Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спокойствие за наша сметка

Спомняте ли си операция "Спокойствие", рекламирана шумно през лятото на 2011 г. от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по всички телевизии? Покрай тази операция арестът в Стара Загора се напълни със служители на "Пътна инфраструктура" и на местното поделение на ДАИ (сега Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация") воглаве с началника им. Всичките бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за събиране на подкупи.


В типичния си трудноразбираем стил преди близо три години Цветанов разказа скандалната история в няколко медии, похвали служителите на МВР, както си му е редът, и се усмихна на Европа. После всички сякаш забравиха за случая. Но преди няколко дни Върховният административен съд отмени заповедта за отстраняването на един от задържаните служители на ДАИ, обвинени за участие в престъпната група. Две съдебни инстанции бяха категорични, че може и да е обвиняем, но е бил оставен без заплата незаконно. И решението им вече е в сила.


Обръгнали сме на всичко, затова можем да си позволим да не тръпнем пред фундаменталните мотиви, с които съдът отменя това уволнение. С две думи, то било незаконно, защото в организирана престъпна група можел да участва всеки, без значение какво работи. А задължително отстраняване от държавна служба било предвидено само за обвинени в престъпления, извършени в качеството им на длъжностни лица.


Със сигурност съдът е открил някаква юридическа логика в този каламбур, защото житейска очевидно няма. Но фактът си е факт - отстраняването на чиновника е обявено за незаконно. Което означава, че той може да се върне на работа и дори да осъди ДАИ за обезщетение заради вредите, нанесени от незаконната заповед. Независимо от това, че продължава да е обвиняем за престъпление от общ характер, за което може да получи до шест години затвор.


Същинският проблем обаче е, че този каламбур едва ли щеше да е възможен, ако наказателното дело за подкупите, събирани при строежа на магистрала "Тракия", вече бе приключено и се знаеше дали този човек все пак е извършил престъпление, или не. А то се точи три години и все още е в девета глуха.


"Спокойствие" всъщност започна през юли 2011 г., когато край ресторант до село Тракия бяха задържани двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура" в момент на получаване на подкуп в размер на 7200 лева. Заедно с тях полицията подбра и двама представители на превозваческа фирма, които им носели пликовете с пачки. За ден задържаните станаха шестима и сред тях попадна и шефът на местното ДАИ Ангел Димитров. Месец по-късно бяха закопчани още трима служители на ДАИ с контролни функции - така "спокойните" станаха общо девет. След обиските се твърдеше, че са открити над 70 000 лева, платени от строителни фирми, които така си "откупували" спокойствието по магистралата.


Обвиненията срещу държавните чиновници бяха, че са действали като организирана престъпна група и в рамките само на няколко месеца са си докарали хиляди левове от рекет на строителни фирми, работили по строителството на магистрала "Тракия". Шофьорите плащали луди рушвети, за да не бъдат поверявани камионите им за претоварване. Става дума за стройна схема за получаване на подкупи, изградена от хора на АПИ и ДАИ, която е действала може би около година. Имало и месечен абонамент от 100 лв. на камион за "услугата" да не те проверяват. А тези, които били "на абонамент", си имали и обозначение - лепяли си винетката по особен начин, за да са разпознаваеми при проверките, обясни шефът на областната дирекция на полицията в Стара Загора комисар Алекси Алексиев.


Три години по-късно обаче никой не може да каже истина ли е всичко това, което се изприказва тогава. Защото делото и до ден днешен не е влязло в съд. А се говори, че междувременно почти всички замесени в тази история вече са се върнали по работните си места - по един или друг начин.


Логично беше да потърсим и окръжната прокуратура в Стара Загора, за да попитаме какво се случва с наказателното дело по операция "Спокойствие". "Обвиненията са за участие в организирана престъпна група, получаване и предлагане на подкуп и са повдигнати срещу общо девет лица. Разследването се е забавило толкова дълго заради множество искания на обвиняемите, по които е трябвало да се произнася съдът. Но вече е приключило и материалите са предявени, очаква се всеки момент делото да бъде предадено на наблюдаващия прокурор, който да реши какво ще се предприеме по-нататък", обеща говорителката на Старозагорската окръжна прокуратура Нейка Тенева.


Очевидно развръзката наближава, макар и позакъсняла. Важното е само да запазим спокойствие...


 


Операция "Палките" влезе в съда


Тази седмица за втори път прокуратурата внесе в Спецсъда обвинителния акт срещу 12 полицаи от Пазарджик и Пловдив, уличени в прибиране на рушвети. Става дума за друга прословута операция, кръстена "Палките".


Обвинението срещу полицаите е, че са участвали в организирана престъпна група за събиране на подкупи. Ченгетата изкарвали по 1000 лв. на смяна от "благодарни шофьори", които спипвали при нарушения. Нямало нужда да се обясняват какво трябва да се прави, само посочвали с очи към багажника на патрулката. И ако нарушителят се отчете "правилно" в тази своеобразна касичка, веднага нулирали радара. За да не ги спипат колегите им с пачки в джобовете, полицаите в края на деня събирали оборота в празни цигарени кутии, които лепели под мантинелите. Въпреки всичко през 2010 г. един шофьор все пак подал сигнал срещу рушветчиите и отдел "Вътрешна сигурност" започнал разработка срещу тях. А през май и юни 2011-а ги закопчали.


Шест пъти бе насрочвано делото срещу 12-те ченгета, но така и не успя да влезе в съдебната зала. Накрая съдът го върна за доработване в прокуратурата. Сега предстои втори опит да се даде ход на процеса. А за резултат от него все още никой не смее да говори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във