Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсъдът стартира официално

Специализираният съд и прокуратура започнаха официално работа от началото на тази седмица. Както е известно, в тях ще се разглеждат всички дела срещу организираната престъпност - отвличания, убийства, контрабанда, наркоразпространение, а също и подкупите - които досега бяха подсъдни на окръжните магистратури. Очаква се сега делата да приключват по-бързо, което е една от причините за създаването на тези съдилища.


Новият съд е творение на ГЕРБ. Партията наложи новата структура напук на протестите на правозащитни организации, на адвокати и магистрати, които се опасяват, че тя ще се превърне в трибунал, който раздава осъдителни присъди на всяка цена.


Специализираните съдилища трябваше да заработят още на 12 август миналата година. Но вследствие на законодателните промени набирането на нови кадри, обезпечаване на сграда и прочие бяха отложени за началото на тази година.


На заседанието си на 22 декември 2011 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) запълни щата на спецпрокуратурата и съда, но не успя да навакса със спецследователите. В прокуратурата всъщност се отвори едно вакантно място, тъй като Пламен Георгиев, който бе назначен за заместник-шеф на обвинителите, бе изстрелян на поста заместник-министър на правосъдието.


Председателят на Специализирания наказателен съд (СНС) Георги Ушев заяви в понеделник (2 януари), че съдът е готов за работа и той се надява магистратите бързо да влязат в ритъм. Но тъй като свободните места за съдии бяха запълнени в последния момент, магистратите - част от които досега са били прокурори, ще трябва да минат обучения подобно на обвинителите, които вече преминаха през различни семинари.


Изборът на част от ръководителите на двете съдилища и прокуратури бе съпътстван от някои затруднения: или кандидатите нямаха необходимия стаж, или пък сами оттегляха кандидатурите си. А за някои от тях не гласуваха достатъчно членове на ВСС. Все още тече процедура по избор на съдебни заседатели, която се очаква да продължи до края на този месец. Освен това по закон за тези длъжности има изискване кандидатите да се ползват с добро име в обществото.


Неотдавна шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов и Светлозар Костов, ръководител на Специализираната прокуратура поискаха да се увеличи щатът й, тъй като се очаквало голям брой дела да се насочат към новия съд и магистратите може да не се справят със съкратените срокове. Вече е изпратено писмо до ВСС в този смисъл и се чака отговорът на кадровиците. Тези дни стана ясно, че във всяка прокуратура ще има по два отдела - криминален и стопански. По делата ще се явяват по трима прокурори - двама от тях ще бъдат от долната и един от апелативната инстанция. Така висшестоящият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.


Тези подробности обясни през седмицата говорителят на специализираната прокуратура - Пламен Марков. Името му нашумя през 2006 г. по делото за пране на пари срещу вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца - Ангелина. Тогава обвинителят Марков си подаде оставката от Софийска окръжна прокуратура, притиснат от главния прокурор Борис Велчев. Причината бе, че забравил да наложи забрана върху луксозния хотел Константин палас в Боровец. Затова и вдовицата на картофения бос успя да продаде незавършения хотел. Сега същият човек е назначен за глас на борците срещу мафията.


Марков обяви в началото на седмицата, че по предварителни очаквания около 80 дела ще дойдат от различни съдилища с готов обвинителен акт. Прокурорът не пожела да посочи имена от тях, но обеща да съобщи това, когато документите пристигнат и има обществен интерес. Въпреки проблемите с кадровото осигуряване на следователи на първо време висящите досъдебни производства щели да ги довършват досегашните разследващи.


Ще работим с разследващи полицаи, които се определени с нарочна заповед на министъра на вътрешните работи. Това са хора с юридическо образование, с подготовка. Надявам се нещата да се регулират, смята Марков. Тази година се очаква около 350 дела да постъпят в новата магистратура. Статистиката сочи, че процесите, които сега попадат по подсъдност при спецорганите през 2008 г., в цялата страна са били 135, през 2009 г. - 172, а през - 2010 година - 209.


Както е известно, новият съд е настанен в бившата сграда на ДАНС на столичната ул. Черковна, за чиято реконструкция бяха отпуснати милиони. Към основната сграда е пристроено крило с десет килии за по четирима арестанти и две стаи за защитени свидетели. Специализираният съд ще работи първоначално в пет заседателни зали, които до последно се оборудваха. За първи път в България има и съдебна зала, в която арестантите ще стоят зад бронирана стъклена преграда.


Кога там ще се разгърнат действията на театъра Антимафия, ще видим в близко бъдеще. Поради течащата все още процедура по определяне на съдебни заседатели това обаче едва ли ще стане преди края на месеца. Очаква се първата оценка за работата на съда от Брюксел, където следят внимателно процесите в съдебната сфера, да бъде получена още през февруари - ако дотогава съдът започне работа.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. От тях 23-ма охрана, а другите седем ще конвоират. Всички те ще бъдат избирани по подготвеност, издръжливост и добра физика. Близо 2 млн. лв. бяха отпуснати и за заплати на всички 134 души в специализираните съдилища и прокуратури. Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е от 81 души. Режийните разноски на двата спецсъда и прокуратурите до края на годината ще са 1.6 млн. хил. лева. Около 1.9 млн. лв. струва обзавеждането и техниката. Общо 800 хил. лв. от тях отиват само за компютри. Към всички тези пари ВСС отпусна и средства за осигуровки на работещите и други видове плащания. Те са в размер на още около 800 хил. лв. Така общо за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури отиват близо 6.4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във