Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спецзвена - бол, присъди - хич

В Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е създаден спецотдел, който работи по престъпленията с пари от еврофондовете. Това съобщи в понеделник 1 (юни) вицепремиерът Меглена Плугчиева при представянето на Методика за разследване на злоупотребите със средства от фондове на Европейския съюз. По-късно пред Параграф 22 говорителят на ДАНС Зоя Димитрова уточни, че става дума не за отдел, а за цяла дирекция, която при това работи не от вчера.
Ръководството, което бе представено пред журналисти, е написано от екип на Асоциация Прозрачност без граници. Проектът е реализиран с пари от посолството на Кралство Нидерландия в София. При представянето на изданието холандският посланик Вилем ван Ее заяви, че средствата от еврофондовете могат да помогнат на България да се справи с последиците от световната икономическа криза и затова е още по-важно да се научим да разследваме ефективно злоупотребите с тях, а посланието, което трябва да отправим към партньорите в ЕС, да бъде: никоя кражба няма да остане ненаказана!
Осъдителните присъди имат силен ефект на превенция, а неосъдителните ще бъдат като покана към престъпниците. Този тип престъпления подкопава европейската солидарност и е кражба от бъдещето на България, каза още холандският дипломат. Вицепремиерът Меглена Плугчиева, както обикновено, заяви, че България е извървяла сериозен път в борбата с този вид престъпления. Всички злоупотреби с национални или европейски средства са престъпления срещу самите нас, подчерта тя.
В обичайният градивен дух се изказа и МВР-шефът Михаил Миков, като отбеляза, че макар за последните осем месеца (откакто е създадено спецзвено в прокуратурата за борба с измамите с европейски пари) да са постигнати добри резултати, това не е достатъчно. Той предложи наръчникът да стигне до всички областни дирекции на МВР, следствени служби и прокуратури, за да създадем един разпръснат по цялата територия на страната разследващ капацитет за противодействие на злоупотребите. Началникът на звеното към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Маргарита Попова също не скри своя оптимизъм. Тя отчете, че откакто то функционира, досъдебните производства по такива случаи вече са близо 150, срещу 48 за три години преди това. А пък от началото на октомври до 1 май тази година 31 дела вече са били внесени в съда...
Маргарита Попова изрази надежда, че след година ще е готова нова книжка, която ще съдържа анализирания опит на ръководеното от нея спецзвено за разследване на престъпленията против финансовата система на ЕС.
Както вървят нещата обаче, не само че няма изгледи за по-сериозни осъдителни присъди за злоупотреби с европари, но догодина вероятно ще са се пръкнали още спецзвена, спецотдели и Бог знае какви още спецформирования, борещи се с този вид престъпност, ненаказана досега.
Нека припомним какво бе направено на книга, за да се пресече ограбването на парите на европейския данъкоплатец - в това число и на българския такъв.
Да започнем с Министерския съвет
За да се осигури максимална ефективност на държавните органи по оказване на съдействие на служителите на ОЛАФ и предотвратяването на злоупотребите със средства на ЕС, още на 4 февруари 2003 година МС излезе с постановление №18 за създаване на Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности (АФКОС).
Този съвет в момента се ръководи от вицепремиера Плугчиева и включва 25 души от висшия апарат - заместник-министри и шефове на дирекции от почти всички ведомства. Съветът би трябвало да обсъжда въпроси, свързани с борбата с нередностите и да предлага на МС мерки за оптимизирането й, проекти на нормативни актове, стратегии в борбата с правонарушенията, засягащи еврофондовете и пр. Сред множеството задачи на АФКОС е тази членовете на съвета да организират в управляваните от тях администрации водене на регистър на измамите или нередностите с европари, които да се докладват до десет дни след разкриването им в дирекция Координация на борбата с правонарушенията , засягащи финансовите интереси на Европейските общности(КБПЗФИЕО). Ето че - кой знае защо, имаме не само съвет, но и дирекция към МС, които се изписват с различни абревиатури, но имат едни и същи функции. Министърът на правосъдието пък осигурява взаимодействието на съвета с разследващите органи, прокуратурата и съда с цел ежемесечно получаване на пълна информация за хода на досъдебното и съдебното производство по всички случаи, имащи отношение към финансовите интереси на европейските общности.
След като видяхме каква стройна организация бе изградена на правителствено ниво за пресичане на злоупотребите с европейските фондове, може
да се прехвърлим към прокуратурата
В последните няколко години - преди приемането ни в ЕС (на 1 януари 2007-а), се забеляза бум на инкриминираните деяния, свързани с предприсъединителните програми като САПАРД, ФАР, ИСПА, Леонардо Да Винчи. По тази причина от август 2006 г. бе създаден сектор Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз като част от специализирания отдел на ВКП Противодействие на организираната престъпност и корупцията. Всички тези противодействия на правителствено ниво, както и нововъведенията (като тези в прокуратурата) обаче останаха незабелязани от Европейската комисия, която неочаквано ни изпрати в нокдаун с доклада си от 23 юли 2008-а. В него основните критики бяха насочени към сектора правосъдие и вътрешен ред, респ. към ненаказването на кражбите от джоба на европейския данъкоплатец. В отговор на тези критики България реагира, както можеше и да се очаква, с поредното спецзвено.
От 1 септември 2008 г. със заповед на главния прокурор и на негово пряко подчинение бе изграден самостоятелен специализиран отдел, озаглавен, както можеше да се очаква, Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз. Прокурорите от този отдел осъществяват специален надзор на всички преписки и дела, по които предмет на престъпление са средства от фондовете на ЕС, като осъществяват и инстанционен контрол по тях. Освен това по места има обвинители, специализирани по този вид дела, а във всяка апелативна прокуратура има магистрати, които следят за координацията в работата по преписките между окръжните прокуратури и Върховната касационна прокуратура.
Откакто е създаден този отдел, от ВКП непрекъснато ни се внушава колко ефикасно работи той, като всяка поредна информация от него се илюстрира с това колко досъдебни производства са били образувани, колко обвинителни акта са били внесени, но за окончателни присъди обикновено не се съобщава.
Последната засега статистика бе огласена
на 30 април тази година в доклад на АФКОС, одобрен от правителството. Според нея от декември 2008 г. има влезли в сила пет осъдителни присъди за измами с европейски средства - четири по програмата Леонардо да Винчи и едно по програмата САПАРД. Кои са те и за колко пари става дума - всеки сам да си следи.
Правителството отчита като напредък и внасянето в съда на 27 производства, като 21 са само по програма САПАРД, едно - по ФАР, а останалите по програма Леонардо да Винчи. Общо 39 са нарушенията, направени само от ДФ Земеделие и социалното министерство, като те са на стойност над 8 млн. лв. и 155 200 евро. Нарушенията са изискали и намесата на Агенцията за държавни вземания, като на този етап тя е събрала 234 000 евро. Според доклада на АФКОС сумите, източвани от европейските средства по всички програми, са около 23 млн. лв., а разследванията по сигнали за злоупотреби с парите били спасили от изчезване 45 млн. лева.
Всички тези и други подобни статистики няма как да не се свеждат до знанието на Брюксел, но оттам продължават да гледат към България песимистично и да настояват за осъдителни присъди по делата за злоупотреби с европари. И ето че оттук започнаха да им отговарят, само че - с оправдателни присъди. По-важното е, че имаме спецзвена навсякъде, освен може би в пожарната, но не е късно и там да се създадат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във