Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спипаха кримка с 34 регистрации и 9 присъди

Кримистахановец с общо 43 полицейски регистрации и присъди е задържан при специализирана полицейска акция тази седмица. Това бе повод да си спомним позабравената крилата фраза на премиера Бойко Борисов от близкото минало: Ние ги хващаме, те ги пускат. Оказа се, че при операция Играчите срещу група лица, източвали ДДС, която се проведе на територията на областите Стара Загора, Сливен и Велико Търново съвместно с НАП, единият от заловените е регистриран 34 пъти за извършени престъпления. Това е тарторът на групата, 49-годишният Минчо Фотев от Стара Загора. Само между 2003 и 2008 г. той е осъждан девет пъти за престъпления от общ характер. Кой знае защо обаче Минчо не се намира зад решетките, където явно му е мястото, а живее необезпокояван във вилата си в Сливен. Там го и арестували. Фотев действал чрез еднолична фирма, регистрирана на името на майката на негов съучастник. Във веригата освен нея участвала и съпругата му. Основното им занимание било изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации и производители.
Зърното се купува от нерегистрирани лица, минава през кухи фирми, регистрирани по ДДС, които начисляват данъка в отчетените документи, но не го внасят в хазната. Други реални фирми го теглят от бюджета.
Търговията със зърно е един от най-рисковите браншове. Операция Играчите е продължение на операциите Схемите и Схемите - 2, които също бяха насочени към противодействие на ДДС-измамите при фиктивни сделки. По данни на Националната агенция за приходите при подобни акции миналата година са предотвратени щети за бюджета в размер на 1.3 млрд. лева. В случая щетите от дейността на престъпната група за източване на ДДС са за около 2 млн. лева.
Омаломощената от динамичната размяна на флашки публика бе ободрена в понеделник от вътрешния министър Цветан Цветанов с информацията за нов удар на МВР - разбиване на фабрика за производство за цигари. При тази операция в садовското с. Патриарх Евтимиево полицията иззе 12 мастербокса Виктори с фалшив бандерол, произведени за една нощ. Бивша мандра била превърната в цех за нелегални цигари, който можел да удовлетвори половината от нуждата на пазара у нас. Телевизионните кадри обаче не оставиха впечатлението за чак такъв капацитет на предприятието. Междувременно срещу осем от 13-те арестувани при операцията вече са повдигнати обвинения и дано да са читави, което не се случва много често.
Тази полицейска акция бе добре дошла във времето. Случайно или не, тя се проведе в понеделник, два дни преди изслушването на вицепремиера в Комисията по вътрешна сигурност на парламента. След него Цветанов изрази несъгласие с констатацията на митническия шеф Ваньо Танов, че губим битката с контрабандата на цигари. Няма период, който да може да бъде сравняван с това, което беше направено през 2010 г., но действително все още има проблеми, заяви министърът. Според него въпреки тях битката никога не била така успешна, както през миналата година. Така че акциите в тази насока явно няма да спрат. Макар че Танов предложи и пазарно решение на проблема - да се пуснат на пазара евтини цигари.
Подобна нелегална индустрия съществува в доста от страните на Европейския съюз. В Гърция например миналата година бяха разбити четири подобни фабрики в рамките на шест месеца. Машините за този бизнес се внасят от Китай и по различни разчети струват не повече от 150 000 - 200 000 лева. Според специалисти себестойността на произведените по този начин папироси е около 40-45 стотинки, а печалбата е голяма, защото не се плащат акцизи и ДДС.
Всички тези акции на МВР, на прокуратурата, на НАП, ДАНС и тъй нататък са похвални. Но и доста смущаващи, докато в капана им се оказват рецидивисти като Минчо, извършили десетки престъпления, без да са наказани.

Контрабанда на повече от 770 хил. кутии цигари без бандерол от Гърция е осуетена през миналата седмица на граничните пунктове Кулата и Илинден според данни на дирекция Гранична полиция в Смолян. Разкритият незаконен трафик на тютюневи изделия от Гърция през България през миналата година е в пъти по-голям, а превозвачите на цигари без бандерол използват методите за укриване на стоката, с които си служат наркотрафикантите, каза директорът на полицията в Смолян комисар Тодор Георгиев. Мастербоксовете с цигари без бандерол са намерени при гранични проверки в камиони, микробуси и в пътнически автобуси от Атина за Бургас. В три от случаите контрабандните пратки са скрити в товарни автомобили, превозващи по документи плодове и зеленчуци от Гърция. Задържани са двама българи, шофирали колите със скритите тютюневи изделия. На гръцките гранични власти пък са върнати двама гръцки граждани, управлявали товарен автомобил ДАФ с българска регистрация. В него са намерени над 15 хил. кутии с цигари без акцизен стикер. Сред задържаните за контрабанда е и българка, пренасяла 1709 кутии цигари като пътник в автобуса Атина-София-Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във