Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсъдът пое Главестия и бандата му

Клиент на Главестия (с червената тениска) била и фолкпевицата Софи Маринова.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) обвинителен акт срещу организирана престъпна група за рекет, лихварство и принудително отнемане на имущество чрез отвличания, заплахи и побоища на територията на област Враца, съобщи тази седмица пресцентърът на СНС. Бандата на 35-годишния Ангел Попов, по прякор Главестия, е истински шампион по обвинения - те варират от три до шестнайсет.

За седем престъпления е обвинен организаторът и лидер на групата Главестия. В живота Ангел Попов е почитател на "Мерцедес", има заложна къща и офис в Козлодуй и дискотека с култовото име "Бедни-богати”. Фирмата му пък се нарича "Сила и чест".

Рекордьор на бандата по обвинения е 37-годишният Цветомир Ценов-Квиц - с общо 16 обвинения. По петите го следват братята с прякори Мишките: Димитър Димитров - с 13, и Върбан Димитров - с десет. Третият им брат Цветомир се движи в пакет с останалите членове на групата - 30-годишната Нина Македонска, Mартин Методиев, 60-годишния Боил Комаревски-Биби, Ивайло Николов-Зъбчо, Милен Иванов-Бижуто и Михаил Йонков Христов.

Според спецпрокуратурата  групата е била създадена от Ангел Попов през август 2008 г. и е действала до задържането на участниците в нея на 12 август 2014 година. Обвинителният акт сочи, че от 2006-а до 2010 г. само Главестия е раздал заеми за 106 042 лв. срещу лихви, без да има лиценз за подобна дейност. Чрез лихвите той си върнал неправомерно 181 082 лв., а негови жертви са 33-ма души от Козлодуй, Мизия, Селановци, Галиче, Бяла Слатина, Лом, Своге и Велико Търново.

Обект на престъпната дейност на Попов първоначално били хората, на които давал кредити срещу високи лихви и които обикновено просрочвали плащанията. За да си връща парите, той подбрал и привлякъл участниците в групата, определил конкретните им функции, задачи и методи на работа. В групата били привлечени Боил Комаревски и Нина Македонска, които лихварствали на територията на Козлодуй и Оряхово.

На психически тормоз, заплахи, побой, на отвличане и унищожаване на имущество, на гаври и изнудване били подложени десетки земеделци и животновъди в областта. От тях били искани застрахователни вноски за достъп и охрана на нивите им и пасбищата. Таксите стигали до 50 000 лв. на производител. Групата действала планово: Попов периодично събирал участниците, уточнявали се бъдещите действия и методи за рекет, определяли се силовите групи от по двама до четирима души. Получените пари се отчитали на ръководителя на групата. Престъпната организация бързо придобила мрачна слава сред населението на Северозапада като изключително агресивна и страшна, се казва още в обвинителния акт. Един от свидетелите срещу групата е Юлиян Янков-Картофа, който през 2008 г. бил отвлечен за цял месец. Той бил пленник във "фургон на ужасите" в село Гложене, където бил бит и изнасилван с бутилка. От спецпрокуратурата твърдят, че изтезанията са заснемани, а клиповете са качвани в интернет.

Сред свидетелите, призовани да дадат показания в Окръжния съд във Враца, където се гледаше делото, преди да го поеме спецсъдът, тъй като става въпрос за организирана престъпна група, бе и фолкпевицата Софи Маринова. Тя се яви, след като пропусна няколко съдебни заседания и отнесе глоба от 800 лева. Влизайки в залата, тя предложи на председателя на съдебния състав Иван Маринов да им изпее песен, за да й бъде опростена глобата. Съдът го направи, но не поиска от Маринова да пуска глас в храма на Темида. Магистратите обаче настояха да научат какви са били финансовите й взаимоотношения с Главестия.  Софи Маринова отрече да е имала такива и съобщи, че е получавала хонорари от Попов за свои участия в различни тържества. Съдът припомни обаче показанията й по време на разследването, след което тя се сети, че през 2008 г. поискала от Попов 10 бона, защото спешно й трябвали пари. Кредитът й бил донесен на крака в София, а тя подписала запис за заповед за дълга. Маринова обаче отрече да са й начислявани лихви.

По делото са привлечени общо 79 свидетели, извършени са 10 експертизи. На 11 от обвиняемите са наложени мерки за неотклонение "подписка" и "парична гаранция". Един остана без ограничителна мярка, а един от групата изтърпява наказание в затвора по друго престъпление.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във