Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПЕЦПРОКУРОРИТЕ ОТЧЕТОХА ДВА ОБВИНИТЕЛНИ АКТА

За четири месеца обвинителите от спецзвеното към Софийската градска прокуратура (СГП) успяха да приключат две от общо 20-те дела, които им бяха възложени. Във вторник (6 март) заместник градският прокурор на София и ръководител на спецотдела Божидар Джамбазов направи своеобразен отчет на досегашната работа на новата структура и обяви, че двата обвинителни акта вече са в Софийския градски съд (СГС).
На 22 февруари в СГС е внесено делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров. Той трябва да отговаря пред закона по чл.282 от Наказателния кодекс - престъпление по служба, защото неоснователно е прекратил две досъдебни производства срещу лица, извършили митнически престъпления. В единия от случаите става дума за прекратяване на наказателно преследване срещу хора, укрили 215 000 долара в самолет. Второто престъпление на Гюров пак е свързано със замазване на митническо нарушение, но Божидар Джамбазов и хората му категорично отказаха да съобщят повече подробности.
Историята на второто приключено дело, внесено в СГС на 2 март, е доста по-любопитна. То е образувано срещу осем души - трима шофьори на ТИР-ове и петима митничари, които са обвинени в контрабанда (чл. 242 от НК). Първоначално бъдещите (все още) подсъдими са били разследвани по мегаделото срещу Николай Методиев-Ники Пилето, образувано за контрабанда на 270 ТИР-а с китайско карго. Впоследствие обаче се оказало, че връзката между осмината и Ники Пилето не може да бъде доказана по безспорен начин и затова мегаделото е било разделено на две.
Наблюдаващият прокурор по делото срещу Ники Пилето - Нелчо Неделчев, който също е член на спецзвеното, заяви, че групата е осъществила 15-17 вноса. Схемата е била следната. В Солун се товарят китайски стоки, които обаче се описват в митническите декларации като строителни материали, защото митата са много по-ниски. Ако групата наистина е внесла строителните материали, описани в документите, техните получатели съвсем спокойно можеха да построят поне още две сгради като бившия Партиен дом в столицата, каза прокурор Неделчев.
През следващата седмица се очаква спецзвеното да внесе още три обвинителни акта в Софийския градски съд. Божидар Джамбазов отказа да съобщи за кои случаи говори.
Но според източници на Параграф 22 става дума за три магистратски дела - според бившата прокурорка от Районна прокуратура-Белоградчик Вероника Кольова, заместник окръжният прокурор на Русе Венелин Тодоров и Тони Томов и Карен Бейлерян от Варненската окръжна прокуратура.
Всички те са обвинени по чл. 288 от НК, който гласи: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
Според източниците ни разследванията срещу тях са приключени, остава само да им се предявят материалите. Когато това стане, делата отиват в съда.
Спецзвеното към Софийската градска прокуратура бе създадено на 12 ноември 2006 г. със заповед на главния прокурор Борис Велчев. В отдела влизат петима прокурори от СГП - Божидар Джамбазов, Севдалин Цанков, Нелчо Неделчев, Станимир Димитров и Калин Софиянски. Първоначално спецзвеното се зае с разследването на около 25 дела, сред които са Топлофикация, Държавният резерв, срещу Красимир Неделчев от фонд Земеделие, Софийски имоти, Николай Методиев-Пилето и други.
Миналата седмица ръководството на СГП е натоварило отдела с още три дела - срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия, срещу Павел Павлов от Министерството на икономиката и енергетиката за изнасяне на секретни данни и за дело за пране на пари срещу четирима души, единият от които е Евелин Банев, известен повече като Брендо. Той е баджанак на Константин Дишлиев, който бе застрелян на 14 май 2005 г. в централната част на столицата. Дишлиев беше шеф на финансовата къща Прайвът Файненс Юнион.
Говори се, че Брендо е приближен на братята Красимир и Николай Маринови. Според информация в медиите всъщност братята Маргини били собственици на Прайвът Файненс Юнион. А Брендо движел финансовите операции на Маринови по следната схема: вкарва в България парите от наркотрафик, с тях през финансовата къща се изкупуват дългове и така парите се перат. Дали заради тази схема Брендо вече е обвиняем, от прокуратурата отказаха да съобщят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във