Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спипаха данъчни и бизнесмени за източване на ДДС

Трима инспектори от Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново и семейство местни бизнесмени бяха арестувани в сряда по подозрение, че са извършили данъчни престъпления в особено големи размери. Задържаните данъчни служители са Ценка Георгиева, началник на отдел Контрол, и колегите й Валентина Елгенова и Николай Николов. Те ще бъдат разследвани за това, че са оказвали съдействие на бизнесмена Младен Милков и на съпругата му Анелия да източват неправомерно чрез фирмите си ДДС в размер на над 1 млн. лева. Престъпленията били извършвани след 2008 година. В четвъртък (18 февруари) окръжният съд в Търново реши данъчните инспектори и бизнесмените да останат в ареста.
Според неофициална информация тримата държавни служители в разрез със закона са консултирали счетоводно семейство Милкови и съзнателно са им помагали да извършват данъчните измами. Това ставало, като едни и същи фактури за извършени сделки се въртели по много пъти и по този начин пред данъчните власти се удостоверявала несъществуваща търговска дейност. Заместник изпълнителният директор на НАП Тошко Тодоров каза, че по сигнала за незаконната дейност на петимата служителите на Агенцията за приходите и МВР работят съвместно от няколко месеца.
По време на операцията са претърсени домовете на тримата данъчни, както и мелницата, стопанисвана от семейство Милкови. Оттам са иззети компютри и счетоводна документация. В дома на един от задържаните били открити и три незаконни ловни пушки и боеприпаси за тях.
Шефът на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново Христо Костадинов информира Параграф 22, че след започналото разследване архивът на дирекцията е запечатан. Той отказа да даде повече информация за арестуваните си подчинени с мотива, че все още не е запознат в детайли със случая. Каза само, че и тримата са на длъжности от средно ниво и че са дългогодишни служители в системата. Самите задържани отказаха да говорят. След като повече от 4 часа те бяха разпитвани в сградата на НАП, около 15.30 часа бяха изведени без белезници, но под засилена полицейска охрана и откарани на разпит в следствието.
Името на едната от задържаните - шефката на отдел Контрол Ценка Георгиева, нашумя през май 2007 година, когато тя беше нападната и пребита пред дома си в центъра на града. Извършителят тогава така и не беше разкрит. Говореше се обаче, че поръчител на нападението вероятно е търговец, на когото тя е съставила акт или е отказала да отмени.
Задържаното семейство Младен и Анелия Милкови имат на свое име три фирми. Двамата са съсобственици с равни дялове в Агротера ООД. Младен Милков е едноличен собственик на Спринк ЕООД, а жена му - на Анелим ЕООД. Освен тях фирми на свое име имат и синът им и дори бащата на единия от тях 68-годишният Кольо Милков, Красимир Младенов Милков (22 г.) пък е собственик на Краси ЕООД, регистрирана на 20.12. 2007 г., когато той е бил едва на 19 години. Негово е Габи - Кольо Милков ЕТ. Семейство Милкови държи фуражния завод и мелницата във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във