Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПЕЦЗВЕНОТО НА СГП СЕ КЛОНИРА, КАНДИДАТИ НЯМА

Спецзвеното към Софийската градска прокуратура (СГП), изглежда, изпълнява добре поставените му задачи, защото ръководството на държавното обвинение реши да клонира тази структура навсякъде в страната.
В сряда (12 септември) главният прокурор Борис Велчев обяви, че във всички 28 окръжни и пет апелативни прокуратури ще се създадат спецзвена, които ще се занимават с делата срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари.
С кои свои подвизи софийското спецзвено е спечелило доверието на обвинител №1 обаче не е ясно. В отдела, който бе създаден преди година, сега работят петима прокурори, които се занимават с общо 25 дела. Тъжната истина обаче е, че половината от тези, които спецзвеното вече е внесло в съда, се провалят още в самото начало.
Сред тях са делото срещу бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров за валутното престъпление, срещу бившия заместник окръжен прокурор на Русе Венелин Тодоров и срещу колегата му от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров - и двамата са обвинени в престъпление срещу правосъдието. Съдиите върнаха делата за отстраняване на процесуални нарушения. Така че на този етап едва ли може категорично да се твърди, че експериментът със спецзвеното е успешен.
Но този факт явно не е разколебал Борис Велчев и той е решил да опита как подобна структура ще работи в останалите прокуратури в страната.
В спецотделите ще влизат хора, които имат не само професионален опит, но и желание да работят там, каза още Борис Велчев в сряда. Но няма вече да има възможност на тях избирателно да им се дават по-тежки и сложни казуси. В новия Закон за съдебната власт е заковано строгото изискване делата да се разпределят на случаен принцип. Така че на новите спецзвена ще се падат такива преписки, каквито компютърът посочи.
Що се отнася до софийския отдел, то съставът му ще бъде подменен и увеличен, но шеф на структурата ще си остане заместник градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Главният прокурор изрази съжаление, че обвинители от Софийската районна прокуратура не желаят да бъдат командировани в СГП, за да помогнат на колегите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Той не обясни какви са мотивите за сдържаността на подчинените му, но според хора от системата те просто са се уплашили от отговорността да се занимават с подобни тежки дела.
Заради нежеланието на районните обвинители да се впуснат в това героично поприще при подмяната СГП ще трябва да разчита само на себе си. Колкото до избора на досегашните членове на спецзвеното, в самото начало ръководството на прокуратурата не криеше своя възторг и оптимизъм.
През октомври миналата година бе съобщено на медиите, че ще се сформира подобно звено, което ще се състои от петима прокурори, разследващи тежки и общественозначими дела. За ръководител на новата структура бе определен Божидар Джамбазов.
Веднага след това започна и подборът на останалия състав. От всичките около 60 прокурори обаче само двама доброволно дадоха съгласието си да влязат в звеното. За другите две свободни места желаещи не се намериха. Ръководството на Софийската градска прокуратура тропа от врата на врата да търси мераклии и след като не откри кандидати, прибягна до резервния вариант - служебно определи още двама души, които да влязат в спецзвеното.
Така най-накрая съставът бе сформиран. Очакванията са че и при подмяната на участниците в отдела ще се стигне до същата ситуация. А ако това се случи и при определяне на хората в специалните звена из страната, лютата битка с организираната престъпност и корупцията остава под въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във