Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спипаха Кела! Ще го удържат ли?!

Виден представител на бившата силова групировка СИК по Южното Черноморие най-сетне ще падне в ръцете на Темида, след като досущ като възпетия от Дядо Вазов национален герой девет годин скита се бездомен..., под вънкашност чужда и под име ново.
Обявеният за международно издирване известен сикаджия от Бургас Пламен Николов Дишков, с прякорите Кела и Боксьора, беше арестуван тази седмица в Португалия, съобщи в четвъртък (25 август) вътрешното министерство.
Роденият на 1 януари 1976 г. силовак за последно пребиваваше в бургаския ж.к. Славейков бл.14, вх.8, ет.2, ап. 21, но от 2002 г. изчезна от полезрението на полицията и досега беше неуловим.
Кела е бил заловен в сряда по обед в град Каскайс. Според официалната информация на португалското бюро СИРЕНЕ това е станало в изпълнение на Европейска заповед за задържане, която е издадена на основание присъда по чл.116, ал.1, т.9 от НК - умишлено убийство.
Бюро СИРЕНЕ (Supplement Information Requies at the National Entry) е електронна система в рамките на Шенгенската информационна система (ШИС), в която страната ни се включи в края на 2010 година. Тя предлага разширена информация за лица и обекти, които са регистрирани в ШИС. Чрез системата полицията може да изиска допълнителна информация за определени лица извън очертанията на собствената страна. За професионалистите СИРЕНЕ е значително по-ефективна, отколкото системата на Интерпол.
Това се доказа и при издирването на Кела. Дишков беше обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол. Месец преди това, на 21 ноември 2002 г., към 17.00 ч. в Бургас беше убит бизнесменът Димитър Стаматов-Мастара. Той бе един от най-големите месарски босове в района и беше гръмнат пред строежа на собствения му хотел. Изстрелът от малокалибрена пушка бе перфектен и порази Стаматов директно в сърцето.
Разследването на полицията стигна до Кела и до съучастниците му Бойко Стоянов и Тодор Неделчев. При извършения оглед бе установено, че изстрелът е произведен от покрива на съседна сграда. Според справки от масивите на МВР ден след покушението Дишков отлетял за Полша.
Издирването на Интерпол обаче удари на камък. За последно Дишков бе засечен на летището във Франкфурт през юли 2005 г. - три години след като бе обявен за международно издирване. Кела се опитвал да замине за Литва под чужда самоличност. Във фалшивия международен паспорт под собствената му снимка били вписани данни на друго лице. Подправени били личната карта и шофьорската му книжка.
Тогава Дишков бе задържан и за ареста му бяха информирани българските власти. Те настояха за екстрадицията на подземния бос, но искането им бе отхвърлено. Причината бе, че няма фактическо основание, тъй като по същото време българските съдии бяха оправдали изцяло Дишков за участието му в убийството на Мастара.
Българското МВР, в чиито коридори тогава се вееше черното кожено манто на главния секретар Бойко Борисов, посрещна отказа на германските власти хладнокръвно. А появата на Кела в съдебната зала започна да прилича на мираж.
Все пак Бургаският окръжен съд осъди Дишков на 20 години затвор като поръчител на убийството на Мастара. Но чак пет години след разстрела. През март 2007 г. Бургаският апелативен съд осъди задочно Пламен Дишков-Кела за покушението срещу Стаматов. Такова бе и наказанието за Бойко Стоянов, а третият обвиняем - Тодор Неделчев, получи 16 години затвор. Присъдата обаче влезе в сила едва с окончателното постановление на Върховния касационен съд, след което на 18 юли 2008 г. за Кела бе издадена Европейска заповед за арест.
Междувременно през януари 2009 г. Бургаският окръжен съд прекрати делото, заведено срещу него за използване на фалшиви документи за самоличност при пребиваването му в Германия. Той бе глобен там и освободен, но в България го подведоха под отговорност за фалшифициране. Районната прокуратура в Бургас дори поиска ефективна присъда за Дишков.
На Кела му беше все едно, тъй като той междувременно потъна в неизвестност. Държавното обвинение обаче получи удар, след като съдът отсече, че за престъплението си във Франкфурт Дишков вече е бил осъден и глобен от германски съд, а според юридическите правила не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление.
Както подобава на герой от подземието, Пламен Дишков-Кела е бивш спортист, възпитаник на бургаското спортно училище, където в продължение на няколко години усилено тренира бокс. Треньорите му разказват, че бил много упорит и волеви, въпреки че не постигнал сериозни успехи.
Кела бе представител на групировката СИК по Южното Черноморие в средата на 90-те - в златното време на групировките, трупащи милиони от наркотрафик, проституция и контрабанда. В края на 90-те години Бургас се разтресе от няколко сблъсъка на Кела с основния му конкурент в региона - несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите. По същото време, когато Кела е представител на СИК по Южното Черноморие, Очите бе активна фигура в конкурентната групировка ВИС-2. Между двамата избухва сериозна разпра за подялба на територии. Срещу Пламен Кела бе извършен бомбен атентат през декември 2000 г. на излизане от бургаската дискотека Фенси. Той оцеля, но загинаха двамата му бодигардове и негови близки приятели Добрин Кафеджиев и Димо Колев. Само полицията тогава не успя да вдене, че взривът е поръчан от Очите. Година по-късно Желязков също стана жертва на атентат - пред дома му в Несебър бе взривена натъпкана с експлозив жигулка. Тогава загинаха съпругата на Желязков - Тянка, брат й Славчо Дерелиев и гардът им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във