Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецпрокуратурата загрява

Не очаквайте фойерверки! Специализираната прокуратура няма да прави циркове, а ще върши работа! С тези и други подобни думи се обърна шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов към присъстващите в тясната зала за пресконференции на ул. Черковна 'b9 90 по време на първия брифинг на новата магистратура на 7 февруари (вторник).


От двете му страни бяха се настанили ръководителите на първоинстанционната спецпрокуратура Светлозар Костов и говорителят на новата магистратура Пламен Марков. Залата се пукаше по шефовете от наплива на десетки репортери, въоръжени с камери и микрофони. Но те останаха леко разочаровани - оказа се, че са газили километри през столичните преспи, за да научат някаква сензация, а такава няма. Поне засега.


Пресконференцията бе дадена месец и нещо след старта на новия съд Антимафия, който започна да функционира от 1 януари т. г. и на който всички разчитат да се справи с организираната престъпност. Оказа се обаче, че поне на този етап случаите, които бяха оповестени, са твърде незначителни на фона на големите очаквания. Сред тях - надяваме се погрешка, прокурорът с кънките Костов цитира произнесена присъда срещу лице, хванато с... една доза марихуана, за която било осъдено на няколко месеца затвор. В друг случай вече имало постановена присъда от една година затвор за организирана група от пет човека за трафик на дрога, втори от бандата бил осъден на година условно с тригодишен изпитателен срок, а на останалите била наложена пробация...


Говорителят Пламен Марков подробно разясни пред журналистите как е протекло разследването и разбиването на организираната престъпна група с кодовото име Шейховете за източване и кражба на гориво от тръба на Нефтохим Лукойл. Всъщност историята с бургаските шейхове навярно е лежала из чекмеджетата повече от година, докато най-сетне с нея се заеме спецпрокуратурата. Случаят е от лятото на 2010 г., а както вече е известно, звеното на Сарафов работи едва от началото на тази година.


Групата бе разбита през август 2010 г. в рамките на нашумелите по онова време полицейски операции с екзотични имена. Впечатляващото в случая е, че от общо дванадесет задържани при операцията четирима се оказаха полицаи. Единият от тях Валентин Атанасов, служител в дежурната част на ОД МВР Бургас, е и тартор на групата. Той и колегата му Валентин Станев, старши полицай в Първо РПУ-Бургас, първоначално успели да избягат при акцията и да се укрият в гориста местност, но впоследствие бяха задържани. Престъпниците изградили един километър дълга тръба, по която да бъде отклонено на безопасно разстояние горивото. Сред участниците в групата имаше и диспечер в рафинерията, който подавал информация кога и какво гориво се транспортира по продуктопровода. Групата се сдобила и с камион за цимент, който префасонирали на цистерна. С нея разнасяли гориво до различни клиенти, включително и до бензиностанция в село Росен.


Към момента шестима от участниците в групата на Шейховете вече са осъдени при споразумение със съда, като наказанията са между девет месеца и три години и половина години затвор, обясни Марков. Сред осъдените са и тарторите на тайфата - Петьо Малчев и полицаят Валентин Атанасов. Останалите шестима, сред които и тримата полицаи - Валентин Станев, Димитър Стойчев и Георги Богданов, ще се изправят пред Специализирания наказателен съд, където вече е внесен обвинителният акт срещу тях.


В друг случай, също описан на пресконференцията, става дума за шестима задържани - трима българи и трима чужденци - косовар, йорданец и етиопец. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, която изготвяла фалшиви пари и документи. В това разследване били приложени всякакви видове специални разузнавателни средства, включително и скрити камери, а били внедрени и полицейски служители под прикритие. Шестимата са задържани за пласмент на 91 банкноти с номинал 100 евро. Фалшификаторите за действали в района на Варна и на Пловдив. Измамниците са печатали европейски пари с много добро качество, като ги продавали на 25% от стойността им. Така били засечени 91 банкноти в купюри от по 100 евро.


Към момента местните прокуратури са изпратили в спецзвеното 84 преписки и досъдебни производства, по които се работи. Освен това специализираната магистратура има и 22 собствени дела и преписки. Очакванията са тук да постъпят около 350 досъдебни производства до края на годината. В момента в първоинстанционната структура работят осем магистрати, а седем прокурори са назначени в Апелативната прокуратура. Във всяка прокуратура са обособени по два отдела - криминален и стопански, а по всяко дело ще се явяват по трима прокурори - по двама от първоинстанционната и един от спецализираната прокуратура.


На въпрос дали се очаква спецпрокуратурата да подхване и далавери на политици Борислав Сарафов обясни, че по закон в полезрението на новата структура не попадат политици, депутати и магистрати - те са в обсега на Софийския градски съд. Там ще продължи да се гледа и процесът срещу групата на Октопода.


На брифинга беше потвърдено, че делото срещу Красимир Маринов-Големия Маргин за разпространение на наркотици в курортния комплекс Слънчев бряг в периода 2009-2010 г. ще се гледа от новия специализиран наказателен съд. Все още се прецизират обвиненията към 14 участници в организираната престъпна група, сред които е и Стефан Бонев-Сако, обясниха спецмагистратите. През юли м. г.разследването срещу Красимир Маринов бе въстановено след петмесечно прекъсване, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) прецени, че има достатъчно данни работата по него да продължи. Големият Маргин и Сако бяха обвинени за създаването на наркобандата малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков. Но до дело не се стигна, тъй като обвинителният акт беше върнат на прокуратурата за отстраняване на пропуски в разследването.


Както е известно неотдавна в полезрението на специализираната прокуратура попадна и задържания в акция Р.А.Л.И.Ц.А Валентин Янев, известен като Вальо Бореца. Той беше закопчан заедно с още трима души при зрелищна акция преди седмица в столичен автосервиз в квартал Горубляне.Според прокуратурата той е изнудвал собственика на сервиза Димитър Велев. Защитата на Валентин Янев обаче твърди, че в случая става дума за неуредени финансови взаимоотношения. С думите, че ще запали колата, гаража и къщата на Велев, Янев го притискал да му даде 3800 лева. Според спецсъда, който го остава за постоянно в ареста, от събраните доказателства може да се твърди, че Янев е заплашвал Велев.


Акция Р.А.Л.И.Ц.А. стана поредният повод за скандал между магистратите и МВР, тъй като името й - севсем неслучайно - съвпадна с името на съдията Ралица Манолова, която е гледала мярката на Бореца по друго дело и го е пуснала под домашен арест. Според МВР обаче Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. Така или иначе сериозните дела в специализираните структури тепърва предстоят и скоро ще разберем дали те ще оправдаят милионите, отпуснати за функционирането им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във