Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецфирми за ВИП затворници

Ако някой още се чуди какво все пак става в редките случаи, в които някоя крими знаменитост попадне в затвора, отговорът е прост - кара го почти като извън затвора. Пикантни скандали с хлабавия (понякога дори луксозен)режим на т. нар. ВИП затворници гръмват периодично. Следва проверка и обещание на началник или министър да бъдат взети мерки. После наказват дисциплинарно някой и друг подчинен и... старата песен продължава на нов глас. Но, както винаги, под сурдинка. В крайна сметка завършеният цикъл на безнаказаността е резултат от избирателния отказ на държавата да търси наказателна отговорност.


Че след и дори още преди влизането в сила на присъдите се търсят всевъзможни схеми за свеждането им до символичен престой в местата за лишаване от свобода знае всеки юрист, отърквал се до наказателното право. А сега с въпроса ще трябва да се занимае и главният прокурор Сотир Цацаров. Щекотливата тема отвориха подчинените му от Пловдивската окръжна прокуратура, с които той работеше и като съдия. Чест прави на пловдивските прокурори, че не си траят за голата истина - в своя проверка, започнала в края на юни, те разкрили схема за безметежно изтърпяване на присъди чрез полагане на труд в кухи фирми.


Дружествата били създадени, както се казва, със специална и единствена цел - да осигуряват работа на ВИП затворници. По време на проверката екипът от трима прокурори установил със сигурност, че в Пловдив има поне две такива дружества, но очакванията са общият им брой да се окаже доста по-голям. И е близо до ума, че подобни обръчи от затворнически спецфирми има около всеки затвор в страната. Оказало се, че шефове или собственици на тези дружества са роднини, съпруги или жени, с които осъдените живеят на семейни начала. Схемата се прилагала за затворници, които са на лек режим, като повечето от тях излизали всеки ден на външни обекти, а общият брой на фирмите, в които са зачислени, е седемнадесет.


Проверката е приключила с констатации за серия от нарушения. Основното е липса на контрол от страна на затворническата администрация. Имало обекти, в които проверяващи дори не са стъпвали, за да видят там ли е затворникът и изпълнява ли възложените му трудови задължения. И понеже контролът трябва да е нетолкова прокурорски, колкото на затворническата администрация, която е към Министерството на правосъдието, резултатите от проверката са изпратени и на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова. Ведомството е отговорно за повечето дейности по Закона за изпълнение на наказанията и именно то трябва да контролира изтърпяването им чрез своята Главна дирекция Изпълнение на наказанията. Негови са и правомощията за сключване на договори с фирми, в които лишените от свобода да работят срещу приспадане на присъдите им в съотношение 1:2. Отделно проверка ще правят и данъчните, тъй като констатациите са изпратени и в НАП.


В коментар пред медиите окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че проверката е приключила, но тепърва има да се върши още работа. Говорителката на Пловдивската окръжна прокуратура Галина Андреева потвърди през Параграф 22 изпращането на резултатите до главния прокурор и правосъдния министър и поясни, че проверката е започнала със самосезиране по публикация в електронен сайт. Засега ръководството на окръжната прокуратура отказва да коментира конкретни констатации. На ход са Цацаров и Златанова, които трябва да дадат цялостна картина на особеностите на затворническия труд за ВИП осъдени.


Пловдивската затворническа администрация опитва да се оправдае с кризата. Заради нея все по-малко фирми прибягвали до затворнически труд и работните места по трудов договор станали кът. И точно тази ниша била запълнена с регистриране на семейни и роднински дружества. Според пловдивски медии сред ВИП-овете е монархът от Катуница Цар Киро. Край язовир Пясъчник пък се трудел зърненият бос и бивш президент на ФК Локомотив Филчо Колев. Той излежава седемгодишна присъда за присвояване на пшеница от пет земеделски кооперации. В климатизиран офис на рекламна фирма пък работи Венелин Качаков, известен като Вени Измамата. Срещу него още върви мегаделото за масовата измама на летовници, платили почивка на о. Корфу и на Малдивите . В офис работи и осъденият за блудство бивш главен архитект на община Ракитово Мануел Манолов. А за извършилите сексуални престъпления има изрична забрана да работят на външни обекти.


За ВИП затворник е сочен и осъденият на осем години лишаване от свобода за източване на застрахователното дружество МИГ ексбанкер Христо Александров. Под тепетата се говори, че той посещава изискан ресторант, в който обядва със свои близки. Има и ВИП-ове, осъдени за нетолкова интелектуални престъпления. Такъв бил главен сержант Петър Витларов, който в съучастие с двама приятели преби до смърт пловдивчанина Ивелин Веселинов и бе осъден на 12 години затвор. Неотдавна експолицаят направил опит за предсрочно условно освобождаване, но окръжният съд му отказал. Владимир Караиванов-Дона пък лежи заради производство на дрога в плантации с марихуана.


Темата за ВИП затворниците нашумя последно през януари, когато шефът на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Митко Димитров беше пенсиониран. Тогава той заяви, че не си е затварял очите за проблема, но бил неопитен и още не бил навлязъл в работата. Същият Митко Димитров беше обаче дълги години дясна ръка на предишния шеф на затворите Петър Василев. Преди година пък тогавашният заместник-министър на правосъдието Пламен Георгиев увери, че ВИП затворници в България няма. Проблемът бил само, че затворници с по-сериозни финансови възможности успявали да вкарват забранени вещи. Георгиев обаче сам посочи проверка в бургаския затвор по сигнал за извеждане на Пламен Дишков-Кела, в която министерският инспекторат констатира не само редица нарушения, но и престъпления.


И тогава докладът беше изпратен във Върховната касационна прокуратура, образувано беше досъдебно производство и Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу уволнения по случая директор на затвора Деян Костов. По този повод Пламен Георгиев се похвали, че проверките ще са безкомпромисни, изненадващи и редовни, а не кампанийни. Днес заместник-министър на правосъдието с ресор местата за лишаване от свобода изобщо няма, а уволнението на Костов беше отменено преди два месеца от Върховния административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във