Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецмерки за изборите

Изборите наближават и това личи не само от разрастващата се война с всевъзможни компромати. Все повече расте и безпокойството сред ръководителите на силовите структури заради задаващата се търговия с гласовете на избирателите. Че такава ще има, е вън от всякакво съмнение, но въпросът е сега тя да се ограничи максимално. Моментът на вота съвпада с така очакваното ни приемане в Шенген и няма място за балкански издънки.


Притеснена именно от тези неща, властта реши да вземе специални мерки. В спешен порядък в четвъртък (15 септември) бе създадено Национално междуведомствено звено. Нещо като кризисен щаб, който ще следи дали по време на изборите всичко върви според закона. Структурата се появи на бял свят с подписите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, на главния прокурор Борис Велчев и на председателя на ДАНС Константин Казаков. Звеното ще се ръководи от Емилия Пенева - прокурор във ВКП, която оглавяваше подобна структура и при изборите през 2009-а. В ръководството влизат още главният секретар на МВР - главен комисар Калин Георгиев, и Димитър Йорданов - заместник-председател на ДАНС. За изпълнение на задачите и за възникнали проблеми те ще информират заместник главния прокурор Валери Първанов, а цялостната координация се поема лично от главния прокурор.


Целта на формирането на звеното е създаване на законосъобразна обстановка и ред, които да гарантират на гражданите провеждането на честни и свободни избори, а от друга страна - осигуряване на възможност за бързо и адекватно реагиране срещу евентуални сигнали за нарушения


Това е институционалната възможност за недопускането на корупция и купуване на гласове, коментира Цветанов. Той прогнозира, че един от основните проблеми по време на този вот ще е включването в пазаруването с гласове на лихварите. По данни на министерството, чийто основен акцент напоследък е разбиването на подобни групи, незаконните лихвари държат в себе си документи за самоличност на избиратели, което превръща последните в зависими и податливи да гласуват за определени политически сили. От прокуратурата поясниха, че в момента подобни и други групи, потенциално склонни към такава дейност, вече са под наблюдение. По всяка вероятност - както и при миналите избори, ще бъдат сформирани мобилни групи от полицаи и дежурни прокурори, които да обхождат местата за гласуване и да следят за спазването на реда.


Вътрешният министър Цветанов за пореден път повтори, че МВР няма да участва като фактор в изборите - както тръби опозицията, а професионалистите и служителите в министерството ще се ръководят от интересите на гражданите. Като доказателство за това той посочи излизането му в отпуск от 23 септември до 31 октомври, за да се избегнат спекулации за влиянието му като министър върху изборната кампания. Неговите функции временно ще изпълнява заместникът му Веселин Вучков. Вътрешният шеф призова също за открити и честни избори и висока избирателна активност, която ще е най-силното оръжие за противодействие на купуването на гласове. Разяснено беше и че в община Бобошево ще започне пилотен проект за създаването на регионален център за броене на бюлетини. Намерението е бюлетините от секциите във всички населени места в общината да бъдат събрани и броени на едно място, за да се ограничат фалшификациите. Този модел ще бъде приложен и на следващите парламентарни избори.


От коментарите след подписването на документа за създаването на Националното междуведомствено звено се разбра, че главният прокурор не е доволен от строгостта на наказанията за търговия с гласове. Според него натрупаната практика при провеждането на сегашния вот ще ни даде окончателни мотиви за предлагането на друга система на санкциониране на престъпленията от изборното право. Велчев смята, че предстоящите избори ще са един добър тест колко ефективно е законодателството. Той подчерта, че е противник на принципното увеличаване на наказанията, но има престъпления, за които му се струва, че българската наказателна политика е твърде либерална.


Нека припомним, че купуването и продаването на гласове бе криминализирано през 2007 г., а от 2009-а наказанията бяха завишени. Така например при купуване на гласове глобата е от 10 000 до 20 000 лв. и се полагат пет години затвор. От една до три години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. пък заплашва всеки, който си позволи чрез насилие, измама или заплашване да попречи на избирател да гласува за избраната от него партия. За организиране на купуването на гласове наказанието е затвор до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева. На два пъти обаче депутатите отхвърлиха записването на текст, който позволяваше да се използват СРС-та за разкриването на подобни престъпления. През 2008-а имаше и предложение от ДСБ глобата за купуване на гласове да е 100 000 лв., а НДСВ дори предлагаха тя да е 200 000 лева...


На семинар в Пловдив миналата седмица бяха изнесени сведения от прокурора от ВКП Сава Петров за 97 осъдени лица по наказателни дела, свързани с изборния процес през 2009 г., при вота за евродепутати и на частични местни избори. Според него оправдателните присъди са 21. Общо 279 наказателни дела са образувани за нарушения на изборния процес, 126 са внесени в съда, а 158 лица са предадени на съд.


Имаме немалко присъди за купуване на гласове от последните избори. Но те не задоволяват общественото очакване, че има тежки наказания и че сме разкрили корена на злото в купуването на гласове, каза главният прокурор. Той подчерта, че неговите подчинени няма да пренебрегнат нито едно подобно нарушение. Гражданите бяха призовани да подават сигнали не само до медиите, но и до прокуратурата. Такива сигнали ще се приемат и на телефони 112 и 160.

Facebook logo
Бъдете с нас и във