Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПЕЦИАЛИСТ ПО КИРКИТЕ ОСТАНА В АРЕСТА

Майстор на кирката ще остане задълго зад решетките заради уменията си да забива здраво инструмента в автомобилните ламарини. Бургаският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение на задържания под стража Стоян Кънчев. Двайсет и две - годишният бургазлия е сочен като един от основните изпълнители в разбитата през тази година печалноизвестна Банда на кирките в черноморския град.
Стара огнестрелна рана, придобита миналата година, бе поводът Кънчев да поиска от апелативните магистрати глътка свобода. В лошите условия на ареста уж заздравялата рана в десния крак се отворила и се налагало спешно да бъде лекуван в здравно заведение. В залата на Апелативния съд кирката Кънчев пристигна с патерици, подкрепян от охраняващите го полицаи, но магистратите не се трогнаха от болежките му.
В момента 22-годишният мъж се намира в следствения арест заедно с още петима души, обвинени в организирана престъпна група за пласиране на наркотици. От бургаската прокуратура сочат като лидер на бригадата Николай Мечков. Освен за разпространение на наркотици на територията на Бургас и региона
шестимата са разследвани още за палежи на коли
и придобилото популярност отмъщение забиване на кирки в тях. Самият Кънчев е заподозрян като пряк участник в няколко подобни наказателни акции с кирки. Според адвоката му обаче, обвиненията срещу Стоян са безпочвени, тъй като по време на тези престъпления Кънчев е страдал от силни болки в крака и това изключвало участието му.
Апелативният съд в Бургас прецени обаче, че с оглед тежкото обвинение по чл.354 от НК, повдигнато срещу Стоян Кънчев, налице е сериозна опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода или да прикрие следи, се казва в мотивите за отказа на БАС.
Определението на апелативните магистрати не подлежи на обжалване. То оставя зад решетките заедно с Кънчев още и 28-годишния Николай Мечков, Николай Далакманов (24 г.), Георги Тодоров (21 г.), 20-годишния Андрей Янев и 30 -годишния Иван Попов. Всички те бяха задържани на 8 юли тази година с обвинение, че са създали престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества и нанасяне на материални щети по леки автомобили.
Колко българи ще ми дадеш за 30 лева? Имаш ли от онези хубавите нашенци? Искам да купя 40 мъжки и 40 женски, ама с лютеница…Продаваш ли Супермен? Този
таен език са използвали по телефона за търговията си с дрога
хората на 28-годишния Николай Мечков и 24-годишния Николай Далакманов - Големият Далакман. Двамата са обвинени от прокуратурата, че са оглавявали бургаската наркогрупировка, разбита само дни след като в началото на юли тази година изгърмя друга наркоструктура - тази на Стойчо Лудия.
Разговорите на хората на Далакманов и Мечков били прихванати със спецразузнавателни средства. Ударната група действала от две години на територията на Бургас и региона, но се активизирала след ареста на Димитър Желязков и хората му. Оказало се, че диалозите по телефона изобилствали от цветущи алегории, метафори и неологизми, които замествали истинските наименования на продаваната дрога. Така например вместо канабис групата на Мечков и Далакманов употребявали каше и хмел, за кокаин и амфетамин ползвали думите смолец или смоландец, бонбони, вятър, вятърни мелници, българи, БГ, кореком, виагра, желенце и др. Според осведомени, щампи със Супермен и надписи БГ имало и върху таблетките с амфетамини, които се предлагали на наркопазара в Бургас.
Наркоорганизацията на Мечков и Далакманов бе разбита на 8 юли тази година след едногодишно разследване. Според обвинението, тя била изградена на пирамидален принцип, какъвто бе заложен и при поморийско-несебърската групировка на Димитър Желязков - Очите и Янко Гюров - Поморийския. Начело на структурата бил Николай Мечков. Той гравитирал около мощна охранителна фирма. Оперативното ръководство и прекият контрол върху дейноста на структурата се осъществявал от втория в йерархията - Николай Далакманов - Големият Далакман, или Кмета. Той имал над десет регистрации в полицията за побоища, грабежи и други престъпления.
И само една присъда - пробация
за нападение в семейството в бургаския комплекс Братя Миладинови.
Името на Далакманов - Кмета нашумя преди няколко месеца в Бургас, след като посред бял ден той преби продавачка в центъра на черноморския град, тъй като обслужването й не било на ниво. Нападението бе записано от охранителните камери в магазина и пуснато в ИНТЕРНЕТ пространството.
Стоян Кънчев, на който апелативните магистрати в Бургас отказаха пускане на свобода, е бил личен бодигард на Мечков. А Георги Тодоров, Иван Попов и Андрей Янев били ангажирани с пласирането на марихуана, амфетамини и кокаин. Обвиняемите предлагали стоката си на наркопазарите в Бургас, Царево и Созопол. Първи в региона те предложили и новия хит сред тийнейджърите - прясно мляко, варено с марихуана. Шишенце с омайната течност било открито при задържането на един от членовете на наркогрупата.
Събрали сме достатъчно данни, че групата стои зад три удара с кирки в Бургас и четири палежа на коли, заяви заместник окръжният прокурор в черноморския град Светлозар Костов. Той уточни, че в подкрепа на обвинението показания срещу групата на Мечков и Далакманов са дали 10 свидетели, двама от които анонимни. Неофициално тарифата за наказание с кирки варирала от 50 до 100 лева, в зависимост от броя на използваните сечива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във