Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПЕЦЗВЕНА И В СЪДА?

Явно идеята цялата система, отговаряща за сигурността и защитата на законите у нас, да се постави под особен надзор, наподобяващ Валутния борд, печели поддръжници сред управляващите. Спешно се нуждаем от максимален брой окончателни съдебни актове по дела от голям обществен интерес, заяви в сряда (10 декември) министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Коментирайки предстоящия междинен доклад на Европейската комисия (ЕК), който ще излезе през февруари, тя изтъкна, че това е най-слабото ни място.
Министър Грънчарова предложи да се създадат специализирани звена в съдебната система, подобни на тези, които вече са сформирани към прокуратурата. Нека припомним, че тя следи изпълнението на мерките във връзка с критиките към България по глава Правосъдие и вътрешен ред. Миналата седмица министърът по европейските въпроси отчете, че са изпълнени 68 на сто от набелязаните мерки. Напоследък обаче представителката на НДСВ бе критикувана от някои кръгове в БСП, че не си гледа добре работата.
В краткото си експозе пред висшите магистрати тя обясни, че могат да се формират съдебни състави, които да се фокусират върху случаите за организирана престъпност, пране на пари, контрабанда, корупция, злоупотреби с еврофондовете и пр., които да бъдат разглеждани ударно. Тази идея щяла да се възприеме добре от Европейската комисия, тъй като по този начин щяло да има повече присъди. Грънчарова обобщи, че самата съдебна система и качествените магистрати имат нужда от реабилитация, както и политическата система.
Високопоставената дама, която има юридическо образование, сподели, че нейната мечта след завършването на университета е била да стане съдия и сега изпитвала жал към качествените магистрати, които потъвали в общата липса на добра репутация. Вие харесвате ли съдебната ни система?, запита в типичния си стил Грънчарова членовете на ВСС. Те останаха безмълвни, с изключение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Неговият отговор на този артистичен въпрос беше по-скоро положителен. Той обясни, че не може да разбере каква е връзката между спирането на прословутите 220 млн. евро от еврофондовете и съда. Груев е убеден, че критиката по отношение съдилищата за необосновано връщане на делата на прокуратурата и за забавянето на наказателния процес е неоснователна. Членът на ВСС обясни, че част от делата са много сложни, като даде за пример делото Евростат, което е започнало през 2003 г. и все още не е приключило. Проверките на делата от особен обществен интерес показват, че липсват нарушения на закона, заяви висшият магистрат. Той препоръча от Брюксел да изпращат в България експерти, а не да се позовава на статии във вестниците, защото според него голяма част от тях не са докрай верни.
Друг член на ВСС, Стойко Стоев, уточни, че всъщност 99 на сто от публикациите в пресата не отговарят на действителността. Еврокомисар Грънчарова обаче се дистанцира от това схващане, като на излизане от сградата на Съборна №9 направи комплимент на четвъртата власт, заявявайки, че смята медиите за важен фактор.
В разрез с горните внушения на някои от членовете на съвета прозвучаха шокиращите констатации на работната група към ВСС, натоварена да провери делата срещу сливнишкия герой Боян Петракиев-Барона и нарочения за контрабандист №1 Николай Методиев-Пилето, обобщени от шефа на групата Елена Митова. От доклада й стана ясно, че едно от многобройните дела срещу Петракиев (за незаконно притежаване на оръжие) може да кандидатства за книгата на Гинес - то продължава вече 14 години, като през половината от това време е било на досъдебна фаза. Досъдебното производство срещу любимеца на Татарчев е образувано през 1994 г., но обвинителният акт неизвестно защо е внесен чак на 10 август 2001 г., тоест седем години по-късно. И после пак години, та до ден днешен, този брадат случай още се размотава из съда и досега ход на делото по същество не е даден. Последното заседание е фиксирано за 22 януари 2009 г. и дори е определена резервна дата - през февруари. Това дело може и съвсем да спре, тъй като догодина изтича неговата давност. На заседанието на ВСС бе решено инспекторатът към съвета да направи проверка на административния ръководител на съда в Сливница за причините и виновниците за уникално бавния процес.
На висшите магистрати бяха поднесени познати вече подробности около проверката на нашумялото дело за контрабанда на пилешко срещу Николай Методиев - Пилето, което наскоро бе скандално спряно заради разминаване на две дати в обвинителния акт. Както и Параграф 22 многократно е разказвал. Става дума за внос на над 300 т пилешко месо с тирове през ГКПП Кулата през 2003 година. Проверката по тази контрабанда започва през 2004 г., а обвинителен акт от 600 страници е внесен в съда през 2007 година. Работната група не е констатирала грешки по него срещу Методиев. Член на ВСС коментира, че материалите по него са толкова обемисти, че само за хамалогията по тяхното пренасяне на магистратите трябвало да се плаща повече, отколкото за същинската им работа по него.
На заседанието на ВСС бяха разгледани и сигналите на столичния кмет Бойко Борисов за шокиращо завишени от Софийския градски съд оценки - над 38 пъти - на земя в района на метростанция 13 на столичното метро. (За случая писа подробно в. БАНКЕРЪ в своя брой 49 от тази година.) Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванована се оказа подготвена по въпроса. Тя заяви, че още на 19 ноември 2008 г. е разпоредена тематична проверка в Административна колегия в Софийския градски съд(СГС) , която обхваща периода от 1 януари 2007 г. до 30 октомври 2008 г. Проверени са три дела от 2006 г. за обезщетенията на парцели в ж.к. Младост, за които столичният кмет сезира ВСС миналата седмица. Срокът за приключване на проверката е 30 декември 2008 г., когато трябва да бъде готов анализът на Инспектората. Според Караиванова резултатите от проверката до момента показват, че юристите на общината не са защитили обществения интерес. В тази връзка вероятно Инспекторатът към ВСС ще сигнализира главния прокурор да бъдат ревизирани и действията на прокуратурата по изброените дела.
С 19 гласа за и 2 въздържал се висшите магистрати избраха Красимир Влахов за председател на Софийския районен съд (СРС), който е най-големият съд в страната. Новият административен ръководител на СРС е дългогодишен преподавател в Националния институт по правосъдие и заместник-председател на Съюза на съдиите. Представяйки програмата си, Влахов акцентира върху подобряването на качеството на съдийската работа не само чрез първоначалното обучение на съдиите в Националния институт по правосъдие, но и чрез повишаване на квалификацията им, най-вече в областта на европейското право. Той заложи и на повишаването на прозрачността в съдилището чрез публикуване на всички негови решения в ИНТЕРНЕТ и даване на по-подробна информация за гражданите в сайта.
Влахов беше предложен за поста от петима членове на Висшия съдебен съвет, сред които двамата председатели на върховните съдилища Лазар Груев и Константин Пенчев и главният прокурор Борис Велчев. В негова подкрепа се изказа и министърът на правосъдието Миглена Тачева, която заяви, че познава неговата работа, и му даде положителна оценка.
Освен него кандидати за поста бяха съдията Виолина Джиджева, бивш правителствен агент по делата срещу България в съда в Страсбург и заместник-председателят на Софийския районен съд Валентин Бойкинов. Тримата изложиха накратко пред ВСС концепциите си като евентуални бъдещи ръководители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във