Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсъдът в кадрови цайтнот

С времето кадровите проблеми пред специализирания съд Антимафия, с който така се гордее властта, вместо да се разрешават, все повече се задълбочават. Сградата на новата магистратура беше открита преди около месец с водосвет. В нея има 5 зали, създават се специални условия за работа на магистратите в унисон с европейската мода - клетка от бронирано стъкло за опасните престъпници, отделни входове за магистрати и мафиоти и какво ли още не. В момента се обзавеждат кабинетите на съдиите и служителите. По всичко личи обаче, че те ще посрещнат Новата 2012 г. с непопълнени щатове. Председателят на първоинстанционния специализиран наказателен съд Георги Ушев заяви преди седмица, че очаква да има затруднения в работата на поверената му магистратура още преди тя да е стартирала. Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Ушев за председател на този съд в началото на октомври, при втория опит. Миналата седмица пък след трето гласуване кадровиците назначиха и административен ръководител на Апелативния наказателен спецсъд. Това е Даниела Росенова, досега магистрат в СГС. Но засега Георги Ушев се изявява като самотен воин, тъй като деветте места, определени по щат за магистрати в малкия спецсъд , все още са свободни.


На 13 декември (вторник) от 9.30 часа в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) представители на кадровия орган ще проведат събеседване с четиринадесет кандидати за попълване на Първоинстанционния специализиран съд. Голяма част от тях идват от съдилища в провинцията.


При Второинстанционния апелативен спецсъд положението е значително по-добро - там е останало само едно незаето място, съобщиха за Параграф 22 от съдебния съвет. За него се борят десет души, устният изпит бе проведен на 8 декември (четвъртък).


ВСС успя да запълни

nbsp;


местата в Апелативната спецпрокуратура още от първия опит, но в малката прокуратура останаха незаети пет места. Сега за тях се борят седем души.


Най-тежко е положението в следствения отдел на спецпрокуратурата. След първия конкурс останаха свободни и деветте щатни бройки, тъй като нито един от кандидатите не се беше представил добре при събеседването. Идната седмица във ВСС продължава препитването на допуснатите петима кандидати за детективи в новата съдебна структура.


Прокурорите, които бяха назначени при първия конкурс преминаха обучение в базата на държавното обвинение в Цигов чарк. Най-вероятно новите попълнения няма да имат време да се обучат, което пък поставя под съмнение бързината на процеса, а именно това бе една от целите на спецорганите.


Но подборът на кадрите не е единствената пречка за гладкото стартиране на новия съд Антимафия. Тези дни пред журналисти Ушев коментира също, че заради решението, което прие наскоро (на 15 ноември) Конституционният съд (с което се даде картбланш на новата структура - б.а.) е възможно да се наложи да бъдат разделяни голяма част от делата срещу организирани престъпни групи, по които е компетентен спецсъдът. С това решение отпадна силно критикуваната норма, която криеше предпоставка прокуратурата да праща пред спецсъда когото си поиска. Тя бе записана в текст от Наказателнопроцесуалния кодекс(НПК), който гласи: Когато срещу едно и също лице е повдигнато обвинение за няколко престъпления, едно от които е подсъдно на специализирания наказателен съд, делото за всички престъпления е подсъдно на този съд. След отпадането на тази опция след решението на КС ще се получи така, че например престъпна група, получила няколко обвинения, може да бъде съдена в две съдилища - в спецсъда за престъпленията, по които той е компетентен, и в съда по местна подсъдност - по останалите обвинения. При това положение нищо чудно да се стигне до


спор за подсъдност

nbsp;


който трябва да бъде решаван чак от Върховния касационин съд (ВКС). Новият шеф дори изрази опасение, че това може да се възприеме от някои и като отказ от правосъдие. Затова, според него, прокуратурата трябва да поеме своята отговорност и да формулира обвиненията разумно.


По всяка вероятност и през следващата седмица ВСС няма да може да попълни на сто процента състава на съда Антимафия и както вече казахме - новата магистратута ще започне работа в намален състав. Това не е фатално, стига това положение да не стане прекалено трайно.


