Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Списъкът Красьо: сериалът продължава

Всеки списък с магистрати, контактували със съдебния посредник Красьо Черничкия, оказва се, че е предпоследен, и подобно на телевизионните сапунки продължава безкрай.
Откакто преди месец главният прокурор и член на Висшият съдебен съвет (ВСС) Борис Велчев огласи, че висши магистрати са разговаряли с 27-годишния бизнесмен от Плевен, числото на замесените в телефонгейта магистрати се увеличава едва ли не с всеки изминал ден.
Тази седмица списъкът на контактувалите със съдебният лобист бе разширен с още петима магистрати. Така общият брой засечените да разговарят с Красьо набъбна на осемнайсет.
Имената на магистратите бяха съобщени на заседанието на съвета в четвъртък (5 ноември) от председателя на Комисията по корупция към ВСС Цони Цонев. Това са Николай Господинов, заместник-председател на Окръжния съд в Плевен, който е кандидатствал за негов председател. За три месеца той е разговарял с кадровика в сянка Красимир Георгиев 53 пъти. Трийсет телефонни разговори с бизнесмена е провела съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която бе номинирана за председател на окръжния съд в Стара Загора. Преди време председателят на СГС Георги Колев съобщи, че Ченалова имала намерение да отправи преюдициално запитване до Съда на европейските общности (СЕО) в Люксембург по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки.
За още един плевенски магистрат е установено, че е поддържал контакти с човека с ланците. Това е Димитър Кирилов от районния съд в града, който се е кандидатирал за председател на съда. Освен че е разговарял двадесетина пъти по телефона със съдебния лобист, той се е срещал лично с него. Кандидатът за втори мандат за председател на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов имал една среща и 14 телефонни разговора с Георгиев. Прокурорът от апелативната прокуратура в София Иван Петров (който се бе кандидатирал за заместник главен прокурор) е имал 53 телефонни разговора и няколко лични срещи със съдебния посредник. Осем от магистратите, които са си говорили с Красьо, не са назначени, стана ясно от справката, която представи Цонев.
Междувременно електронният сайт Фрог нюз, позовавайки се на свой източник от съдебната система, публикува списък с 41 имена на магистрати от всички съдебни нива, които според изданието фигурирали в списъка на скандалния бизнесмен. Заговори се, че били засечени и телефонни разговори на 23 народни представители с плевенския лобист. Прокуратурата обаче опроверга тези информации, като съобщи, че са валидни само имената на магистратите, официално оповестени от ВСС. Тези информации са груба манипулация на общественото мнение, уронват престижа на магистратите и не отговарят на истината, отсякоха от обвинението.
Премиерът Бойко Борисов, който досега не се беше изказвал, кажи-речи, само по този въпрос, най-накрая си каза думата и по този скандал: Да извадят и политиците от тефтера на Красьо!, призова той.
След своя шеф вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов сякаш се почувства длъжен да направи някакво разкритие по актуалния съдебен скандал. В средата на седмицата той също се отчете, като заяви, че трима ръководни служители на МВР от Плевен са били в някакъв контакт със прословутия лобист. Още на другия ден новият директор на полицията в града Светозар Илиев се застрахова, в случай че името му изскочи от тефтерчето на бизнесмена. Той заяви,че се познава с Красьо от четири-пет години като уточни, че никога не е водил телефонни разговори с него.
По отношение на готвения списък с магистрати, контактували си с бизнесмена Красимир Георгиев, Велчев каза, че работата по списъка приключи със съдействието на ДАНС. До няколко дни ще има пълен списък, който ще бъде даден на ВСС. По думите му това се прави всеки път, когато има нова информация. Появяват се много спекулации и единственият начин те да престанат е да се сложи окончателния списък на масата, коментира главният прокурор. Когато списъкът бъде връчен на ВСС, етичната комисия към съвета ще има крайната дума.
След като ни бе сервирана поредната - но не последна, порция от магистрати, говорили с Красьо, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев се присъедини към мнението, че обявяването на парче на имената на магистрати, контактували с Красимир Георгиев, води до спекулации. Според него обстановката в магистратурата е станала нетърпима. Груев изрази притеснение относно физическото и психическото здраве на магистратите. Забъркването на подобни каши влияе на тяхната работа, посочи председателят на ВКС. Самият той заяви, че няма представа кой стои зад Красимир Георгиев, защото не го е виждал и не е контактувал с него никога.
Измина близо половин година, откакто прокуратурата образува досъдебно производство за търговия с влияние и започна разпити на членовете на ВСС. Това стана, след като по време на заседание на съдебния съвет Иван Колев изненадващо за всички взе думата и разказа как някой си Красьо от Плевен обикалял кандидатите и твърдял, че между 8 и 13 от членовете на съвета били негови хора. Плевенчанинът можел да им нареди как да гласуват, но това ставало срещу сумата от 200 000 евро (между 15 000 и 25 000 евро на човек от кадровия орган). До момента обаче все още няма яснота по въпроса за какво точно са си говорили магистратите с 27-годишния младеж с ланците. Знае се само, че са си говорили. Резултатът от скандала досега е, че двама членове на ВСС - Стойко Стоев и Иван Димов, плюс неколцина други магистрати на по-ниско ниво, излезли от телефонните разпечатки, си подадоха оставките, без вътрешно да са убедени, че трябва да го сторят. Но както върви, нищо чудно търговията им с влияние да се окаже недоказуема и те да се върнат на бял кон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във