Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спешна тактика в защита на Марковска

Управляващи и опозиция са се договаряли цяла седмица как да омекотят скандала с избора на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за конституционен съдия. По информация на Параграф 22 политиците от партиите, подкрепили кандидатурата й (ГЕРБ, БСП, ДПС и независими), са бесни от реакцията на Европейската комисия по случая и са решени да не отстъпват. Правени са и опити да се търси публична подкрепа за Марковска в съдебните среди, но засега никой от колегите й не се отзовава. Мълчи дори сдружението Съдии за единна Европа, на което съдийката е съпредседател.


Дали Марковска е в болница, или само е зле със здравето и е много разстроена, както обяви в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов, все още не се знае. Наприказваните от нея небивалици като обяснение по повод на сигнала до правната комисия, станал повод за реакцията на Брюксел, не дават основания да се вярва на подобни твърдения. По-вероятно е те да са част от сценария и да целят предизвикане на съчувствие и отслабване на атаката срещу проблемния вот. Според запознати с характера на Марковска неразположението й идва не от морално страдание, а единствено от гняв, че мястото в Конституционния съд може да й се изплъзне.


Междувременно страхът от неизвестността дали Еврокомисията ще реши да напише извънреден доклад за България се предава от президент и премиер надолу. В депутатските среди се говори, че тонът на писмото, което шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова прати в Брюксел в защита на Марковска, няма как да се хареса на еврокомисарите. Проблемът бил, че те нямало да се доверят на официалните данни за липса на наказателни и дисциплинарни производства срещу съдийката, тъй като били наясно със специалната й роля в съдебната олигархия, благодарение на която е в значителна степен недосегаема. Фидосова прекалила с твърдението, че сигналът срещу Марковска е донос и че от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат.


На практика депутатите от правната комисия се изложиха тотално, тъй като изпратиха на еврокомисар 'b91 Жозе Барозу не свои заключения, а преповториха твърденията на уличената в лъжа, в корупция и за конфликт на интереси Марковска. При това наред с очевадните разминавания и нескопосани обяснения тя демонстрира и свой прочит на задълженията си по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. По повод на изнесеното за обща фирма, която близкият на сърцето й бизнесмен Георги Георгиев имал със сина й, Марковска заявява, че той е продал дяловете си. Освен това е пълнолетен, сам взема решенията си и не е длъжен да й казва в какви фирми участва. Така че тя е убедена, че това не е нарушение на закона и няма никакво отношение към работата й като магистрат. Законът обаче задължава съдиите да посочват свързаните с тях лица, чиято дейност би могла да се тълкува като конфликт на интереси. Участието на сина на Марковска в капитала на търговско дружество е именно такава дейност и би следвало да бъде отразена в нейната декларация за 2008 година. В съответната графа обаче тя е вписала: Не.


Междувременно Еврокомисията пресече светкавично опитите да се внесат съмнения в позицията й. Говорителката Пиа Хансен опроверга вътрешния ни министър Цветан Цветанов и много категорично заяви, че изявленията на колегата й Оливие Баи за евентуален извънреден мониторингов доклад са официална позиция на институцията. Трети говорител, Марк Грей, поясни, че такъв документ не бил планиран, но събитията в България могат да го предизвикат във всеки момент. Грей допълни, че не е работа на комисията да казва какво трябва да се случи оттук нататък, това трябва да направят българските власти. Думите му, че очаква в този случай парламентът да обмисли какво ще следва оттук нататък, подсказват, че Брюксел няма да приеме друг вариант, освен Марковска да не бъде допусната до Конституционния съд.


