Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсъдът затъна в битовизми

Кога и как ще започне работа специализираният съд? На този въпрос става все по-трудно да се отговори, тъй като постоянно възникват все нови и нови проблеми, свързани с оскъдния сграден фонд за нуждите на съдебната система и с всеобщата липса на средства.
Първоначално се твърдеше, че съдът ще стартира на 1 август. Сетне се заговори за средата на месеца, та се стигна до края на август. Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) от тази седмица показа, че проблемите с условията за работа на бъдещите спецмагистрати вместо да се решават, се задълбочават. Това означава, че очакваният в края на лятото старт на съда антимафия ще се забави, но само един Господ знае докога.
Вече стана ясно, че магистратите в този съд ще бъдат добре платени заради големите надежди, които им се възлагат да се справят с организираната престъпност. Сега пък се оказва, че няма къде да работят нормално. Очертава се условията за труд на спецпрокурорите в бившата сграда на ДАНС на ул. Черковна в София да са по-постни от тези в Софийската градска прокуратура. По време на заседанието на кадровия орган в четвъртък (14 април) стана ясно, че хората в червени тоги ще се гъчкат по трима-четирима в една стая, а в бъдеще, ако личният състав се увеличи, те ще се прескачат по 5-6 човека в помещение. Засега се предвижда отделни стаи да имат само четиримата ръководители на спецмагистратурите. За следователите пък въобще няма помещения.
Така очерталата се теснотия извади от релси иначе спокойния главен прокурор Борис Велчев. Той роди сентенция: по-добре е нещо да се прави, отколкото човек да стои със скръстени ръце, но понякога е по-добре да не се прави нищо, отколкото да се симулира дейност.
Не искам специализираният съд и прокуратура да започнат работа някакси, искам те да заработят в нормални условия, каза не без основание Велчев. И други членове на ВСС изразиха опасения, че заради технически пропуски спецструктурата няма да заработи.
А те се оказват не един и два. Така например още не са започнали необходимите процедури, предшестващи ремонта на бившата сграда на ДАНС. Председателят на Комисията по бюджет и финанси на съвета Иван Колев заяви, че ремонтът на сградата е трябвало да бъде съгласуван между ВСС и Министерството на правосъдието, но досега нямало единомислие между двете институции. Съществувало разногласие за мащабите на ремонта и за това кой трябва да го организира - ВСС или министерството. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев заяви на свой ред, че съветът има задължения само по кадровите въпроси.
Какво значи, че Министерството на правосъдието не иска да извърши ремонта. Ако ние откажем да назначаваме, министерството ли ще назначава магистрати. Който има работа, трябва да я свърши, заяви Груев. Той обясни също, че към съдебния съвет няма вече дирекция, която да се занимава със строителни проблеми, каквато имаше преди години. В министерството обаче има такава и тя трябвало да се заеме със строителните дейности. Според правосъдното ведомство обаче е необходимо само да се боядисат стените, докато ВСС смята, че се налага по-сериозна реконструкция - бутане на стени, изграждане на други и т.н.
За съжаление в момента няма алтернатива за друга сграда на спецсъда, освен тази, в която сега се помещава и Комисията по сигурността на информацията (ДКСИ). На специализираните звена е отпуснат един етаж от въпросната сграда. Спецсъдът ще разполага с два етажа, където ще бъдат обособени с пет или шест съдебни зали. В крайна сметка след дълги дебати членовете на съвета приеха становище, в което описват колко кабинета ще трябват, колко зали, къде какви стени да се изградят и т.н. и то ще бъде предоставено на правосъдното ведомство.
Докато правосъдните кадровици и чиновниците от министерството се препират какво точно да се ремонтира и кой да го плати, стана ясно, че Министерството на финансите (МФ) още не е превело необходимите за издръжка на спецсъда 6.3 млн. лева. Те не влизат в перото за капиталовите разходи, а трябва да покрият заплатите на магистратите.
След като не успя да реши проблемите около спецсъдилището, ВСС се зае със служебното положение на нашумелия напоследък председател на административния съд в Бургас Атанас Вълков. Кадровите началници бяха единодушни в решението си да го отстранят от ръководната длъжност. Нека припомним, че той е замесен в далавера за 2.2 млн. евро, които искал за апетитни имоти по морето, придобити с фалшификации. Отстраняването му от длъжност бе предшествано от решение на Софийския апелативен съд (САС), който във вторник (12 април) потвърди постоянното му задържане в ареста. По предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев за изпълняващ функциите на председател на Административния съд в Бургас бе избрана Таня Евтимова, досегашен заместник на арестувания Вълков.
Заседанието на съдебния съвет бе акомпанирано от свирките на протестиращи студенти, които заседнаха под прозорците пред сградата на ВСС на ул. Съборна в защита на базата на Националната спортна академия в Несебър. Протестното шествие настояваше за запазване на целостта на учебната база в Равда. Целта на протеста бе да се насочи вниманието на компетентните институции към порочна практика при вземане на решения от различни съдебни инстанции, заявиха организаторите. Известно е, че базата по водни спортове край Равда е обект на съдебни спорове вече близо 13 години, през които академията е водила повече от 110 дела срещу реститути. Протестиращите студенти пристигнаха пред сградата на ВСС с развети български трикольори, скандирайки Искаме си базата.
Председателстващият ВСС проф. Анелия Мингова и членът на съвета Иван Колев се срещнаха с ръководството на спортната академия и с представители на студентските организации. Обяснено им беше, че ако имат съмнения за някакви нарушения, могат да изпратят сигнали до ВСС, но съветът не може да се намесва в работата на съда и да ревизира съдебни решения, заяви пред Параграф 22 говорителят на кадровия орган Латинка Светозарова. Преди да окупират улица Съборна, студентите скандираха своите исканията и пред сградата на правосъдното ведомство. Те се срещнаха и с министър Маргарита Попова, която също им обеща съдействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във