Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсредствата: нищо специално

Странни неща продължават да се случват с основният инструмен на държавата в борбата с престъпността. Тъй нар. специални разузнавателни средства (СРС) от ден на ден стават все по-обичайни и в същото време абсурдни - това сочат цифрите, оповестени от различни институции у нас.


Според прокуратурата например намаляват драстично заявките на държавното обвинение за използване на СРС. В отчета си за дейността на ведомството главният прокурор Борис Велчев подчерта, че подчинените му са си стегнали юздите и са намалили тези искания цели два пъти. Числата на прокуратурата сочат, че през изминалата 2011 г. предложенията за използване на СРС общо в страната са били 6055, докато през 2010 г. те са били 11 618. В същото време броят на предадените на съд бандити, спрямо които прокуратурата е употребила спецсредства, рязко се е увеличил. Отчетът на Велчевото ведомство сочи, че те са 473, а през 2010г. са били 371.


Какво твърди другият основен играч, който най-често посяга към СРС-то? Подкомисията за контрол на СРС в парламента изнесе в началото на юли потресаващи данни, че МВР използва спецсредства под път и над път. През отчетната 2011 г. вътрешното министерство и подразделенията му са използвали 26 на сто повече СРС в сравнение с 2010 година. За мащаба на употребата можем да съдим от справката в доклада на подкомисията за 2010 г., според която тогава българските съдилища са издали 15 864 разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС), а са отказали едва в 134 случая. Броят на лицата, спрямо които са прилагани СРС , е бил 5763, а лично Цветан Цветанов е разрешил използване на спецсредства в 142 неотложни случая (заплаха за националната сигурност). Отчайващо ниска обаче е била ефективността от прилаганите от службите на МВР разузнавателни способи - едва 3388 са изготвените за съда веществени доказателствени средства (ВДС) за този период.


Любопитно е, че след публикуването на данните за 2010 г. вътрешният министър си направи публична самокритика и обяви, че МВР е ползвало прекомерно много СРС. Това той направи преди две години на конференцията МВР - година по-късно: реалност и перспективи, на която отчете дейността на вътрешното министерство през първата година от управлението на ГЕРБ. Тогава Цветанов констатира увеличение в употребата на спецсредства и главно на подслушването не само от МВР, но и по искане на прокуратурата и ДАНС.


Очевидно две години по-късно държавното обвинение и ДАНС са си взели бележка, но според числата МВР продължава постарому. Сегашният доклад на подкомисията разкрива, че прокуратурата е направила с 44 на сто по-малко искания за СРС, а ДАНС - с 19 процента.


В същото време съдилищата в страната са отхвърлили едва 0.8 на сто от всичките заявления. Парламентарната подкомисия извади наяве и факта, че отличник в това отношение е Софийският градски съд, ръководен от близката приятелка на Цветан Цветанов - Владимира Янева. През 2011 г. СГС е отхвърлил само две от постъпилите общо 6010 искания за подслушване. Обект на подслушване в страната през 2011 г. общо са били 7881 българи, което е с 30 на сто повече от 2010 година. А уж по закон употребата на СРС е специално средство, тоест използва се в краен случай, когато всички останали разузнавателни прийоми са изчерпани. Скочили са и исканията за контрол на трафичните данни. През 2011 г. те са били общо 74 000 броя, а отказите на съдилищата са под 1.5 на сто.


Основна роля следените и подслушваните да станат повече играе МВР.


Това показва и сравнението на числата.


Разрастването на подслушването върви ръка за ръка със злоупотребите, отчетоха депутатите в началото на юли. От началото на управлението на ГЕРБ се чака кога най-сетне мнозинството ще внесе за обсъждане обещаните корекции в Закона за специалните разузнавателни средства, но все не става. Последните предложения на подкомисията също не бяха посрещнати с интерес от мнозинството. А трябваше, тъй като са важни: съдиите да мотивират отказа или разрешението си при всяко постъпило искане за СРС, да се ограничи броят на институциите, които могат да използват СРС, да се прецизира контролът върху движението на получената от СРС информация и как се употребява тя.


