групи бе следствие на препоръки на Европейската комисия. Но въпреки създаването на тези звена четири години по-късно не е отбелязан съществен напредък в борбата с тежката престъпност, както пролича от последния доклад на Върховния касационен съд внесен наскоро за обсъждане в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във