Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СПИПАХА ДОКТОР ЗА ЕПИКРИЗИ МЕНТЕ

Лекар от Гинекологичното отделение към Областния диспансер за онкологични заболявания в Стара Загора е подведен под наказателна отговорност за издаване на фалшиви епикризи за придобиване на инвалидност пред ТЕЛК, похвали се във вторник (6 март) Областната дирекция на полицията (ОДП) в Града на липите. Според официалната информация, срещу 40-годишния Красимир Господинов е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.312, ал.1 от Наказателния кодекс: Лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, когато не действува като длъжностно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
По време на разработката, стартирала на 26 февруари, антимафиотите от РЗБОП-Стара Загора са иззели осем фалшиви експертизи, издадени от Красимир Господинов и подписани с имената на различни негови колеги. По данни на ОДП-Стара Загора, в схемата за епикризите менте е участвал и 39-годишният Р. С. Засега неговата самоличност се пази в тайна, а съучастието му се изразява в това, че е бил посредник между гинеколога и клиентите му.
По данни на ОДП-Стара Загора, шестима от пациентите на Господинов вече са представили фалшивите епикризи пред ТЕЛК за предобиване на група инвалидност, но едва ли ще получат заветната категория. Седмият клиент на гинеколога е използвало епикризата менте пред немска застрахователна компания за доказване на здравна злополука, а инвалидната съдба на осмия притежател на фалшива епикриза все още е неизвестна. За всяка услуга 40-годишният гинеколог е получавал по 20-30 лева.
Управителят на областния онкодиспансер д-р Петър Чилингиров научи от медиите за случая със своя подчинен и обяви, че ще разпореди да бъде извършена и вътрешна проверка. По думите на Чилингиров, Красимир Господинов работи в диспансера от девет години, досега не е създавал никакви проблеми и винаги се е отнасял добросъвестно към служебните си задължения. Неговата съпруга също работи в диспансера, но като санитарка.
В момента Красимир Господинов е на свобода с постоянна мярка за неотклонение подписка, а от около месец е в отпуск, защото кара курс за придобиване на специалност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във