Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Специализация

Един от най-големите наркобосове на Балканите, а и в Европа - сърбинът Сретен Йосич, получи 15 години затвор като поръчител на убийство. Върховният съд в Белград осъди известния трафикант с прякор Йоца Амстердам за ликвидирането на конкурент в мръсния бизнес. Въпреки че получи максималната присъда, предвидена в сръбския наказателен кодекс, Йосич е късметлия, защото по новите му текстове щеше да отнесе 40 години затвор.
От него обаче няма да се отърват колегите му от прословутия Плевлянски клан на братята Дарко и Душко Шарич. В съдружие с тях Йосич не само снабдявал цяла Европа с тонове латиноамериканска дрога, но и приватизирал бясно блажни парчета от държавната баница. Преди три години шефът на Земунския клан Милорад Улемек-Легия също отнесе присъда от 40 години плюс няколко други по 15 години след убийството на премиера Зоран Джинджич. Изброените босове и групировките им са заплашвали с убийство и са убивали всеки, който им пречи - от президент до редови полицай. Сегашният държавен глава Борис Тадич реши да не се дава мърцина и обяви операция Балкански войник. В нейните рамки не само задържат шумно, но и съдят тежко и бързо, като използват специализирани съд и прокуратура. И конфискуват имуществото на мафиотите до шушка и до девето коляно.
У нас това не става и никога няма да стане. Нищо че, за разлика от Сърбия, сме в бастионите на просперитета и реда - ЕС и НАТО. Няма и никога няма да има достатъчно доказателства за нечия вина. Съпротивата срещу предложената специализирана магистратура и срещу проекта за радикално нов закон за отнемане на необяснимите богатства е толкова яростна, че управляващите рано или късно ще омекнат. А да бъде осъден някой 15 години след извършване на престъплението е абсолютно невъзможно, защото магистратите признават (но само при условие да не бъдат цитирани), че има негласна, но и незаконна практика с напредване на времето наказанията да се редуцират. Та и ние сме се специализирали, де!

Facebook logo
Бъдете с нас и във