Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецсъвет за контрол на съдебната реформа

Съвет за контрол на изпълнението на публикуваната преди месец стратегия на правосъдното министерство за продължаване на реформата в съдебната система ще следи как се изпълнява тя. Създаването на специализирания орган беше обявено в понеделник (17 май) от министъра на правосъдието Маргарита Попова по време на дискусия в Народното събрание, в която участваха представители на законодателната, съдебната и изпълнителната власт.
Извън добрия тон и принципната подкрепа за стратегията обаче се породиха и съмнения за неравнопоставеност в състава на съвета, който ще контролира изпълнението й. Оказа се, че съдийската и адвокатската професии не са представени, което беше отбелязано незабавно от председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Негови членове ще бъдат хора от правосъдното министерство, от ВСС и МВР, главният прокурор. Подкрепям стратегията, винаги съм настоявал за чуваемост и диалогичност. Но е добре в този съвет място да имат и съдиите в България. Отдавам липсата им на някаква техническа грешка, заяви Лазар Груев. Смятам, че е пропуск, че няма съдия в съвета, но има представител на МВР. Ако имате желание, и адвокатурата може да съдейства. Не мисля, че представител на близо 12 000 адвокати трябва да е извън тази стратегия, каза Даниела Доковска. В крайна сметка Маргарита Попова обеща, че ще има съдия в съвета с думите: Ще работим заедно, без съмнение.
Правосъдният министър призова магистратите сами да отвоюват своята независимост, която им се полага по конституция с довода, че независимост се постига с усилията и работата на всеки един в съдебната система. Попова определи като несъзнателни опитите на изпълнителната власт да оказва натиск върху магистратурата. Нищо утешително нямаше обаче в прогнозата на Попова, че изпълнението на написаната с много любов стратегия трябва да осигури добро функциониране на системата след около 10-15 години. Този срок е напълно достатъчен грабежите по време на прехода да бъдат окончателно заметени, всички престъпления да бъдат обхванати от давността, а гражданите, обявени в стратегията за потребители на съдебни услуги, да не доживеят справедливост.
Въпреки принципната подкрепа за документа преобладаващото мнение беше, че дебатът по същество може да започне едва след изработването на конкретни предложения за промени в законодателството. Стана ясно, че правосъдното министерство е готово с проекта за промени в Закона за съдебната власт, чрез които ще се обновят правилата за кадруване и се урежда дейността на съвета за контрол на реформата. За първи път прозвуча недвусмислено и залегналата в стратегията необходимост от промени в главата за съдебната власт в конституцията. Както Параграф 22 писа в предишните си броеве, стратегията разглежда и въпроса за промяна в структурата на ВСС, включително и премахване или намаляване на парламентарната квота. Предлага се още засилване на парламентарния контрол върху държавното обвинение, намаляване на броя на районните съдилища и прокуратури, по-задълбочена оценка на кадрите в системата и тотално въвеждане на конкурсно начало за всеки пост, реформа във висшето юридическо образование, широко въвеждане на медиацията за решаване на гражданските спорове, засилване на капацитета на разследващата полиция, създаване на специализирана наказателна магистратура.
Това намерение беше отново разкритикувано от Даниела Доковска, която настоя, че реформата трябва да се съсредоточи не в съдебното, а в досъдебното производство. Според адвокат Доковска управляващите трябва да вникнат в реалните проблеми на системата, преди да правят законодателни промени, а надеждата й е, че МВР не е част от съдебната система и никога няма да стане. Настояването на заместник-главния прокурор Валери Първанов да бъде възстановен съветът за криминологични изследвания към държавното обвинение, който да анализира престъпността, Доковска подкрепи с аргумент за недоказаната, според нея, с числа необходимост от създаване на специализирани съд и прокуратура.
Заместник-министърът на МВР Веселин Вучков поиска 2-3 млн. лв. за създаването на Единната информационна система за противодействие на престъпността. Той предложи да бъдат закрити първоинстанционните военни съдилища и увери, че МВР предприема мерки за решително повишаване на капацитета на полицейското разследване чрез обучението на 30 000 полицаи. Вучков застана ревностно зад Валери Първанов по въпроса, че трябва повече средства за плащане на експертизите. Проблемът с института на съдебните експертизи е много голям. Необходими са някаква стратегия и визия за това. Причината да поставям този въпрос е, че основните експертизи в досъдебното производство се плащат от бюджета на МВР, каза Вучков.
Наред с представителите на ГЕРБ и Атака и депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев подкрепи стратегическия документ, но поиска той да бъде приет и от пленарния състав на Народното събрание. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че документът заслужава интерес, но обясни, че партията му ще формира своето мнение, след като бъдат представени конкретни текстове. Не бива да забравяме, че дяволът се крие в детайлите, обоснова предпазливостта на ДПС Местан. Представителите на Отворено общество изчислиха, че страните от Европейския съюз са вложили досега около 150 млн. евро в българската съдебна система, напомниха, че са написани вече четири стратегии, а резултатите са все още в бъдеще време. Те прогнозираха, че изпълнението на стратегията ще се сблъска с недостиг на средства и попитаха защо ключовият въпрос за мястото на прокуратурата липсва в проекта.
Дискусията роди и ново понятие, сътворено от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев. Покрай съображенията за въвеждане на морални критерии при кадруването Пенчев се обяви против да се отреждат правомощия на МВР в тази насока. Той обаче предложи да се въведе инструментариум за повторна оценка на всички сегашни кадри, тъй като почти всички назначения на административни ръководители вече са факт и не може да се чака години до изтичането на мандатите им. Не искам полицаи да ровят в досиетата на съдиите, но искам те да бъдат чисти. Ако трябва, направете съдебен ДАНС!, заяви Пенчев. В добавка председателят на ВАС оприличи съдебната система на банковата. Ако обществото загуби доверието си в банките, се получава финансов срив. Ако загуби доверие в съда, фалира държавността!, категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във