Засега единствената идея на мнозинството от ГЕРБ за промяна в употребата на СРС визира изборния закон. Според парламентарния шеф Цецка Цачева промените в Изборния кодекс, включително в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс трябва да се случат много бързо. Герберите се кълнат, че ще сложат край на купуването на гласове, като заложат шест години затвор за търговия с вот, и включат употребата на специални разузнавателни средства, за да бъдат доказани такива случаи. Това обещание на ГЕРБ обаче също е на година и половина, но досега стои на едно място, въпреки че подобни мерки препоръча и Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ).


Докато мнозинството продължава да се помайва около темата за подслушването, вътрешният министър Цветан Цветанов се изцепи в началото на юли, че има информация за политици, които са ползвали услугите на моделки, работещи като елитни проститутки. Според него тази информация се използвала за шантаж. Аз съм убеден, че от минали години, дори специално по оперативен път, има и в момента видни политици, които по този начин се предполага, че се държат. Но, да ви кажа честно, нямаме към настоящия момент свидетелски показания в тази посока. Това Цветанов заяви в телевизионно интервю.


В нормалния свят подобно изказване на вътрешен министър неминуемо би породило остра реакция и искане той да поеме политическа отговорност за злоупотреба с информация, придобита със специални разузнавателни средства. У нас обаче това се вписва изцяло във всеобщата жълто-кафява клюкарска атмосфера, в която е много по-важно кой с кого спи. Принос за такова отношение към СРС има и самият премиер Бойко Борисов. Също в интервю той призна че записът от Танов гейт с негово участие е реален. Премиерът обаче успя да сведе признанието си до чиста проба жълта новинка, уточнявайки, че от записа са изрязани няколко негови псувни по адрес на президента Георги Първанов. Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, свързани с това, че президентът ми се обади. Ето че с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня една голяма ругатня по линия на президента Първанов - нямаше я в записа. Няма нито едно последвало обстоятелство. Нямаше никакви последствия освен за мен, защото нямаше пък как да реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв - всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван, призна Борисов.


Сгрешил човекът и си признал. Как да не му простиш човещинката, че от време на време пуска някоя и друга ругатня, защото не може да откаже услуга? Жълтичко, пикантно, но по човешки разбираемо, нали? Оттук нататък въпросът за отговорността на министър-председателя за незаконната му намеса в протичащо разследване бързо бе изтрит от услужливата памет на придворната журналистика. Нищо чудно - каквито журналистите, такива и СРС-тата, че и държавата...


nbsp;


Любимец на Цветанов слага сито за СРС-тата


Напоследък името на съдия Сотир Цацаров, председател на Окръжния съд в Пловдив, често се споменава сред кандидатите за нов главен прокурор. Той бе похвален и от отиващия си американски посланик Джеймс Уорлик, а най-важното е, че е сред любимците на вътрешния министър Цветан Цветанов. Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България, каза вътрешният министър през април 2010 г. при поредния скандал между МВР и Темида.


Любопитно е какъв ще бъде развоят на отношенията между двамата, ако Цацаров стане главен прокурор. Пловдивският съдия е известен със ситото, през което процежда всяко искане за прилагане на спецсредства. През 2011 г. Окръжният съд в Пловдив по ръководството на Цацаров е издал 1321 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Четиристотин и четиридесет и два (33.5 на сто) са по искания на прокуратурата, 796 (60.25 %) - на МВР, 83 (6.25 %) - на ДАНС. Съдът е отказал ползването на СРС-та в 67 случая - отхвърлени са 24 от исканията на наблюдаващи прокурори, 37 от МВР и шест от ДАНС. Действителният брой лица, спрямо които са прилагани спецсредства през 2011 г., е 483, за 29 разрешенията са издадени с тяхно съгласие, за опазване на личната им сигурност. От издадените 1321 разрешения за използване на СРС 1311 са за наблюдение, подслушване (включително и на телефонните комуникации) и проследяване, пет - за разследване чрез служител под прикритие и пет - за доверителни сделки. Най-често специални разузнавателни средства са ползвани при разследванията на трафик на наркотици - 349, 266 са случаите на проследяване на престъпни групи, случаите с фалшифициране на пари са 184, а 37 са СРС-тата за изнудване. Тридесет и пет разрешения са издадени на специализираните органи в разследвания за защита на националната сигурност.


Според статистиката на Окръжен съд - Пловдив, под ръководството на съдия Сотир Цацаров се забелязва спад на исканите разрешения за СРС и е увеличена ефективността при прякото им използване по наказателни дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във