Все още не е съвсем ясно и кои дела ще бъдат насочени към новата структура. Най-общо се предполага, че там ще бъдат отправени дела, които все още не са започнали в окръжните съдилища в страната. Това изисква и законът. В този смисъл не е зле да припомним, че първото заседание по делото срещу т.нар. малък Октопод е насрочено за 12 декември. В началото на следващата седмица на подсъдимата скамейка ще застанат бившият съветник в ДАНС Алексей Петров - Антон Петров-Хамстера , и Марчело Джотолов, експрокурорът Цеко Йорданов, както и Кирил Топалов и Янко Попов. Според обвинението петимата са участвали в организирана престъпна група за рекет и изнудване, сформирана и ръководена от Алексей Петров в периода между 2004 и 2010 година. Бившият съветник в ДАНС ще отговаря персонално за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лева. Наблюдаващият прокурор Светлозар Костов,


наскоро избран за шеф

nbsp;


на Специализираната прокуратура, бе принуден да отдели по-лесно доказуемите обвинения за рекет и изнудване в отделно дело, тъй като няколко последователни съдебни състава приеха, че няма никакви доказателства в подкрепа на първоначално изтеклите твърдения, че Петров е ръководил голяма банда за пране на пари, за склоняване към проституция, рекет и т.н.


Ако до края на годината съдия Румяна Ченалова от СГС не успее да даде ход на делото, след 1 януари процесът трябва да премине в специализирания наказателен съд. Още при обсъждането на идеята за създаването му се заговори, че целта е там да бъде гледано делото срещу Октопода.


В началото на седмицата пред столичен всекидневник председателят на Съюза на адвокатите в България Даниела Доковска коментира, че специализираните съдилища и прокуратури още не са започнали да работят, но е ясно, че ще се изправят пред тежки проблеми. Тя се позова на становище на шефа на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, който се оплака, че прокурорите са малко и че броят им трябва да бъде увеличен значително. Освен непопълнения щат друг сериозен проблем според Доковска е, че прокурорите измислят фокуси: вече не образували дела за престъпления, извършени в съучастие. Когато се разкриели повече от двама съучастници, веднага се повдигало обвинение за организирана престъпна група. Понеже организираната престъпна група трябва да включва най-малко трима обвиняеми, т.нар. групи се допълват с неизвестни извършители. Вече имало обвинение срещу група, състояща се от един известен и двама неизвестни извършители. По този начин всички дела, по които има съучастници, ще се пренесат в специализираните структури, което не било предвидено от законодателя...


Освен това, според известната адвокатка , не било редно при все още непопълнен щат на специализираните структури да се обсъжда необходимостта от допълнителна квалификация на назначените магистрати. Дали делата ще се решават поръчково, ще зависи изключително от правните познания, нравствеността и устойчивостта на съдиите. Този съд е натоварен с очакванията на изпълнителната власт за постановяването на тежки осъдителни присъди. Затова предполагам, че и натискът върху съдиите ще бъде по-голям. Малкият брой на кандидатите показва, че такива опасения реално съществуват, заявява Доковска.


В същото време председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев коментира, че ако специализираните съдилища изпълнят заложената в тях идея за по-бързо правораздаване в областта на организираната престъпност, това в крайна сметка би било добре. Но липсата на предварителна дискусия за стратегията по създаването им довела до това сега да възникват проблеми около кадровото им обезпечаване с опитни съдии.


Така или иначе по закон до старта, който е фиксиран от парламента за 1 януари 2012 г., остават три седмици. Дано не се наложи още в първите дни на Новата година депутатите отново да вземат решение да го отложат, както вече сториха веднъж през лятото, защото може да станем за смях. В крайна сметка форсмажорното създаване на съда Антимафия и съпътстващите го проблеми наливат вода във воденицата на критиците на тази идея. Но да се коментира това е вече твърде късно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във