Крайно неприятно за поддръжниците на скандализирата магистратка прозвуча и прогнозата на бившия докладчик за България в Европейския парламент, британския евродепутат Джефри ван Орден. Според него Европейският съюз може да ореже парите, които дава на България за реформа в областта на правосъдието и вътрешните работи. Орден напомни, че Брюксел има лостове, с които да влияе на българските власти и след присъединяването. Сред тях е възможността за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред. Британецът призна, че върху него продължават да се сипят упреци за това, че ни е препоръчал за присъединяване към Евросъюза през 2007 г. и че е разочарован от липсата на напредък във фундаментални области.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Опитите на лица от властта да тушират емоциите постигнаха обратен ефект. Заместник вътрешният министър Веселин Вучков призна пред медиите, че се е срещал с Марковска по нейна молба във връзка със силовата разправия между Георги Георгиев и полицаи от столичното 6 РПУ. На срещата присъствал и друг заместник-министър на вътрешните работи по това време, Павлин Димитров. Съдийката им разказала за инцидент с нейни близки, плачейки през цялото време. Според Вучков не тя е оказвала натиск какво да сторят полицаите, а те я посъветвали пострадалите да подадат жалба за инцидента. В резултат именно на тази жалба полицаите бяха уволнени, а Марковска до последно твърдеше, че се е срещала със заместник-министри само по служебни въпроси.


На танц по ръба на бръснача пък приличаше поведението на премиера Бойко Борисов. Той първо обяви, че помолил Марковска да следи внимателно реакциите на Брюксел и да се оттегли, ако има капка истина в сигналите срещу нея и ако има нещо от което би се срамувала. Решението й обаче си било нейно право. Всички официални институции светкавично удостовериха, че срещу нея няма висящи производства. А и как да ги има, ако при наличието на сигнали няма кой да работи по тях? Борисов впрочем се застрахова с уточнението, че отговарял само за кандидата на ГЕРБ Наско Анастасов , който е безупречен човек; другият кандидат е на независимите. Твърде нелепо на фона на становището на Брюксел пък прозвуча изказаното от Борисов очакване Европейската комисия да се произнесе до петък, за да бъде приключен случаят. Подобен диалог няма нищо общо със здравия разум, а издава единствено безнадеждната нищета на политическата ни върхушка.


Със закъснение скандалът беше яхнат от БСП. На пресконференция говорителят на партията Ангел Найденов заяви, че ще се искат обяснения от осемте червени депутати, гласували за Марковска. Сред тях са недосегаемите Емилия Масларова, Кирил Добрев, Любен Корнезов, Румен Петков, Румен Овчаров, Стефан Данаилов. По-късно стана ясно, че обясненията са дадени, но санкции няма да има. Представям си лицето на г-н Барозу, докато е чел писмото на Искра Фидосова, включи се и експремиерът Сергей Станишев, според когото гафът е основно на ГЕРБ.


nbsp;


Подписаният с името Георги Тонев Колев сигнал срещу Венета Марковска се потвърждава досега изцяло. Той съдържа данни от медийни публикации отпреди две години за интимната и бизнес връзка на съдийката с бизнесмена Георги Георгиев и за ползите, които двамата са извлекли от нея във вид на скъпи имоти. Описан е и скандал с двама полицаи, които хванали Георгиев да шофира пиян, а той извадил карта с надпис Директор във ВАС. Стигнало се до силов сблъсък, след който Георгиев подал жалба и служителите били уволнени. Това станало след среща на Марковска с двама вътрешни заместник-министри. В сигнала са посочени и успехите на адвокат Румен Еленски по дела във ВАС, включително и разглежданите от състави, в който тя участвала. В стремежа си да отрича всичко Марковска тотално се оплете, а после призна последователно, че познава Георгиев, че синът й имал обща фирма с него, че Еленски се е явявал в нейни дела и че били приятели още от родния им Плевен. Оказа се, че двамата купили общ имот от 2.5 декара до шабленското село Езерец за 3200 лева. Трети купувач в сделката е бившият член на ВСС и съдебния инспекторат от квотата на ДПС Анита Михайлова. Публична тайна е, че статутът на Марковска на сив кардинал в съдебната система се дължи основно на ДПС, а съдебният инспекторат прикрива корупцията в нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във