Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецлаборатории за политическото инженерство

Играта с марионетки в някои страни е театрален прийом, в други е обществен проблем, в трети - управленска патология. У нас тя е начин на живот. Последните избори доказаха, че у нас този феномен се развива като в девиза на столицата: Расте, но не старее. Задкулисното дърпане на конци е като въздуха и слънцето за играчите в родната политика. А формулата Борба с престъпността е като мираж в пустиня - тъкмо ти се стори, че ще го докоснеш, и той загадъчно изчезва.
Веднага след конституирането на Народното събрание и правителството, и партиите се втурнаха към спецслужбите сякаш криза няма, избирателите благоденстват, а фискалният резерв прелива. Агентурният евъргрийн беше подет на нов глас още в първите работни дни на поредния парламент, докато се умуваше новия си правилник. Духът от бутилката отпуши мнозинството, което се предложи във вторник (28 юли) лустрационни текстове срещу сътрудници на бившата Държавна сигурност, в съзвучие с призива на ГЕРБ досиетата да бъдат отворени докрай. И в същото време предложи бившият агент Божидар Димитров за министър. Новата опозиция държеше обаче в ръкава си готово за цакане асо пика. БСП го извади ден, след като заблуди управляващите, че ще се задоволи да сезира Конституционния съд. Червените придадоха далеч по-голяма сила на контраудара с искането агенти на сегашните спецслужби да бъдат отрязани от участие в постоянната парламентарна Комисия за контрол върху дейноста на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). И начертаха омагьосан кръг с подтекст: Каквото повикало, такова се обадило. Лишаването на агентите на тоталитарните служби от права е толкова целесъобразно, колкото недопускането на действащи техни колеги по занаят да контролират службата, на която тайно сътрудничат.
Ходът на опозицията щеше да бъде далеч по-убедителен, ако в противовес на обременения с агентурно, но пък с чисто откъм криминално досие Божидар Димитров, ДПС не беше прекалило в упорството да вкара на всяка цена в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси замесения в корупционен скандал бивш заместник министър на извънредните ситуации Делян Пеевски. Отвори се сложният от морална гледна точка въпрос кое е по-укоримо - само да донасяш на службите, или и да въртиш далавери под шапката им. В хода на разпрата изскочи и друг, уж технически, но в същината си принципен въпрос. Внезапно мнозина се сетиха, че отпадането на определени депутати от комисията за контрол на ДАНС ще ги освети като нещатни сътрудници на службата. Срещу предложената от съпартийците му контралустрация скочи и бившият вътрешен министър Румен Петков, който си изпати в скандала с осветляването на действащия агент Алексей Петров.
Ако терминологията дотук е позната, роди се и фраза, която я обогати решително. Понятието политическо инженерство е старо като похват, но като че ли у нас никой не го беше изрекъл на висок глас. Направи го опитният апартчик Румен Овчаров, който не скри, че е вбесен от неумението на своите съпартийци да боравят с техниките на генната модификация. (Фразата беше приблизително: защо се намесихме в създаването на РЗС.) И нещата сякаш взеха да си идват на мястото. Щом появата - сякаш от нищото - на осигурени финансово партии без физиономия, различна от тази на своите лидери, носи такъв поразителен ефект у нас, ясно е, че всеки политически инженер ще иска да притежава своя лаборатория. А битката за тези развойни центрове се очертава да бъде свирепа.
Кой допускаше, че първата грижа на новия вътрешен министър Цветан Цветанов ще е да възстановява бившата служба за борба с оранизираната престъпност ГД (БОП)? Та нали нейният залез се разви правопропорционално на възхода на ДАНС. Дейноста и на двете служби предполага най-вече разкриване, проследяване и пресичане на престъпления, без да имат разследващи функции. Институционната рокада беше обяснена с нуждата от консолидация на структурите за борба с престъпноста, но дори най-ревностните привърженици на ГДБОП не мислеха, че е възможно и необходимо двете структури да работят паралелно. Службата и сега съществува във формата на дирекция и под друго наименование в МВР, но по всичко личи, че Цветанов няма да се съгласи на нищо друго, освен да върне предишното й величие. Това пък ще засенчи неминуемо величието на ДАНС. Няма нищо случайно и в различния тон, с който Цветан Цветанов и Иван Костов говорят за ДАНС. Ако новият вътрешен министър иска да прехвърли правомощия от ДАНС към ГДБОП, лидерът на ДСБ няма нищо против прекомерната концентрацията на власт в ДАНС, стига ръководството й да е под контрол.
Притиснат от новата ситуация на съперничество, главният прокурор Борис Велчев направи опит да примири амбициите в рамките на проекта за създаване на спецзвена за борба с организираните престъпни групи и корупцията по високите етажи на власта. Идеята е в тях да участват прокурори и представители на МВР, ДАНС и митниците. Дори и да има реорганизация в ДАНС и МВР, това няма да попречи на сформирането на звената, подчерта Велчев в сряда (29 юли). Ден по-късно главният прокурор и заместниците му Бойко Найденов и Валери Първанов отидоха на крака в Министерството на вътрешните работи да поздравят Цветан Цветанов. А той предложи доразвитие на проекта за спецзвената с идеята участниците в тях да бъдат стимулирани с държавни бонуси от 50 хил. лв. за добри резултати. Според Велчев участието на прокурор ще е достатъчна гаранция за независимостта на служителите в екипите, а за финансовата им стабилност и лоялност ще бъдат разработени специални мерки. Основният аргумент на главния прокурор е поредният мрачен доклад на Европейската комисия, от който според него следва, че никой няма интерес да прокарва политически интереси през тези звена. Дали е така?

Facebook logo
Бъдете с нас и във